Izbris particije

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.313
19
38
MB
POzdravljeni

Sedaj imam na svojem disku narejeni 2 particiji.
Ali je možno narediti iz 2 particij samo eno? (brez da formatiraš)

Realman

Pripravnik
21. maj 2008
393
2
18
Odvisno,če imaš dosti prostora na 1.particiji,da se lahko podatki pprenesejo samo n aeno,potem bi šlo,drugače pa v vsakem primeru podatke izgubiš.2.particija se zbriše,in se potem dodeli 1 particiji.Če bi pa rad z podatki ured prenesel vse v eno,pa ne gre.
Samo formatirat pa ne rabiš.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Nič ne zgubiš. Rabiš Partition Table Doctor in Partition Magic. Zdaj da ne bo spet kake pomote, partition table doctorja rabiš zato, da dokončno preveriš, če je s particijami kaj narobe ali ne. Če tam zgleda vse zdravo, greš v partition magic in si urediš particije tako, kot želiš. Preberi help, dela ko šus, malo je čakanja, če so diski bolj polni, drugače pa dela BP. BODI ZRAVEN! Ne si it delat sendvičev vmes.

Ne dela pa v redu, če imaš particije corruptane (enako velja za MBR), do česar lahko ob nerednem vzdrževanju tudi pride. Takrat se partition magic rad obesi in ni druge rešitve kot nova inštalacija + partition table doctor, da vidiš, kaj je s particijami lahko narobe, ali pa low level format in jovo na novo.

Za vsako eventualijo pa si potegni dol hiren's boot cd, je 100 MB, zapeči si ga po navodilih, ker boš z njim lahko zasilno popravil sistem/karkoli že, če se bo merganje particij kakorkoli zakompliciralo in se ne bo hotel bootat.

alcazar

Pripravnik
3. sep 2007
879
19
18
Slovenia
Citat:
Uporabnik Naglfar pravi:
Preberi help, dela ko šus, malo je čakanja, če so diski bolj polni, drugače pa dela BP. BODI ZRAVEN! Ne si it delat sendvičev vmes.

Če bo šlo kaj narobe, ti čisto nič ne bo pomagalo 3 urno buljenje v ekran, program pa itak ne naredi nič brez predhodne potrditve. Štartaš in upaš da se comp ne obsei ali pa da ne zmanjka štroma.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Drugo vprašanje, da ne odpiram na novo:

Lahko pod Visto združim dva diska v eno particijo?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Katero ?
BIOS ?
V BIOS/RAID setupu nastaviš JBOD (ali RAID-0, samo pol vzame enako velik kos obeh diskov).
Zgubiš staro vsebino diskov.

Vista način:
zbrišeš drugi disk
na prvo particijo klikneš in izbereš extend
(z sistemsko paricijo to najbrž ne bo delalo)

maddog

Fizikalc
16. avg 2007
1.817
0
36
okolica MB
Alternativa Partition Magicu je tudi Acronis DiskDirector, poteka pa podobno kot zgoraj opisan postopek. Partition Magic sem nehal uporabljat, ko mi je 2x zjebal particije (predhodno pregledane s chkdsk), ko jih je pa kupil Norton, pa je bil to se razlog vec. Najbrz stvar osebnih izkusenj.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Če je nvidia RAID, potem kar pozabi, ker nima smisla. Šteka pa šteka.

Jaz sem z RAID-om zaključil v manj kot enem mesecu. Naslednji korak na poti RAID-a - če že - bo s SCSI-diski in HW-kontrolerjem. Dokler mi pa mora driver laufat v winsih zaradi RAID-a, pa ne hvala.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Imnam tri diske, sistemski je 500 GB, potem pa sta še dva po 300 in 160. Pa bi ta druga dva skupaj dal, da se preveč ne drobijo podatki in prazen prostor. Bomo probali, ampak samo Vista način, mislim, da mi matična ne podpira RAID-a.

Realman

Pripravnik
21. maj 2008
393
2
18
To drži,da se lahko spremeni kar tako.Samo zaradi rizika,sploh če so kakšni bolj občutljivi podatki je bolje narediti,tako kot sem napisal zgoraj,da se prej podatki prestavijo,na 1 del diska,seveda, če je možno.Pa seveda obvezno chkdsk zagnati na vseh particijah,pred tem početjem.ker potem je prepozno jokat,ko stvar zablokira.Če pa imaš več diskov,pa je še prostor,pa je bolje začasna skopirati na tistega,s katerim se ne bo to počelo.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
V tem primeru je najbolj simpl tole:
manjšo particijo (160GB) zbriši, večjo (300) pa razširi na prostor manjšega ("Extend volume").