Izbira gradnje...

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Sva že malo prebrskala po netu in nikjer nisva dobila koristnega, z dejstvi podprtega odgovora. Kaj se bolj splača, zidana(bolj dolga gradnja/cenejša), ali montažna(hitrejša/dražja).
Za koliko je cenejša klasična gradnja, predpostavljam, da je hiša "klasična" cca 160 kvadratov?
Če že montažna, katerega proizvajalca... Gledala sva Libello, kaj pravite?
p.s."podsvojostreho" forum mi je totalno antipatičen. Ne moreš normalno brskat po forumu, ker te skoz prekinja razne xxx page-i

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
kaj 'izbrati' je spet stvar debate (običjano kregarije
evil.gif
) in lastnih želja oz. okusa/pripadnosti.

na koncu ko je hiša zgrajena niti ne ločiš kaka je...seveda se pa razlika pokaže tekom uporabe..klasiko običjano vsi poznamo (je pač najdlje prisotna)...kako se obnašajo siporeks, montažne....bo pa moram nekdo povedat....po kakih 10 letih uporabe.

Jaz sem mnenja da pri življenjksi inevsticiji ne smeš gledati na čas...par mesecev (magari pol leta) nima popolnoma nikakršne veze.

Sam sem pristaš klasike (sem že drugje pisal)....montažna (po večini od znotraj knauf) je za moje pojme za kako mansardo....ostalo naj bo kompaktno. Jaz sem prenavljal 35 let staro hišo (eno nadstropje)....kjer je bila masiva, poštemaš, razbiješ, dodelaš...načeloma je pa še vse kot leta 1972 ko se je hiša zradila. Kar sem delal montažno (strope) je pa kot bi imel opravka s hudo fino bejbiko...vse v rokavicah, pazi na to pazin na ono..ker bo ali spokalo ali boš prišel čez, sliši se, doni.....v glavnem sama je.ba. Montažno ja...tam kjer je nujno potrebno.

Je pa res...od daleč ko pogledaš ne ločiš knauf stene od klasične.

(pa spet...beri to kot moj vidik....)

Dik

Fizikalc
28. okt 2007
1.576
89
48
Od križišča mal naprej na desno
p.s."podsvojostreho" forum mi je totalno antipatičen. Ne moreš normalno brskat po forumu, ker te skoz prekinja razne xxx page-i

[/QUOTE]

Probej mal antivirus/spyvare zalaufat, ker men dela forum normalno brez xxx page-ov
zmaga.gif

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
ja, tud sam sm o tem bral in se pogovarju, najbolj pa me je nasmejalo tekst in slike na tej strani ...

ustvari si svoje mnenje - men je siporeks vedno bolj všeč
wink-1.gif

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Sem(sva) se odločila, da bo kar kklasična gradnja. Vmesne stene bom pa poknaufal. Ne vem, siporex mi nekaj ne diši...pa vsak zidar, mi pravi, da naj raje zidam z opeko.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.263
4.845
113
Jaz osebno ( ko bo prišel čas ) tudi zastavim porobeton, gotovo pa zidarji stavijo na klasiko ker
z novim še ne delajo in nimajo izkušenj...

franci

Fizikalc
19. jul 2007
1.797
1
38
49
LJ
Ne bom govoril o tem kaj ytong je in kaj ni. Sam sem pristaš klasične gradnje. Kot je že nekdo (se mi zdi da Vincent) omenil, stvar (ytong) je pri nas še dokaj 'mlada'. Z vidika nosilnosti objekta je ytong zelo blizu, če ne že kar izenačen klasični gradnji (čeprav v predimenzionirani obliki). Za moje pojme pa se problem pojavi drugje. Namreč, ytong ima kot vezivo cement (saj je plinobeton), le ta pa je dosti slabše paroprepusten kot naprimer opeka. Tu se pojavi problem trajne vlage in torej problem plesnenja. Drugi minus, ki ga vidim, je 'dihanje' plinobetona. Namreč, kadarkoli sem bil v kakšnem že izdelanem objektu, vedno sem znotraj videl, do kje je neka stena zgrajena z plinobetonom (vedno je na stiku 'fuga', material se termično bistveno bolj krči in širi kot opeka). No, tovrstne razpoke se dajo zakamuflirati, vendar ne na dolgi rok.

Drugače pa, dandanašnje modularne opeke, ki se zlagajo 'na pero in utor', so za moje pojme daleč boljša toplotna izolacija, sploh glede na novodobni pohod izolacij ter silikatnih paroprepustnih ometov, ki so na voljo.

Ni ytong slab. Da ne bo kdo mislil, da zagovarjam zgolj klasiko. Vendar je pri novodobni gradnji na voljo že n-variant in mnoge od teh se odlično obnesejo. Je pa res, da je na koncu vse odvisno od mojstra, ki (vam) gradi. Če on ve, kaj dela, bo gradnja tip-top, če ne, pa bog-pomagaj.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
Vmesne stene bom pa poknaufal.

khm....
smile-1.gif

ti jih kar pozidaj! (zvočnaizolativnost.press).

Zneskovno ne bo omembe vredno razlike. V sili razmer se še vedno lahko poslužiš tudi knaufa (oz. v mansardi bo tako ali tako glavni gradnik pri stropih).

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Ekola, enako. Zidana je s cegla, kmalu bodo predelne stene - tiste, kjer ni odtokov bodo siporex, knauf bo če bo samo tam, kjer bom imel drsna vrata, ki se bodo skrila v steno.

sass

Guru
1. sep 2007
5.218
857
113
Citat:
Uporabnik franci pravi:
... Namreč, ytong ima kot vezivo cement (saj je plinobeton), le ta pa je dosti slabše paroprepusten kot naprimer opeka. Tu se pojavi problem trajne vlage in torej problem plesnenja. ...

no, tole z "dihanjem" stene je treba vzeti malo z rezervo. ob vsakodnevnem zračenju naj bi se vsaj 95% vlage iz stanovanja odvajalo skozi okna in manj kot 5% skozi stene

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik karantanka pravi:
Če bi jaz delala hišo iz nule bi jo delal s klasičnim ceglom. Mogoče bi kakšno predelno steno naredila s siporexom, nikakor pa ne s knaufom.

Jaz sem predelne stene delal s klasičnim 10 cm ceglom na utor-pero, siporex mi ne potegne najbolj.

Pa ko je bilo govora da je gradnja s siporexom (ytong) nekaj novega-pri nas (pa smo bogu izza leđa) je nekdo delal tako bajto pred več kot 20-imi leti.
priden.gif

sass

Guru
1. sep 2007
5.218
857
113
tovarna siporexa v kisovcu stoji, od kar pomnim (torej vsaj ene 25 let). jo je pa pred leti kupil ytong.

včasih sem živel v stanovanju, kjer je bila velika soba pregrajena na pol v dve manjši sobi, vmes pa 10 cm siporexa. zvočna izolacije je bila slaba, saj se je npr. telefonski pogovor, ko govoriš malo glasneje, razločno slišal skozi. po drugi strani pa se je v to steno precej lepše vrtalo, kot v nasprotno steno iz zidakov.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Zakaj ne predelnih sten s Knaufom? Vmes bi dal seveda tudi izolacijo. Menda, je dobra izolacija, tudi zvočna...?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
Zakaj ne predelnih sten s Knaufom? Vmes bi dal seveda tudi izolacijo. Menda, je dobra izolacija, tudi zvočna...?

knauf in zvočna izolacija ne gresta skupaj (ne glede na debelino izolacije vmes!).

Tako da..koder ni potrebe se ga izogibaj. Ko se zida ni nikakršen problem pozidat še kako predelno steno...ga ni knaufa, ki bi zvočno prišel vsaj blizu klasiki.

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
Nama so odsvetovali knauf za stene, ker se takoj pozna vdrtina, če kaj rukneš vanj...spodnji štuk predelne imava s ceglom, zgoraj pa siporex.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Včeraj sva bila na gospodarcu na sejmu Dom. Zanimiva izkušnja, veliko raztavljalcev. Najbolj so me presenetil na ICF(Izolativnih Cementnih Form) štantu. Ponujajo zanimivo, za naš trg nov način gradnje. Imenuje se QUAD-LOCK. Gre se za neke vrste stiroporja, podobno kot Stirodur, s katerim jih med seboj povežeš s plastičnim nosilcem. Vmes pa uliješ beton. Obljubljajo bolšo termo in zvočno izolacijo. Tako nekako gre. Tukaj je link. www.lcfslovenija.si

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
o tem bi se pa res lahko mal razgovoril, ker men kot laiku to zgleda še najboljša gradnja do zdej.
glede na količino železja ki ga porabjo se mi zdi, da more bit kar močno tole. kot smo že v eni temi ugotovil je občutek toplote v hiši boljši ker od stene ne seva hladen zrak. vrtaš in šraufaš lahko v steno po mili volji, sam 2cm daljše šraufe rabiš, da prideš čez tist "stiropor".

minusov pa ne vidim:S

Mathew

Pripravnik
6. sep 2007
401
0
16
MS
To je že dobra varianta ampak po ceni po moje precej presega klasično gradnjo z navadnim zidakom. Če bi jaz zdaj delal hišo, bi vzel en moderen zidak, kot je npr. porothherm zunaj izolacija in basta. Sicer pa dobi si predračune, malo povprašaj znance pa boš videl kaj se splača in kaj ne. Če maš denar je ta quad lock dobra zadeva.