iPhone 5

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Sej ti ga morejo po zakonu tako ali tako odkleniti, ne glede na "subvencioniranje"...Ker to ni subvencija, ampak obročno odplačevanje samega aparata! Subvencija pomeni, da ti neko razliko nekdo drug doplačuje ali pa da dejansko manj plačaš. Tukaj temu ni tako, ker ga dejansko v 24 mesecih kupiš po polni ceni.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Saj ni res. Jaz plačujem 48€ na mesec. 20€ je orto, ki ga imam v vsakem primeru, za 28€ na mesec pa me stane dodatnih 5GB prenosa podatkov + iPhone. Ta dodatna opcija me bo stala v 24 mesecih 672€. Telefon v prosti prodaji pa je bil 629€, kar je 43€ več. Če misliš, da dobiš 4gb prenosa na mesec za 24 mesecev za 43€ pa se KREPKO motiš.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.508
779
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik brunobruno pravi:
Sej ti ga morejo po zakonu tako ali tako odkleniti, ne glede na "subvencioniranje"...Ker to ni subvencija, ampak obročno odplačevanje samega aparata! Subvencija pomeni, da ti neko razliko nekdo drug doplačuje ali pa da dejansko manj plačaš. Tukaj temu ni tako, ker ga dejansko v 24 mesecih kupiš po polni ceni.

Po katerem zakonu že?
bonk.gif

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.824
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Saj ni res. Jaz plačujem 48€ na mesec. 20€ je orto, ki ga imam v vsakem primeru, za 28€ na mesec pa me stane dodatnih 5GB prenosa podatkov + iPhone. Ta dodatna opcija me bo stala v 24 mesecih 672€. Telefon v prosti prodaji pa je bil 629€, kar je 43€ več. Če misliš, da dobiš 4gb prenosa na mesec za 24 mesecev za 43€ pa se KREPKO motiš.

Predvidevam, da veš, da 5GB prenosa podatkov v "prosti prodaji" ne stane 28 EUR na mesec? S tem realno obročno odplačaš telefon.

Npr. 15 GB na mesec te pride 18 EUR mesečno. 3 GB je 12 EUR. Ker pa si kupil telefon, se vezal in ga dobil precej ceneje, so ti podatki mnogo dražji, s čimer mesečno "doplačuješ" razliko.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:

Predvidevam, da veš, da 5GB prenosa podatkov v "prosti prodaji" ne stane 28 EUR na mesec? S tem realno obročno odplačaš telefon.

Npr. 15 GB na mesec te pride 18 EUR mesečno. 3 GB je 12 EUR. Ker pa si kupil telefon, se vezal in ga dobil precej ceneje, so ti podatki mnogo dražji, s čimer mesečno "doplačuješ" razliko.

No torej 3gb je 12€. Če to odštejem je potem 16x24 kar je še vedno bistveno manj kot 629€.

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
48x24=1152€ v dveh letih če nič ne prekoračiš s klici in internetom. Torej še zmeram daš v dveh letih sicer "zelo" ugodnih za mobitel seveda 500€. Če pa pogledaš imajo mobilni internet xl preko usb-ja (preko sim kartice) 15gb za 18€!! torej je pri telefonih internet 3x napihnjen preko iste storitve in iste tehnologije!
Torej je računica taka, da ti internet dajo (če ga več vzameš seveda) malo manj napihnjen.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
48 ne moreš računat, ker bi imel 20€ na mesec v vsakem primeru, tudi če bi imel 10 let star telefon

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Pa kaj misliš da to ti ne vračunajo že v naročnini? osnovna naročnina je okoli 8,9€.
Orto v nulo ima 12€ in 710€ za 64gb 4s, paket zame pa 8€ in 750. 3,1 evre in 24 mesecev pa je 74,4 (ok nekaj imaš več od tega paketa, ki ga 80% ljudi tako ali tako nikoli ne izkoristi). Potem pa tisti ostanek do tvoje naročnine 11x24=264.
Če bi ti imel 10 let star telefon je pa tvoja stvar sicer ti pa ponudijo zakup dobroimetja a je še vedno 1x bolje telefon vzeti in ga preprodati.

pelvis

Zelenc'
27. jan 2009
10
0
1
LJ
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Citat:
Uporabnik Aki1 pravi:
Je pri Simobilu kupljen iPhone 5 res zaklenjen na njihovo omrežje in ti ga šele po 3-eh mesecih brezplačno odklenejo?

Lp
Tukaj pa je odklenjen in brez vezave

Da, ce je kupljen po subvencionirani ceni. Ce ga kupis po polni ceni, pa je takoj odklenjen ...

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Citat:

Po katerem zakonu že?
bonk.gif

Zaklčenjenih telefon ne sme prodajati samo Mobitel, mislim da je tako zaukazal APEK. Simobil potem tudi ni več zaklepal telefonov, kar vidiš iz tega obvestila.

Citat:
Odklep telefonov
Si.mobil bo od 15. julija 2010 naprej omogočal ponudbo odklenjenih telefonov.

Uporabnikom, ki bodo kupili telefon iz obstoječe zaloge še zaklenjenih aparatov, bo Si.mobil tega na željo brezplačno odklenil. Prav tako bo vsem imetnikom zaklenjenih telefonov po tem datumu omogočil brezplačen odklep telefona na svojih prodajnih mestih (Si.mobil prodajni centri in prodajna mesta pooblaščenih prodajalcev). Dlančniki Blackberry in USB modemi bodo še naprej zaklenjeni, vendar jih bo Si.mobil na željo uporabnika brezplačno odklenil. Zaklenjeni bodo ostali paketi SIMPL na kartice, saj gre za celovito ponudbo paketa, ki vključuje telefon in kartico SIM.

Za iPhone so si pa očitno premislili. Pač delajo, kar hočejo

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.508
779
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Ze nekajkrat je bilo omenjeno, da takega zakona ni... Pripravljala se je neka uredba sd strani APEKa... ampak je Mobitel pred tem ze nehal prodajati zaklenjene mobilnike ... In kolikor vem, ni nobenega takega zakona...

To je samo "rekla-kazala" ... tako kot to, da morajo mobiloniki imeti odstranljivo baterijo in tako kot morajo proizvajalci mobilnikov vgrajevati microUSB priklope za polnjenje ....
grims-1.gif

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.508
779
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Micro usb pa more imeti, če ne drugega pa adaptar za v micro usb tako ima apple. Tako naj bi velevala EU.

Ampak se vedno ni zakona o tem... Je samo EU uredba, ki ni obvezujoca... Apple socer nudi adapter... Ampak kot dodatno opremo, ki jo moras kupit posebej...

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.508
779
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Za take traparije se vendar ne pišejo zakoni. Zadostujejo uredbe, ki so seveda obvezne.

Za nekoga so to traparije, ze drugega pa nekaj, kar omejuje funkcionalnost... In uredba ni obvezujoca... Kar dokazuje tudi to, da se vsi ne drzijo tega. Najbolj izpostavljen je itak Apple, ker vsi samo iscejo dlako v jajcu, da bi ga ocrnili.... Pozabljajo pa, da Apple ni edini, ki se takih uredb ne drzi...

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Pa mi povej, v katerem zakonu piše, da ti mora dati Microsoft v Windowsih na razpolago različne browserje? To je enostavno uredba in ker se je MS ni čisto držal, bo moral verjetno plačati kako milijardo € kazni. Tudi Apple čaka kaj takega, če se bo preveč za.jebaval z uredbami EU.