izbira objektiva

majoneza

Pripravnik
8. jan 2008
312
6
18
Pozravljeni!

V planu je kupit dodaten objektiv za Nikon D60, pa sem še vedno toliko začetnika da ne vem kaj zbrat. Rabil bi ga za vse po malo, kar me pač prime slikat in kadar imam čas (za ljubiteljsko fotografijo seveda). gledal sem recimo :
sigma
tamron
Seveda bi ga najraje kupil od matične firme, ampak za začetek bo sigma ali tamron čist v redu. kako sploh vem kateri objektiv bo pasal na d60? Kakor vem imajo vsi proizvajalci drugačne "konektorje" za objektive.

Hvala za pomoč

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Tisto Sigmo sem imel... precej zanič, milo rečeno...

Raje vrzi nekaj več € in kupi kakšno boljšo optiko. Jaz sem si tudi rekel "zaenkrat bo dobra", pa ni bila niti zaenkrat in sem jo hitro prodal...

Chief_Wiggum

Fizikalc
24. jul 2007
1.064
3
38
Objektiva sta si dosti podobna, predvsem pa oba spadata v nizek cenovni razred. No ja, Tamron je skoraj 100€ cenejši. Glavna razlika med njima je ta, da je Tamron bolj oster, vendar pa v območju 200-300mm kar precej trpi zaradi PF ( purple-fringing ). PF nastane na tistih delih slike, kjer prihaja do velikega kontrasta ( npr. veje drevesa ter svetlo nebo v ozadju, ali pa odsev sonca na vodi ) in se ga tudi v post processingu tako rekoč ne da odstraniti. Lahko pa se mu izogneš na dva načina: 1. enostavno se izogibaš scenam z veliko kontrasta oz. 2. zaslonko zapreš vsaj na f11, še bolje pa na f16.

Sam imam Tamrona in lahko reæem, da ponuja vse kar lahko pričakuješ za ta denar in še več. Še najbolj me moti vrtljiva prednja leča ter izdelava, ki je res plastik fantastik.

Zaradi problemov z močnim PF Tamronu pravijo kar Purple monster.
evil.gif