Izolacija podstrešja

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.834
113
Hiša stara 40 let. Podstrešje je neizolirano, je pa na zgornji plati baje neka izolacija, vendar nič kaj ekstra.
Kakšne so možnosti pri izolaciji? Oz. kaj predlagate? Razmišljal sem, da bi dali stekleno volno, čez pa gips plošče ali ladijski pod. Ker podstrešje ne bo bivalno, bi lahko namesto gips plošč dali tudi kaj cenejšega, ni treba, da je estetsko. Predlog?

Tloris podstrešja je cca. 8x12metrov: lahko kdo na uč pove o kakšnem denarju govorimo (zgolj za material strošek)? Delali bi sami.

Še slika (bolj slaba sicer), kako izgleda trenutno podstrešje:
20102012206-small.jpg

damo

Majstr
4. sep 2007
1.024
153
63
Trdi tervol, ki ga daš med špire, na špire zabiješ čavelčke ter nato s špago ali tankim drotom šivaš cik-cak.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Kolikor jaz gledam imaš ti to tipično hladno podstrešje. Tako da bi se jaz na tvojem mestu preusmeril v izolacijo tal. Kjer ne bo pohodno (nižji predeli strehe) položiš samo stekleno volno. Kjer pa bo...pa ali kameno volno oz. stiropor ter čez nek les da hodiš gor. Ali pa narediš podest iz lesa, ter vmes stekleno volno...

Steho pa pustiš kot je, ker tu je problem, ker ni sekundarne kritine. In bo v primeru zatekanja, lepo curilo po izolaciji...itak ne boš našel kje pušča, bog ne daj, da daš pa še knauf.

Če so tla lesena bi sam svetoval kameno volno (sicer dražja a požarno varna) ako imša betonska tla (ko omenjaš neko izolacijo sumim da imaš tudi estrih) pa enostavno na pohodnem delu 2 x 10 cm stirporja križno ter gor les. Na nepohodnem delu pa steklena volna (2 x oz. 3 x 10 cm).

Pa posebej izoliraš še vrata ki vodijo na podstrešje.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
tocno tako podstresje imamo mi in smo naredili tako kot je vincent svetoval. po tleh stiropor 2x10 in preko estrih, ker je vse pohodno. lahko pa bi dat tudi samo deske ali osb

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.206
4
38
Kranj
rener.info
Sam sem bil na istem.. po tleh sem polozil stekleno volno in cez naredil dodaten pod, da se lahko hodi. Dela je nekaj, pozna se nam pa tudi.. Ce bi izoliral streho, ne bi naredil nic, ker bi mi toplota se vedno uhajala skozi strop..

cerko

Pripravnik
9. maj 2012
278
0
16
Ojla, da še svoj lonček pristavim....
Kako je že pravi vrstni red? Če daš paroprepustno folijo, ali na spodnji del (na ploščo)? Tudi v primeru izdelave pohodnega dela iz OSB plošč?
Konstrukcijo predvidevam, da se lahko naredi iz leg 5x10 oz. glede na debelino izolacije, pa nujno na križ, da se prekriva.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
cerko....paroprepustno folijo pri hladnem podstrešju načeloma ne rabiš...če pa kaj koristi pa tudi dvomim.

Ker če je leseno ostrešje imaš verjetno spodaj knauf..in mora (!) biti nad njim že parna zapora ali ovira...če pa je plata pa imaš identično stanje kot pri zunanjih stenah..kjer pa vemo da se da izolacija direktno na zid.

cerko

Pripravnik
9. maj 2012
278
0
16
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
cerko....paroprepustno folijo pri hladnem podstrešju načeloma ne rabiš...če pa kaj koristi pa tudi dvomim...
Hvala. Paroprepustno folijo so dali med kritino in deske ko so podeskali (Gerard) tako da bom potem spustil folijo; samo izolacijo in plošče čez. Tudi to me še čaka to zimo - izolacijo iz 20 cm na 30 pa pohodno naredit
cheer.gif

So mi mojstri, ki so delali streho vse kar jim je ostalo (celi kupi lesa in žagovine...) zmetali na obstoječo izolacijo tako, da sedaj vse zarolat, pospravit, pa na novo postavit.... da bo dobro izolirano in pohodno.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Govoril ste da ce bi izoliral streho da bi dal sigurno 30cm ce ne vec? Med spirovci pride 16cm, kako pa potem dalje cez spirovce se dodatno 16cm, kako se tisto pritrdi, na kaksen nacin?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
podeskat pa 30 cm plus....sej ne da bi bila zima problem..polet je heba.

Kot rečeno..dodatne cm pridobiš s spuščeno konstrukcijo za gips plate (kar ti sicer potem hebe stojno višino..).

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
A ti pravs 16cm med spirovce, podeskat, potem pa se 30cm torej skp 45cm? Sej to mi je jasno da se ne gre toliko zarad zime kot se gre zarad vrocine ker to vrocino je treba ubit, ker bo podstresje odprto do konca visine strehe ker pac nemroemo narediti spusceni strop ker imamo precne spirovce in ce spustimo strop nismo nic naredil, ne dobimo podstresja tko da.

Ja za stojno visino sem pa ze pogruntal sceno, do visine recmo 2.30m bo v slabem 2 meterskem pasu strehe med spirovci, neka huda izolacija ki bo ekvivalent tem 30 ali mal vec cm o kateri je bilo tukaj ze govora in da se ti v tem pasu nebo treba kej prevec sklanjat, naprej pa zob in izolacije 30cm, pa v ta zob ce pride do neke sredine bivalnega prostora lahko se lucke notr vgradis in pomojem super izpade. Edino kar me je strah je ce naredis zakljucke z gips platami je to oh ho ho neke dodatne teze na strehi in nevem a bo to zdrzalo.

Nazadnje urejeno:

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.135
198
63
pojdi do statika pa ga vprašaj če ti bo streha zdržala knauf plošče.
sj ti bo zastonj izračunal

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Jaz svetujem nad (oz. vsaj) 30 cm. Zdaj koliko greš navzgor je tvoja odločitev - pri izolativnosti so centimetri nad 30 cm mizerni.

Če je problem višina v določenem pasu, pač daš tam malo manj (reskiraš denar za bolj izolativno..mislim da se že dobili stekleno volno z lambdo 0,030..na vsak način daš vsaj 0,035) pa potem drugje tako kot je treba.

Ker problemček izolacije (skoraj vse najbolj uporabljane..kamena, steklena volna, stiropor) je v faznem zamiku, ki je pri teh materialih sila slab. Po domače rečeno...koliko ur rabi vročina, da se prebije prek izolacije v notranjost. Želja ti je da je fazni zamik čim daljšji, torej ko dobiš preboj (dvig temperature v notranjosti) da je tu že večer, ko sept zračiš prek oken. In tu se (od standardnih in poceni materialov) najbolj obnese les - zato se tudi svetuje da se podeska ostrešje - razemroma majhen vložek, pa veliko efekta poleti (les ima...mislim da...10 x boljši fazni zamik...torej kdor podeska z 2 cm dilami je poleti pri faznem zamiku tam tam kot 20 cm izolacije).

Tako da..les in 30+ cm izolacije...si zmagal prek celega leta (in seveda zračni kanal pod kritino
wink-1.gif
)..

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Ampak nad 30cm izolacije se vrjetno nekje ustavi kjer pretiravanje z dodatnimi ali vecimi cmji ne igra vec vloge in efektivno in cenovno ali pac?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
kot rečeno...za pozimi je 30 cm puna kapa. U imaš blizu 0,1 W/m2K.
Problem je lahko poleti...če si podeskal bo tudi takrat OK. Če nisi...reskiraj še par cm.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
torej izolacijo med spirovce, podeskat pa se 30cm cez izolacije? Da bi dal pa med spirovce izolacijo, cez se 30cm in nato podeskal da nebi rabil knauf plosc s katerimi sicer pride lepse kot deske, samo teza je pa tud vsaj pol manjsa, pa nebi slo, mislim les na koncu izolacije nebi imel vloge?