iščem SW za urejanje videa

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
946
136
43
Živjo,

iščem "enostaven" program za urejanje videa.

Uporabljal sem Sony Vegas (mislim, da različico 8) in sem bil načeloma z njo zadovoljen. Zelo sem pa pogrešal izvoz v formatu 16:9 z zvokom (brez je šlo), tako da sem se znašel s kombiniranjem zvoka in videa v nekem shareware-u.

Kateri program, ki bo vseboval predloge prehodov med kadri, možnost izvoza v formatu 16:9, možnost pospeševanja/upočasnjevanja videa in podobno enostavne zadeve mi priporočate?

Podpira naj full HD (ne vem, če to danes podpira vsak ali ne).

Hvala!

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
nekaj malega sem parkrat montiral s Pinaclom, bil zelo presenečen, kako enostaven je. hitro naučil, hitro naredil, je pa res, da smo morali potem nekaj konvertirati, da je bilo v nam potrebnih formatih ...
tongue-1.gif

na Macu je iMovie čez glavo dober.
smile-1.gif

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
946
136
43
Gledam tale PowerDirector in mislim, da ga bom sprobal.
Hvala za nasvet!

TGV

Fizikalc
2. okt 2007
726
106
43
Jaz za vse to uporabljam kar movie maker. Za HD se dobi patch, prav tako dodatek za poljubna pospeševanja oz. spremninjanja hitrosti.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik Sulc pravi:Uporabljal sem Sony Vegas (mislim, da različico 8) in sem bil načeloma z njo zadovoljen. Zelo sem pa pogrešal izvoz v formatu 16:9 z zvokom (brez je šlo), tako da sem se znašel s kombiniranjem zvoka in videa v nekem shareware-u.
Bojim se, da si prehitro obupal nad Vegas-om. Ima vse, kar potrebuješ, prav pred kratkim sem ponovno nekaj zmontiral in naložil na youtube. Posnetek v polni HD resoluciji in z zvokom (ni bilo težav - nikakršnih) si lahko pogledaš na naslovu TUKAJ , popolnoma spodaj na strani in predlagam nastavitev na polno resolucijo ter cel ekran za ogled kvalitete posnetka.

Res pa je, da Vegas zahteva malo bolj poglobljeno poznavanje za možnost koriščenja njegovih sposobnosti.

LP

Nazadnje urejeno:

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
CyberLink PowerDirector 8 je (zame) zakon: poceni, hiter, enostaven in predvsem intuitiven. Meni najpomembnejše funkcije so PIP (tudi po več istočasno), dodajanje glasbe, utišanje osnovnega zvoka, prehodi med videi in slikami, obdelava HD videa ter veliko izhodnih formatov in vse to CLPD8 ima in zna.

Sam sem preizkusil precej programov za montažo in v resen test vzel Sony Vegas, ki pa se ga nikakor nisem uspel navadit in se mi je zdel popolnoma neintuitiven. Ravno ko sem nad njim obupal, sem pa dobil licenco za CLPD8 in ostal pri njem. Sony res omogoča več, vendar pa amaterji res ne potrebujemo toliko možnosti, poleg tega pa na YouTubeu najdeš na tone navodil in trikov v video obliki, s katerimi lahko realiziraš praktično vse, kar ti pade na misel.

Primer, kaj ta program naredi iz fotk, praktično brez posredovanja, avtomatsko:

V par urah narejena reportaža iz fotk in video posnetkov (istočasno sva dogajanje snemala z dvema fotoaparatoma, dogajanje v glavnem oknu in v PiP oknu je časovno sinhronizirano):

Tole (brez PiP in sinhronizacije) pa je bilo narejeno v eni sami uri:

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
946
136
43
Ja, iščem nekaj takega.
cheer.gif

Enostavnega, intuitivnega. Itak ne bom montiral celovečercev.

Hvala za opis in primere, samo iz firbca še - a sinhroniziral si ročno ali si zna program kaj pomagat z EXIF in podobnim zapisom v filmu?

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Žal je vse potrebno sinhronizirat ročno, ampak če imaš na kamerah ali fotoaparatih uro in datum sinhronizirano, potem niti ni tak problem. S programom preimenujem fotke in filmčke tako, da je ime sestavljeno iz datuma in ure in jih "prenesem" v CLPD8, tam pa v ustrezne sledi, nato pa jih samo še z miško premikaš levo in desno, jih krajšaš na začetku ali koncu, ali pa izvajaš trim (multi trim). Seveda je potrebno kar precej preračunavanja, a ti vsaj CLPD8 z enostavnim upravljanjem vse skupaj zelo olajša.

Profesionalne kamere in stroji za montažo zapisujejo/berejo časovno kodo in tam gre sinhronizacija res avtomatsko. Ne vem pa kako je tam s fotografijami.

Vsekakor pa začni z enostavnimi primeri in nadaljuj s PiP in poglej si video navodila na YouTube.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.123
10
38
Eno vprašanje, ko je ravno tema. Iščem nekaj enostavnega z možnostjo hitrejšega in počasnejšega predvajanja videa, kontrolo original zvoka in opcijo vinjetiranja (ce kater razen after effecty to sploh v osnovi omogoča) in pa podpora za formate.

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Si mogoče testiral še Adobe Premiere?
Pinnacle Studio mi je bil kar nekaj, pa še konstantno se mi je sesuval ne glede na verzijo ali računalnik, Sony Vegas me tudi ni prepričal (sicer par let nazaj), še najbolj mi je bil všeč Premiere, toda je hudo kompliciran.

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Težko bi rekel, da sem ga testiral, sem ga pa poskusil uporabiti potem, ko sem pri znancu vsaj približno videl kako se z njim lotiti obdelave. Tako, da ne vem koliko je dober in zmogljiv, je pa bil prekompliciran in premalo intuitiven (po mojih merilih), kljub kupu video navodil, ki sem jih našel na YT.

Podobno je bilo s programom Sony Vegas. Najbrž je bilo krivo tudi dejstvo, da sem takrat potreboval le nekaj osnovnih obdelav in se mi ni dalo za to učiti uporabljati tako zahtevnih programov, kot sta prej omenjena.

Zato sem, kot sem že omenil, začel uporabljati program CyberLink PowerDirector, ki je res enostaven in intuitiven, vendar pa včasih z njim kake stvari ne moreš narediti direktno, kot naprimer z Vegasom, ampak malce naokoli. Tak primer je naprimer, ko bi rad v filmčku en del povečal (lupa), ostali del pa rahlo potemnil in prikazal v črno beli tehniki. Ampak večina stvari gre pa res tekoče in enostavno, lahko celo delaš na manj zmogljivem prenosniku, sama produkcija na koncu pa seveda v vsakem primer traja in traja.

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Bom preizkusil.
Mogoče še kak nasvet kakšne nastavitve uporabit na koncu za vido posnet z miniDV kamero, da bo kakovost ostala takšna kot jo kamera zajame (že sama po sebi ni nevemkaj), toda velikost čim manjša.

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Kolikor vem, miniDV snema 720x576, 25 fps? S tem formatom ne delam, ampak kolikor se spomnim sem za to, da se ni videlo izgube kvalitete uporabil AVC kodek (advanced Video Codec H.264) z 2 Mbps, obdržal resolucijo in framerate in vse skupaj zapakiral v MP4. Če uporabiš kak manj učinkovit kodek npr. DivX, moraš bitrate vsaj podvojiti, za mpg pa početveriti. To je tako, izkustveno, ne teoretično in fizikalno.

720p (1280x720) filmčke pa naredim v M2TS formatu AVC, 6 Mbps.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
hehe, ko sem jst začel vstopat v svet videomontaže sem tudi začel s pinaclom in mi je bilo vse logično in enostavno. Vse sem znal že prvič:) Potem pa sem enkrat bil prisiljen uporabljat premiera... takrat sem pa mislim, da bolj neumnega programa še nisem videl, da kako je lahko to profi program če ni nič logično razporejeno, nič ne najdem... No potem ko sem ga "skužil" in malo naštudiral pa vidim, zakaj je dober in da je res boljši kot pa pinacle:)

Za domače igranje s posnetki z dopusta - pinacle in podobni, za bolj profi pa premier!!!

kingroad

Pripravnik
14. nov 2008
241
0
16
ksz:

vedno ko berem podobne teme se mi zdi da jih večina maha tja v en dan. Vsi samo govorite kater program je uber hud, kaj se vse da z njim nardit, kakšen video pa prilima eden ali mogoče dva uporabnika, pa še tisti video bi bil morda bolje narejen v movie makerju.......

eh

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Citat:
Uporabnik kingroad pravi:
ksz:

vedno ko berem podobne teme se mi zdi da jih večina maha tja v en dan. Vsi samo govorite kater program je uber hud, kaj se vse da z njim nardit, kakšen video pa prilima eden ali mogoče dva uporabnika, pa še tisti video bi bil morda bolje narejen v movie makerju.......

eh

Najhujši si pa ti, ki tukaj pluvaš po ljudeh, ki pomagajo drugim z nasveti. Tega svojega komentarja pa bi se lahko tudi vzdržal!

kingroad

Pripravnik
14. nov 2008
241
0
16
Lepo da se svetuje, tudi sam kdaj pa kdaj uprašam na forumu kaj je bolje, s čim se da lažje,.........vendar v tej temi ni konkretnega primera (videa) da bi lahko primerjal kaj vse so zmožni ti uber programi. Zato z videi na plan
cool-1.gif

edit:
@Primus: si edini ki si podal primer in dodal video. Pohvalno! Vendar po videnim me tvoj programček še vedno ni prepričal da ga bi uporabljal.

lp

Nazadnje urejeno: