Iverka popustila pri pantu...

Robbit

Fizikalc
26. jul 2007
2.209
20
38
...in sedaj pant ne drži več kot bi moral. V luknjo sem tlačil že zobotrebce in še enkrat privijačil, pa se je vse skupaj ponovno povesilo.

Obstaja kakšna masa, ki se strdi in s katero bi napolnil luknjo ali je najbolje, da prestavim pant in zvrtam nove luknje?

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.456
1.916
113
Jaz bi poskusil z unim dvokomponentnim plastelinom, ki se spremeni v kamen čez nekaj časa.

• Všeč mi je
Reactions: Robbit

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Ne bo prijel na iverko.

Lepilo za les, pa izžagat poškodovan del in vstavit novega - tako je po PSu, ali pa dovolj "naribane iverke" zmešat z lepilom in pokitat.

Nove luknje naredi in premakni pant, ampak vsaj 5cm od poškodovanega dela.

• Všeč mi je

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Aja, če je samo luknja problem potem tudi samo malo lepila za les in par zobotrebcev reši zadevo - point je v lepilu - pa zobotrebci ne smejo bit okrogli - struženi, ampak suhorobarski ročno narejeni - ni hec. ;)

• Všeč mi je

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.121
4.094
113
Ali pa postrgat kar je slabo sprijete "žagovne" in noter neko epoksi smolo, počakada da se strdi in nato na novo privijačit. Epoksi se bo sprijel z iverko, ko se strdi je pa trši od samega lesa tako da bi moralo delovat.

Sicer pa ponavadi je navaden mekol + lesni prah / žagovina (ali pa zobotrebci) deloval, samo preden montiraš pant moraš počakat da se posuši in da se navoj potem "prime" v trdo snov.

• Všeč mi je

luciano

Guru
3. okt 2011
1.857
884
113
MB
...in sedaj pant ne drži več kot bi moral. V luknjo sem tlačil že zobotrebce in še enkrat privijačil, pa se je vse skupaj ponovno povesilo.

Obstaja kakšna masa, ki se strdi in s katero bi napolnil luknjo ali je najbolje, da prestavim pant in zvrtam nove luknje?

https://www.alter.si/tema/nastavitev-pantov-omare.2667323/#post-2707447

Luknjo povečat...v luknjo lesno lepilo.... vstavit leseni moznik.... z žagico/nožem ga skrajšat ( poravnat )....v moznik zvrtat novo luknjo za vijak od panta ....konec.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Pojdi v tehnično štacuno in pri silikonih poišči "Icema". Zraven je številka, ne vem, ali 44 ali 88 - išči tisto v kartuši kot je silikonski kit.
To je poliuretansko lepilo, narejeno ravno za te zadeve. Nafilaš luknjo, zašraufaš noter vijak nazaj, (nič hudega če je narahlo, saj bo lepilo prijelo).

• Všeč mi je

luka51

Guru
16. avg 2007
14.427
5.703
113
mitopur (ali kako drugo PU lepilo) nakapaj v luknjo (ne pretiravaj) šrauf namoči v vodo in zašraufaj. Ko lepilo konča svoje delo (ov kaj vzameš) bo bolj trdno kot original iverka. Če šrauf ne prime več pa daš še kak zobotrebec zraven, da bo skupaj potegnilo.

• Všeč mi je

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Ne bo prijel na iverko.

Lepilo za les, pa izžagat poškodovan del in vstavit novega - tako je po PSu, ali pa dovolj "naribane iverke" zmešat z lepilom in pokitat.

Nove luknje naredi in premakni pant, ampak vsaj 5cm od poškodovanega dela.
bo prijelo! To je dvokomponentni epoxy.
epoxy dobro prime na iverko, boljše kot kakšna lepila. Cena epoxy je pa druga stvar. Sicer jaz bi prevrtal in vstavil vrezni vijak z notranjim navojem. Pa zalimal z epoxyem. Pantu po potrebi povečal luknje za metrični vijak.

Če se že odločiš za plastelin epoxy ga dobro pregneti da rata vroč v rokah fino nafilaj in počakaj da se strdi 30 min. Predno se strdi še višek odreži z olfo, da bo ravno z iveralom. Potem pa zavrtaj majhno luknjico fi vijaka (fi brez navoja, greš šunlerjem med navojem in pomeriš). Tako imaš kakšen milimeter manj gija od vijaka z navojem. Potem samo privijačiš pant in je.
plastelinček je okoli 8€. Pa gneti čisto malo ker ti ga bo verjetno dosti ostalo.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.427
5.703
113
Folk kaj vi tak komplicirate pri stvareh kjer je dovolj kapljica PU lepila za par € in 10 minut.

Robbit

Fizikalc
26. jul 2007
2.209
20
38
Evo, sem rešil zadevo in za enkrat lepo drži. Sem imel možnost dat daljši vijak, kar sem storil, hkrati pa sem v luknjo pred tem vstavil kar plastičen zidni vložek. Z olfo sem višek vložka odrezal in to je to.

hvala za predloge in lp