izdelava vinskega kisa

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.771
6.758
113
pri taščici
Imam nekaj grozdja ki bi ga predelal v kis.
Imate kaksna navodila kako to najlazje narediti in najbolj simpl. Seveda mora biti kis uziten.
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Ne razumem zakaj bi moral začet z vinom? Če ima človek grozdje, naj ga stisne (dobro, še prej macerira če bi imel več rdeče barve), rukne v odprte bazene, doda gobo če jo najde (itak se bo naredila sama), pokrije z gazo in to je to. Faza vinifikacije samo podaljšuje zadevo. Ker vinifikacija in ocetnikislinsko vrenje sta dva diametralno nasprotna procesa, čeprav gresta v isto smer.
Res pa vinifikacija vpliva na okus. Ampak dvomim, da je gonja za kakšnim prefinjenim okusom kisa za na solato cilj Hanzijevega podviga. Lahko se seveda motim ...
 

Zetor5011

Fizikalc
14. dec 2010
639
28
28
mogoče tale povezava kaj pomaga:

klikenzi

je sicer za jabolčni kis, samo sadje je sadje :D

Pa tudi meni se zdi, da za začetek rabiš alkohol, ki ga potem bakterije oksidirajo do ocetne kisline...
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Prav, bom povedal drugače. Moj stric je včasih delal doma jabolčni kis. Jabolka je narezal (ne mlel, ne stiskal), jih dal v odprt sod, zali z vodo, dodal nekaj gošče od prejšnjih postopkov, pokril s krpo in pustil stati. To je to. Mislim da je vse skupaj trajalo tam nekje en mesec (itak se proba; vtakneš prst i npoližeš
17758-icon_confused.gif
). Ven je prišel kis, ki je bil res malenkost voden, ampak je bila pa zato solata bolj žmohtna.
Toliko o tem da je potrebno najprej narediti "vino". Res pa je, da je vinifikacija predhodnik kislinskega vrenja, ampak oba potekata v različnih pogojih. Stari so to znali združiti in jaz ne bi kompliciral. Hanzi se bo pa že odločil ...
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.771
6.758
113
pri taščici
kaj pomeni macerira?
Ne bi sirad nakopal xyz evrov stroska s posodo katero rabim za nekaj litrov kisa letno in jo bom potem celo leto.prekladal v kleti.

Grozdje je obrano, jagode obrane od stebelca, stisnjene v pesti in namocene v posodi. Ker je dane ze tretji ali cetrti dan, bom najbrz danes tekocino locil od tropin. klobuk mi je ponujen, najbrz bom res vs skupaj dal v neko posodo in z necim pokril. Kot mi je jasno mora biti prisoten zrak.
Hvala za linke sem jih samo preletel na gsm. Brat jih je malo tezje, bom kdaj kasneje na pc to naredil.
 

Zetor5011

Fizikalc
14. dec 2010
639
28
28
Moj fotr je delal isto... rukne narezane japke v vodo v malo višjo čapo in pol čaka, da gre vse skupaj nekam... na koncu je kislo in to je to...

Link sem dal samo za tiste, ki jih zanima, kaj se vmes dogaja... se pravi najprej sladkorji, ki gredo v etanol, nato v drugi fazi etanol oksidira v ocetno kislino. Alkoholno vrenje vzame ene 3 dni (če rukneš zraven kvas, kar je tukaj čisto legitimno), nato precediš in rukneš zraven "gobo" od prejšnjega kisa (bioinženiring :D), pustiš da se lufta, gaza čez posodo je zaradi muh, ker drugače ne zgleda preveč apetitlih. Čas oksidacije (kisanja) je odvisen od temperature, CO2 in luftanja. (povzetek)
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Se strinjam, tale postopek bi bil uporaben
write.gif

Če bo čas, volja, prave zvezde, luna (v ne vem katerem kolenu) bom še jaz poskusil naredit kakšen liter iz izabelce, ki pleza po bajti.
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Maceracija je to kar si ti že naredil; torej pretlačene grozdne jagode, par dni puščene v sodu. Vinarji ta proces pospešijo tako, da sod ogrevajo s toplo vodo, ki obliva sod. Gre za to, da se barvila iz kožice jagod izlužijo v največji možni meri in pa najmanj taninov iz pešk. Seveda pride ta postopek v poštev samo pri rdečih/črnih sortah.
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.551
2.946
113
v lokalni ostariji
dolečnki delajo in celo dobro prodajajo svoj kis pakiran kot cviček:)


jabolčni kis smo mi podobno delal. v 25L hobukih smo nasul notr japke.... potem vodo vse skup pustil neki časa na soncu in se je naredil
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.771
6.758
113
pri taščici
ok, bom poskusal se danes lociiti tekocino od lupine, dodal klobuk in pokril z neki gazo ali podobno.
Ali se pri maceraciji kaj mesa ali ne? recimo 1* dnevno.

Pa da vidim ali je bil trud z obiranjem poplacan ali bi bilo bolje pustiti pticem in cebelam.

Bo treba dobit kaksno trto za jest ki bo podaljsala termin obiranja. nekaj bolj zgodnjega in nekaj bolj poznega.
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Ločevanju tekočine od lupin se reče stiskanje
cool-1.gif
(kot s stiskalnico). Vsaj tako to delajo vinarji. In ne, kolikor jaz vem mešanje brozge ni potrebno, škodi pa najbrž tudi ne.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.771
6.758
113
pri taščici
kako dolgo je lahko namoceno? imam v rf sodu, zato da bom lahko enostavno iztocil(foter je nekoc imel v kadici in potopil slauf, potem pa zaugal)
Potem dam v nek hobuk, dam klobuk in pokrijem z gazo?
 

Zetor5011

Fizikalc
14. dec 2010
639
28
28
fotr ponavadi rukne vse skupaj v takole posodo, ki je sicer namenjena za kisanje zelja (50l, kliklik) in čez njo eno staro plenico (= gaza).

Alkoholno vrenje poteče v 3 dneh, potem pretočiš (stisneš, precediš, ...) v RF in začneš kisat (dodaš tastaro gobo (klobuk)...)
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Si prepričan, da da je alkoholno vrenje fertik v 3 dneh? Natur gotovo ne, z dodatki (kvas) pa mogoče...

Hanzi, pretoči kakor ti paše; ampak če sem prav razumel kaj si naredil dvomim, da boš lahko preprosto odlil tekočino. Če nič drugega, boš veliko soka zavrgel na ta način. Priporočam stiskanje. In ni treba da imaš najnovejšo hidravljično stiskalnico, lahko si pomagaš tudi s krpo
cool-1.gif
 

Zetor5011

Fizikalc
14. dec 2010
639
28
28
Za alkoholno vrenje poskrbijo samo kvasovke. Zdaj, lahko kašljaš okrog soda in upaš, da se jih bo dovolj nalovilo notri in da bodo sčasoma prevladale nad ostalimi, al pa rukneš notri merkator kvas in je to to. Ko se dovolj namnožijo že same pomorijo ostalo konkurenco... in ko je dovolj alkohola ali CO2 še same sebe :D
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Kdo je pa rekel da ga ne bi? Kot pravi Zetor, za ta namen (kis) je ko naročen - precej pohitri zadeve.
Jaz sem samo rekel, da ne verjamem, da bi natur vrenje bilo gotovo v treh dneh. Čeprav pri trenutnih temperaturah tudi ni rečeneo da ne bi bilo
redface-1.gif
 

binebane

Fizikalc
30. avg 2012
1.229
0
36
aha potem se nisva razumela
drugače vedno vržeš kvasovke noter, tudi za vino ali ostale fermentirane pijače
natur vrenje je tako tako. lahko je lahko se ti pa vse pokvari