Izobraževanje za MSP na EF

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
V sklopu podiplomskega študija imam projekt, kateri naj bi bil: Izobraževanje malih in srednjih podjetij na EF.

Teme si nisem izmislila sama, zato bi prosila da se izognete nepotrebnih komentarjev.

Torej zanima me, kaj bi vas pritegnilo, da bi kot podjetnik z nekim problemom prišli po nasvete in po "rešitve" na ekonomsko fakulteto. Situacija bi bila taka, da bi bil nek multi sposoben kader (za vse stroke), podjetja bi se med sabo povezala s težavami...bla bla

Kaj bi vi kot podjetniki pričakovali od EF oziroma od tega izobraževanja?

Upam, da sem se dovolj dobro izrazila. Ni to anketa, je samo splošno mnenje. Lahko tudi poveste, če ima kdo izkušnjo z takimi izobraževanji.

Hvalaaa

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Jaz (s.p.) bi sel na to, ce bi nekaj potreboval - npr. ce bi bile kaksne koristne davcne zadeve in podobno, torej da se da pridobljeno znanje takoj aplicirati na dejanske probleme, s katerimi se srecujem. Brez da je uporabno, ne vidim smisla v tem. Izjema je nekaj teoreticnih zadev, katere bi bile aktualne, ce bi bil v doloceni branzi (v kateri jaz sicer nisem) - tukaj mislim predvsem finance in s tem povezane reci.

Definitivno ne bi sel po nobeno filozofiranje o upravljanju (Rudi Rozman, Marko Jaklic in podobno) in balastni teoriji.

Pritegnilo bi me zame ugodno razmerje med stroski (kamor spada tudi moj cas) in koristmi ... to je zelo nesmiselno vprasanje za ekonomistko
evil.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Presneto šolska slovenščina, berem tvoj post in si razbijam glavo wtf je MSP? A ne moreš lepo napisat SME, da zastopi še raja iz foha, ki je verjetno tudi ciljna publika tvojega vprašanja?
grin1.gif
Čeprav, kaj sploh spada v to kat. pri nas - do 50 zaposlenih?

Prvi korak je analiza trga, ker tovrstne stvari že obstajajo. V režiji inštitucij in podjetij, ki si s tem služijo vsakdanji kruh. In nekateri veljajo za alfa in omega na svojem področju, zato se moraš tudi odločiti za strategijo - španovija, konkurenca, kaj tretjega... Obenem tudi vidiš, katere stvari na trgu manjkajo in zasedeš (ustvariš) tržno nišo.

Multisposoben kader? Obstaja, vendar se moraš zavedat, da stane. In to ne malo. Šolski kader, ki je zrasel skozi asistenco predavateljem in razen par projektov v gospodarstvu z njim nima pravih izkušenj, sem ne spada. Prav tako ne staroste in zaslužneži iz velikih podjetij, ki so (bili) odgovorni XYZ. Ker jih je ali povozil čas ali imajo plašnice kot fjakarski konji.
(to oboje seveda ne velja za vse, za preveliko večino pa, vsaj po mojih izkušnjah)

... zdej mi je kapnilo, da moje pisanje ne velja ravno za mala podjetja, bolja za srednja in več. Ampak bom pustil, saj če greste international, tam so SME kot pri nas srednje velika firme
smile-1.gif

Tule gor se vrtijo reklame za zavod Maldi podjetnik. Jaz bi stopil do njih in še koga podobnega in se pogovoril o potrebah, izkušnjah, morebitnem sodelovanju in sinergijah.

Sicer pa: a ne dela nekaj podobnega Cisef?

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
ksz...

Torej, da začenm:

Zadeva je splošna in ni osredotočena na specifično področje.

Ja, Vahčič
grin1.gif

Všeč so mi teli vaši odgovori. Natančno to rabim. Namreč sama nimam popolnoma nobene izkušnje s temi izobraževanji in mi ni čist jasno kako vse to poteka. Lahko si predstavljam, ko berem po netu, ampak jaz rabim izkušnje ljudi, ki so to že doživeli oz. mnenje nekoga, kaj bi res dejansko potreboval.

Usposobljen kader - ja se strinjam, da teoretiki niso kaj preveč uporabni v praktičnih oblikah. Jaz razmišljam bolj na (npr. računovodstvo) kakega revizorja iz prakse, ali pa direktorja, ki je prestal veliko stvari...bla bla. Res, da to stane, a ravno v tem je keč, da pogruntam kako bi se to speljalo. Vendar to je moj problem. Od vas le pričakujem, da mi date čim več idej (kot omenjena davkarija), da si ustvarim nek načrt.

Hvala za vse odgovore

p.s. - se opravičujem za kratico MSP
grin1.gif

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
nekak si ne znam predstavljati v čem ali s čim bi lahko EF pomagala.
za računovodstvo , davkarijo ipd jajca obstajajo strokovni tečaji, kjer se dobi uporabno znanje izprakse.

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Ja, sej kle je pa problem
crazy1.gif

Torej, v čem bi bla prednost, da bi šli rajš na izobraževanje na EF in ne kam drugam.

Cena? Krajši čas? bla bla

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Pa ynos, matr no. Seveda imam tudi jaz nekaj idej, ampak več glav več idej. Zdej pa prosim daj idejo in nehaj spraševat neumnosti.

Hvala
grin1.gif

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
mogoče v svetovanju kako črpati EU sredstva za kak projekt ali kaj v tem stilu. ampak tudi s tem se ukvarjajo razna specializirana svetovalna podjetja in pripravijo praktično vse od a do ž, za ustrezno ceno seveda, enako nastop na tujih trgih.
če imaš debile v podjetju itak ne bo nič iz tega, drugače pa tega spet ne potrebuješ

drugače pa firme gledajo na ceno in kvaliteto. dobri materiali , dobri predavatelji z izkušnjami na realnih projektih

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Ni samo računovodstvo in davki, tega je kot listja.

- kako učinkovito spravit na trg nov izdelek
- znamčenje - kako oblikovat krovno in produktne znamke
- kako vstopit na tuje trge
- kako sam skrbeti za PR podjetja
- izobraževanje na področju nastopanja, ki so koristni za sestanke, pogajanja ipd...
- izobraževanje na področju door 2 door prodaje - kako prodajati mehko in kako agresivno...
- kako oblikovati svojo spletno stran in kako se predstavit na trgu
- celostna grafična podoba, kako oblikovati, na kaj paziti
- kako učinkovito porabit majhen marketinški budget
- kako segmentirati trg in izbrati primerno ciljno skupino
- ....

To so storitve, ki jih agencije ponujajo predvsem večjim podjetjem oz. podjetjem z visokim budgetom, ker gre za dražje storitve.

Poleg tega ima EF bogato knjižnico - dostop do razne literature, učbenikov..., ki bi si jih lahko izposodila podjetja, večerna šola za zaposlene - trženje storitev, kako prodajati

zetko

Pripravnik
18. avg 2007
916
0
16
41
Pa locevanje fukncije lastnik-manager. Tle imajo majhna podjetja tezave, ker lastnik noce spustit kontrole iz rok, stvari pa zaradi rasti tudi ne obvlada vec. Potem sta pa 2 varijanti - ali izobrazit lastnika v managerja (verjetno biti nekaksna konkurenca IEDC z Bleda), ali pa ga naucit da naj ne bo control freak in kako izbrat dobrega managerja.

Pa v seminarsko zapiste, da hocte procente potem, ko/ce bo projekt realiziran
grin1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Jaz sem na spisek nakladacev, pri katerih ne bi zelel zapravljati casa, pozabil dodati Vahcica.

Problem je v tem, da nimas kje vzeti izkusenih ljudi, ki bi dali kvalitetne informacije. Ce so dobri, potem delajo zase, kvecjemu predavajo v lastni reziji. Ce so zanic, potem so na voljo za take obstranske projekte, ampak je vprasanje kako dobre so njihove informacije (ce bi bile tako super, bi bili uspesnejsi - altruistov je pa tukaj malo).

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
lol... Si pa dolgo rabil da si to našel. A sedaj poglej spisek, katerega si sestavil v enem predhodnjih prispevkov, in to kar ponuja JAPTI. To izobraževanje JAPTI je v kontekstu njegove strategije vzpostavitve gospodarskih predstavništev v tujini in podpore izvozu... in koliko % MSP v slo je ustreznih za to? Žal le okoli 5%. Koliko je pa npr, mikro podjetij? Manj kot odstotek!?

Zato, čeprav nudi eno izobraževanje za MSP (+sodeluje pri naboru drugih - zopet za omejeno ciljno skupino), na JAPTI nikakor ne moremo gledati kot na nekoga, ki izvaja izobraževanja SME.