Izbira izvajalca - gradbinca

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.068
11.168
113
Za tiste ki ste že gradili in ste imeli za gradnjo izbranega izvajalca - gradbinca, recimo do 3.4 faze.

Kaj prevladuje, kateri podatek je res pomemben, da izvajalec ima oz. nudi. Imam namreč zdaj 5 ponudb, cenovno nekaj razlik, pregledal "bonitete", vsi so v okolici radius 20 km. Zdaj pa me čakajo podrobni detajli in seveda odločitev.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.976
113
pri taščici
reference, pa mogoče ogled kakšnega njegovega gradbišča pred podpisom pogodbe.
Je pa dobro da se na gradbeništvo malo spoznaš, ali pa da imaš s seboj "nadzordnega"

krentip

Pripravnik
26. dec 2010
440
0
16
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
Za tiste ki ste že gradili in ste imeli za gradnjo izbranega izvajalca - gradbinca, recimo do 3.4 faze.

Kaj prevladuje, kateri podatek je res pomemben, da izvajalec ima oz. nudi. Imam namreč zdaj 5 ponudb, cenovno nekaj razlik, pregledal "bonitete", vsi so v okolici radius 20 km. Zdaj pa me čakajo podrobni detajli in seveda odločitev.

Glede na to da imaš ponudbe sklepam, da imaš tudi podroben opis del in so tako ponudbe med seboj dejansko primerljive. Na podlagi tega sem se potem odločil za tistega, ki je imel največ referenc (pa ne njegovih ampak od mojih znancev). Naslednja pomembna stvar pa je bila način plačila. Nekateri so hoteli 50% avansa celotnega predračuna - takšni so pri meni v trenutku odpadli. Sem pa se dogovoril za delno plačilo opravljenih del ( do 3 gf sem zadevo plačal v 3 obrokih).

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Jaz sem plačeval po opravljenem delu, recimo konec tedna. Sproti.
Nič vnaprej.
Račun - razdelan, lahko je tudi oziroma kopija gradbiščnega dnevnika oziroma njegove zapiske, kjer je razdelano, kako in kaj.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.068
11.168
113
Plačilo seveda, po opravljenem delu, po stiuacijah, drugače ne gre, mogoče edino kak material direktno, to še je opcija. Za samo gradnjo bom itak svetil poleg pa nadzornik tudi.
Nekako so odpadli tudi tisti ki delajo na črno in pa tisti z blokrianimi računi.

Softi?- Kako lahko kvaliteto preveriš? za samo zidarijo in betonaže? Recimo pri zgrajenih hišah?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
plačevanje po fazah je slaba opcija.
plačevanje materiala je slaba opcija.
to da boš ti svetil..je brezveze
nadzornik pa glej, da je tvoj prijatelj, ker njihov bo zlo hitro.

vprašanja ne razumem..zs

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.068
11.168
113
Zakaj slabe opcije?kje so pasti?

Napisal si, da se kvaliteta lahko preveri. Kako?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
plačuješ po fazah.. in v neki točki se z izvajalcem razideta. znaš napovedat kok dražje bo naprej? kok bo stala sanacija vzroka za razhod?

je pa verjetno to največ kar danes dobiš.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.068
11.168
113
hm, ne vem no, to so skrajni primeri, pa vseeno, ded naredi klet, zabetonira plato, plačaš do sem če je vredu nareto, potem pa dalje.. Če se razideta, ne vdim problema, razne če gre za ne vem kaj... Ampak to lahko gre narobe tudi drugače.

Še enkrat, kako preveriš kvaliteto?

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
hm, ne vem no, to so skrajni primeri, pa vseeno, ded naredi klet, zabetonira plato, plačaš do sem če je vredu nareto, potem pa dalje.. Če se razideta, ne vdim problema, razne če gre za ne vem kaj... Ampak to lahko gre narobe tudi drugače.

Še enkrat, kako preveriš kvaliteto?

Skrajni primeri - si pa optimist - boš videl sam, kako površni in požrešni so.

Kako preveriš kakovost - recimo tako, da vzameš laser in premeriš koliko so falili (pri prvi bajti so mi šli iz vinkla za 6 cm na eni strani na drugi pa 8 - potem pa ti gre mojster razlagat da imajo standard 2cm/m fore v vertikalo pa so falil samo 2 cm), preštej cegle v eni steni - pri znancu so po meritvi diagonale šli podirat dve steni ker so falili za eno opeko.
pri drugi bajti so prišli brez vibratorja na zalitje plate ker se baje pokvaril agregat - odšli so domov skupaj z betonom, po fršolongo so prišli čez en teden, ko me ni bilo blizu. Pri ročnih ometih je bilo na 2m lajšti do 1,5 cm lufta - potem pa mi je hotel zaračunat še dodatno porabljen material, ...... .
Nadzorni je pri prvi bajti rekel - saj ni tako hudo in veste ko bom vam podpisal dokumenta se ne bomo več videli, to ekipo pa redno videvam na bajtah!!! Pri drugi ga sploh nisem vzel in sem se sam poglobil.
Plačilo vedno in povsod po koncu faze (izkop, betoniranje, zidanje, streha, ometi ......) pa še tako me je en Moravčan hotel nategniti za količino zidakov za 1 paleto), vodovodar je na predračun dal eno znamko cevi pripeljal pa najcenejšo, krovec mi je hotel dokazati, da ne potrebujem zračnikov na slemenu-v predračunu pa so bili.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.068
11.168
113
Ti si pisal za sprotno preverjanje,kar je nuja, da se to kar pišeš ne zgodi oz. so napake minimalne. To jih bom mero sproti , brez milosti. Mene je bolj zanimalo, kako lahko gradbinca preveriš prej, kot je softi pisal, da kvalitetno delajo.

Izbral bom itak manjšega gradbinca, ki dela po en projekt in se potem ko konča seli drugam.

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Meni je enkrat bivši sodelavec razlagan za eno investitorko. Je bila gospa zelo ekološko ozaveščena in je vsak dan pridno zbirala vreče od cementa (prazne). Češ eko, reciklaža pa to. Ko je dobila račun je ugotovila, da je na računu 76 vreč, ona pa je imela samo 40 vreč. So menda Vreče res pripeljali na gradbiče ampak so med malico tudi kakšno vrečo vrgli v prtljažnik in odpeljali.

Ostalo:
- pregledati finance - dober izvajalec mora imeti vsaj toliko lufta, da lahko krije kakšno reklamacijo. Veliko jih je v taki krizi, da nimajo na koncu niti za bencin, da bi prišli pogledati kaj je narobe
- urejenost gradbišča - nekateri so katastrofa, smeti, pikcne, ogorki povsod...
- kot so že napisali - materiali, ki so v ponudbi, morajo biti enaki kot pa tisti, ki jih pripeljejo na gradbišče.
- urejeno morajo imeti ustrezno zavarovanje; enkrat je v en "naš" jarek padel neko, ki je sicer enkrat nekaj delal na gradbišču, takrat, ko je padel pa ni imel kaj početi tam. Niti ga nihče ni videl, da je bil ttam, h zdravniku je šel čez par dni. Po enem letu smo pa vsi takratni izvajalci dobili eno lepo pošto odvetnika za eno bizarno visoko odškodnino.

V osnovi pa se mora za vsa gradbena dela, ki trajajo dlje časa, mešečno narediti situaije. Izvajalec pove, kaj vse je bilo narejeno, nadzorni potrdi količine. Če je tak dogovor, se lahko na podlagi situacije (obračuna) izda račun. Lahko so pa situacije tudi po fazah/sklopih: temelji, plata, zidanje, streha, stvar dogovora. V vsakem primeru pa se delajo mesečni obračuni.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.103
1.886
113
Emona / Carnium
Reference v obliki mnenj ljudi, ogled objektov (meni so nekateri ponudili ogled objektov, ki so jih gradili / obnavljali, kazali fotografije "prej / potem" itd.). Če sem prav razumel, boš imel nadzornika, zato proces izbire izvajalca pelji skupaj z nadzornikom. Je dobro, da ga vključiš čimprej. To je dodatna varovalka, ne glede na to, koliko se spoznaš.
Sicer sem mnenja, da vse izhaja iz dobrega, natančnega popisa del. Ta mora zajeti čim več zadev, ker potem lahko pričakuješ tudi realno ponudbo. Pomankljiva ponudba (zaradi pomankljivo sestavljenega popisa del) pa je pogosto osnova za nesporazume in celo jebo.
Pomembno je, da ko se za izvajalca odločiš, mu zaupaš. Komuniciraš izključno z vodjo gradbišča oz. šefom. Delavcev najbrž niti razumel ne boš
evil.gif
Zaupanje utrdiš z dobro sestavljeno pogodbo, ki ti v primeru komplikacij problema ne bo rešila, boš pa lahko nekega dne, ko bo bajta davno fertik, izterjal povzročeno škodo. Torej, roki, penali, opredeliš, kar se da veliko zadev.

Jaz sem izbral izvajalca, ki je bil najbolj proaktiven, predlagal izboljšave (v materialih - kar lahko pričakuješ pri vsakem majstru, kot tudi finančne), ni pogojeval ničesar, v smislu, če boste fasado in streho delali sami, potem bla bla bla...Ker imam lastnega dobavitelja 80% materiala, mu tudi to ni predstavljalo problema. Cenovno je bil nekje na sredini. Ker pa je znancu obnavljal hišo, vem, da dela lepo, kvalitetno in se drži rokov. Konec koncev tudi dober filing zaradi neposrednosti v komunikaciji ter "žegnu" nadzornika.

Odpadli so pa takšni, ki so že na prvi sestanek zamujali 1 uro (in se jim ni zdelo pomembno, da bi poklicali, da bodo pozni). Ter takšni, ki so komplicirali z lastnimi rešitvami (ker jih dobro poznajo, imajo dobre nabavne pogoje itd.), so pripravili pomankljivo ponudbo ali pa enostavno niso upoštevali popisa v točkah, kjer ni dopuščal "nepredvidenih" stroškov.

EDIT:
Sem pozabil na terminski plan del itd.

Nazadnje urejeno:

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Ne nasedaj referencam ki ti jih pokaže izvajalec (tako ali tako bo navedel samo znance) - sam povprašaj pri hišah kdo jim je delal in kako so zadovoljni. Povprašaj znance katerega ti priporočijo in katerega ne. Poglej tudi na http://www.podsvojostreho.net - črne liste ali pa konkretno vprašaj če kdo pozna tvoj širši izbor.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.638
3.091
113
v lokalni ostariji
ker sem na "drugi" par besed: imate investitorje ki so pametni mnogo (ker so prebral podsvojostreho.net pa še to bolj po diagonali) in ti pametujejo modrujejo... na koncu zahtevajo A dobijo A pa jim ni vredu bi raje B (hvala bogu da veliko pišem)
ko je treba plačat se najde 100000 izgovorov... zato avansi. sploh tam kjer ni "osebnega" poznanstva. pa tudi tako poznanstvo ni 100% ok.

najboljša referenca je ustno izročilo.tako hitro izveš kdo je ok in kdo ne.

krentip

Pripravnik
26. dec 2010
440
0
16
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
ker sem na "drugi" par besed: imate investitorje ki so pametni mnogo (ker so prebral podsvojostreho.net pa še to bolj po diagonali) in ti pametujejo modrujejo... na koncu zahtevajo A dobijo A pa jim ni vredu bi raje B (hvala bogu da veliko pišem)
ko je treba plačat se najde 100000 izgovorov... zato avansi. sploh tam kjer ni "osebnega" poznanstva. pa tudi tako poznanstvo ni 100% ok.

najboljša referenca je ustno izročilo.tako hitro izveš kdo je ok in kdo ne.

Ko sem enemu gradbincu izročil spisek materiala in potrebmih del mi je dejal, da mi naredi predračun samo v primeru, če ga bom potem tudi izbral.
bonk.gif
Ko sem mu rekel, da tega zagotovila ne morem dat je bil pa užaljen in me začel pošiljat v raznorazne razmnoževalne organe. Bil pa je to eden od gradbincev z referencami, ki sem jih dobil sam. Res pa je da se je to zgodilo l 2006 - torej tik pred nastopom krize.