iOS4

pikijakob

Pripravnik
8. avg 2008
273
0
16
Obala
Vtisi, hmmm, je še prekmalu pisat o tem, imam nameščenega komaj dobri 2 uri. Nekaj sprememb je pri mejlih, na zaslonih lahko ustvarjaš mape(recimo zaradi preglednosti), se mi zdi, da je OS še bolj tekoč, pod regijskimi nastavitvami je zdaj tudi Slo.Je pa zanimivo, da pri nadgradni vse ostane gor-programi, muzika,video,slike... se pravi samo OS se nadgradi,traja pa slbih 10 minut. Kako bo pa z baterijo bom pa še videl. Je pa res, da se spet pojavlja tisti call forwarding,ker menda IPCC datoteka ne dela na tem OS-u. Safari hitreje odpira strani.

sole

Fizikalc
20. jul 2007
1.452
24
38
meni se zdi zelo hiter, samo mi gre na živce, ker vse kar odpreš potel laufa v ozadju in moreš potem z minusi vse izklapljat. Pomeni, da aplikacije ne moreš direktno zapreti - ali se motim (upam)
confused-1.gif

Ikonice so manjše, inbox za vse maile na telefonu je zdaj združen.
Prej sem imel dvoklik nastavljen, da mi je takoj prikazalo hitro klicanje, ve kdo kako se sedaj to nastavi?
Imam pa občutek, da je omrežje veliko slabše lovi, to je moje subjektivno mnenje.....

lp

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Kaksen minus? Favorites ne obstajajo vec na dvoklik. Se prikazejo zadnje uporabljene zadeve.

sole

Fizikalc
20. jul 2007
1.452
24
38
z dvoklikom prideš sedaj na odprte aplikacije in tu jih komaj lahko popolnoma ugasneš

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Te aplikacije ne tečejo v ozadju. V ozadju tečejo samo aplikacije določenega tipa (predvajalnik glasbe, GPS navigacija). To kar vidiš v "task managerju" so vse nedavno odprte aplikacije, med katerimi lahko hitro preklapljaš. Če aplikacija teče, ali uporablja shranjevanje stanja se bo odprla hitreje, drugače se bo pa ponovno zaštartala. Trenutno pravih multitasking aplikacij še ni. Te bodo začele kapljati v prihodnjih dneh/tednih.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
In kako si jih ti pogasnil? Ker jaz nimam nobenega minusa in mislim da to niso odprte app.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.513
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Seveda niso odprte apliakcije... To je samo seznam nazadnje odprtih aplikacij... in nekatere med njimi lahko tecejo (predvsem zaenkrat samo privzete, ker developerji vecinoma se niso nadgradili svojih aplikacij ... In to ni Windows, da bi moral skrbeti za to in ugasati... Za to skrbi sam OS ... To, da v "taskmanagerju" drzis ikono, da se pojavi "-" je namenjeno predvsem, da lahko "ubijes" kaksno aplikacijo, ki je slampasto napisana in se je "obesila" .. .

20100622-r8fyngygihy6g6arw1538rr16n.jpg

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
Treba je ikonco držati par sekund (tako kot pri premikanju ikon)... AMPAK to je samo za "FORCE QUIT" --> torej, če se ti aplikacija zacikla ali čudno obnaša.

Aplikacije v ozadju NISO aktivne, temveč samo shranjene v ramu (suspended).... obstajajo pa izjeme:
1.) Audio aplikacije pri predvajanju glasbe so aktivne v ozadju (npr. NOVI SloRadio). Pa tudi te aplikacije postanejo v ozadju neaktivne, če ne predvajajo glasbe.
2.) GPS aplikacije pri spremljanju lokacije (bodisi tracking, ali pa navigacija) so aktivne v ozadju. Pa tudi te aplikacije bodo postale neaktivne, če ne bodo spremljale lokacije (če se ne boste trekali, ali pa če ne boste navigirali).
3.) VOIP aplikacije, kadar boste prijavljeni na strežnik, bodo aktivne v ozadju. Pa tudi te bodo neaktivne, če ne boste prijavljeni v omrežje. VOIP aplikacije se bodo tudi avtomatično zagnale ob rebootu, ali pa po "force quitu", če boste med tem dejanjem prijavljeni v omrežje.
4.) Vse ostale aplikacije, ki ne spadajo v te tri skupine, imajo po zaprtju (kliku na home button) maksimalno 10 minut časa, da v ozadju opravijo kakšno nalogo (upload, download kake stvari s spleta, računanje kake kompleksne stvari, ipd). Po najkasneje 10minutah (lahko tudi prej... ene takoj, ene čez minuto, druge čez par minut) bodo aplikacije postale neaktivne.

Kaj pomeni "neaktivna aplikacija"?
Neaktivna aplikacija je shranjena v ramu (s celotnim stanjem), a med tem ne izvaja nobene kode (ne kuri procesorja, grafične, podatkov, ničesar...) in posledično ne obremenjuje baterije. Ko boste neaktivno aplikacijo spet odprli, se bo odprla točno na tistem mestu, kjer ste jo prej zapustili... to je nek "navidezni multitasking" aka. "fast app switching". Za primer take aplikacije lahko vzamete npr. NOVI TV Spored, NY Times, Dropbox app, ... Takih aplikacij je že relativno veliko na app store-u.

Zakaj so potem tisti minuski tam spodaj v "fast app swithing" baru?
Tisti minuski so tam samo za zapiranje aplikacij, ki se čudno obnašajo. To je tako imenovano "zapiranje na silo" aka "force quit". To se uporablja samo v izjemnih situacijah (če npr. gps aplikacija noče nehat spremljat lokacije v ozadju in neprestano kuri baterijo, če se kaka fast app switching aplikacija zacikla v nekem čudnem stanju, ipd).

Kako naj potem poskrbim, da mi multitasking aplikacije ne bodo kurile baterije?
Zelo enostavno....
1.) Pri audio aplikacijah bodite pozorni, da vam ne predvajajo glasbe v ozadju (to zna biti problem samo, če je telefon na mute).
2.) Pri gps aplikacijah bodite pozorni, da vam ne spremljajo lokacije v ozadju (zato je apple uvedel tisto novo ikonco v status baru, ki nakazuje, kdaj imate vklopljen gps).
3.) Pri voip aplikacijah morate vedeti, kje ste prijavljeni v omrežje (in kdaj).
4.) Za vse ostale aplikacije bo pa poskrbel operacijski sistem.

Upam, da je to razjasnilo par pojmov.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
KSZ:

Če imam Italjanskega GS-a , narejenega pred 37 tednom, lahko updejtam na 4.0 in potem tudi Jailbreakam telefon ali ne? Gre se mi predvsem zaradi Installiousa ...

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
Ko si enkrat na iOS4, ne moreš direktno jailbreakat.

Postopek št. 1 je tak*:
1.) Restore na 3.1.2 (potrebuješ shranjene SHSH-je)
2.) Jailbreak z redsn0w
3.) Izdelava custom firmware-a s pwnage tool-om (mac) ali sn0wbreeze (win)
4.) Restore s custom firmwareom (predpogoj za to je pwned telefon... torej jailbreak z redsn0w ali blacksn0w ali custom firmwareom)

Opomba*: Če imaš že jailbreakan telefon z redsn0w, blacksn0w ali custom firmware-i, lahko preskočiš prvi in drugi korak.

Postopek št. 2 je tak**:
1.) Restore na 3.1.3 (potrebuješ shranjen SHSH)
2.) Jailbreak s Spiritom
3.) Instajacija Spirit2Pwn: http://www.redmondpie.com/jail...ith-spirit2pwn/
4.) Izdelava custom firmware-a s pwnage tool-om (mac) ali sn0wbreeze (win)
5.) Restore s custom firmwareom (predpogoj za to je pwned telefon... torej instalacija Spirit2Pwn)

Opomba**: Če imaš je jailbreakan telefon s Spiritom, lahko preskočiš 1. in 2. korak.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
eeee zdej si me pa dubu =)
mam 3.1.2. , naložen imma blackra1n če to kej pomaga
grin1.gif
, predvidevam da je z eni izmed sn0w-ov JBjan =)
kaj torej naredim in kok zakomplicirano je? Ker nebi rad imel obtežilnika za papirje.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.513
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Obtezilnika za papir ne bos imel v nobenem primeru, ce je Italijanski... Le jailbreat ga ne bos mogel, ce bos uradno preko ITunes nadgradil na iOS 4 ...

se je pa treba zavedat, da precej zadev, ki so namescene preko Cydie, se ne deluje, tako kot bi moralo...ali pa sploh ne deluje... Sem ravno vceraj enemu "reseval" iPhone 3G, ki ga je "ponesreci" nadgradil na iOS 4 (pri iPhone 3G to ni problem)... in je ugotovil, da sploh ne dela MX Tube... Kar sva probala je SBSettings, format stevilk, OpenSSH in se neke malenkosti ...