inventura v trgovini in mlada mamica

matej_

Guru
25. okt 2007
2.126
656
113
Zdravo!
moja dela v trgovini in imama dva otroka (2 in 4). zdej me zanima kako je glede inventur.
Mesečne se delajo po zaprtju trgovine od 21ih naprej, dvakrat letno imajo tudi polletne (od tega en datum odpade na nedeljo, en pa na praznik).
Kolker vem ji po ZDRju "pripada", da ji ni potrebno delati nedelj, praznikov in nadurnega dela, do 6leta otrokove starosti (prvega ali drugega otroka?). Lahko bi šla tudi na 4 ure, vendar ker sma dobila vrtec z aoba otroka, se je odločila na polni 8urni delovnik.

Kako pa je z inventurami, če so na nedeljo in praznik?
Sem brskal po spletu pa nikakor ne najdem, kje bi bilo to opredeljeno. Upam, da bo kdo od vas to vedel in svetoval kako je s tem.

Hvala in lp
matej_

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Postavi se v vlogo delodajalca in ostalih zaposlenih... Marsikaj po zakonu "ni treba" ampak to še ne pomeni da je ok.
Se spomnim šefa ene večje firme z več trgovinami, ki je vedno na taksne zadeve povprašal "a atija pa otroka nimata"? In zaradi tega je bilo tiho pravilo, da se žensk ne zaposluje. Kar pa tudi ni ok.

Po moje ce se najde neka vmesna pot tudi tista inventura ni tako problematična.

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Dragi moji.

Zakoni so zato, da se jih uboga.
cool-1.gif

LP,
Miklavž
grin1.gif

matej_

Guru
25. okt 2007
2.126
656
113
@igi: problem je ker ati dela skoraj vse vikende, samo en vikend na mesec sem fraj. Delam pa vse praznike, božične, novoletne itd. odvisno kker pride moja smena. zato je malo problem z varstvom ampak ok. sem bil zelo blizu delodajalcu 4moških od katerih se je en vedel še hujše kot ženska, zato vem kk delodajalec gleda na delavce.

@mike: a ti bi delal 6 oz. 7 dni na teden za tako plačilo, da ti vsak mesec morajo izplačati dodatek, da dosegaš minimalno plačo?
in ja smo že iskali drugje, ampak ni služb, tako da je še vseeno to boljše kot pa doma sedet. itaq alter vseznalci, vsi mate
5k€plače in več.

sam zanimalo me je če obstaja kak predpis glede inventur nič drugega. ŠE ENKRAT zanalašč z velikimi ali obstajajo predpisi glede teh mladih mamic in inventru? in če je odgovor ja, kje ga lahko najdem. nič druzga. Glede nedelj in praznikov pa nadurnega dela obstaja, ampak je z dogovorom delodajalca marsikaj možno doseči.

alfie

Pripravnik
5. apr 2013
125
0
16
Ljubljana
Kolega, če ima punca/žena kolektivno pogodbo ti predlagam, da nasloviš vprašanje na za to pristojni urad in ti bodo podali točen odgovor ali, če poznaš kakega pravnika ali pravnico povprašaj tam. Jaz tudi ne vem, kje to v zakonu piše in kje najti... Ampak se mi zdi, da bi nekake pravice morala imeti (vsaj pri nas jih imajo). Te čist razumem in upam, da uredite, je pa res, da so delodajalci po večini že tako "človeški", da to ne upoštevajo 5%...

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
OFF
Kako ste eni pokroviteljski - za dobiček nekoga v (banki, tujini, .....) ste pripravljeni poteptati vse. Meni je pomembnejše , da je mami doma kot pa tistih 20€ ki jih bo-če jih bo toliko- prinesla domov zaradi inventure in ne se sklicevati na delodajalca. Delam v mednarodni firmi in na vseh sestankih nas učijo, da bodimo človeški, pravični ter istočasno strogi. Vem, da bi me moji nadrejeni v primeru pritožbe delavke podprli napram delavki ampak v primeru, da bi prekršil kodeks firme bi bil najmanj ob stimulacijo če ne celo bonus. Tako da mi gredo prav na živce kolegi v firmah iz slo (še hujši so pa hrvatje) ki gledajo samo kako bodo presegli plane ne glede na žrtve podrejenih. Bdw - ravno včeraj sem odpovedal prednovoletno zabavo v firmi, katere direktor je pripravljen dati min 200€ po osebi za žur delavce pa ima na minimalcu in brez regresa.
ON
-kolikor jaz vem je inventura redni delovni proces in kot tak je načrtovan in zato lahko delavka taka dela odkloni če jo silijo v nadure (max osem ur na teden, 20 ur na mesec in 170 ur na leto), poleg tega ne sme biti na delovnem mestu več kot 10 ur.
-do tretjega leta mami ne sme dobiti naloga za nadure čejih sama noče delati, če pa poda izjavo, da nima urejenega varstva pa do sedmega leta najmlajšega otroka.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
In je tudi neumna, da ni šla na 4 urni delavnik, pa vrtec gor ali dol. Verjemi mi, da bi vrtec ravno tako potreboval, saj v kolikor poznam trgovce pri nas, bi navkljub takemu delavniku delal čez dan (npr. Med 10 in 14 uro).

Sicer pa lahko poveš ime trgovske firme, lahko tudi na ZS. Smo dali to zgodbo v celoti čez.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Se popolnoma strinjam s tabo. Delat je potrebno, vestno in pošteno, na organ mi pa grejo kur.čin.e managerske ki izkoriščajo in izvajajo sužnjelastniški odnos.
Kakih 200€ ob inventuri, a si zmešan? Domov bo prinesla utrujenost, slabo voljo in strošek z malico ter prevozom, saj ne bo dobila nič. Inventura je redni delovni proces, remember? V najboljšem primeru bo dobila ure, katere pa ne bo mogla pokoristiti v decembru (kao preveč prometa in premalo osebja), ob koncu meseca se ji bodo pa izbrisale. Če bo imela pa res srečo bo dobila nekih 30€ več pri plači.

To govorim iz lastnih izkušenj in taka so žalostna dejstva.

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
In je tudi neumna, da ni šla na 4 urni delavnik, pa vrtec gor ali dol. Verjemi mi, da bi vrtec ravno tako potreboval, saj v kolikor poznam trgovce pri nas, bi navkljub takemu delavniku delal čez dan (npr. Med 10 in 14 uro).

Delati za 4 ure je (poleg polovične plače) problematično tudi zato, ker je deset let kasneje, ko otroci že zrastejo, lahko zelo hitro problem, da te potem firma noče zaposliti za 8 ur, čeprav je dela dovolj in si itak v službi 8+ ur
smile-1.gif
V prejšnji firmi smo že imeli tak primer...

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ni tak problem, saj je to samo aneks k osnovni pogodbi.
Da pa ti bo finančno jasno... Prispevki so plačani za polno dobo (od tod tudi vse pravice iz tega naslova na polno). Glede na to, da je v trgovini velikokrat dodatek do minimalne plače, ti povem da je moja prinesla domov 100€ manj kot za polni delavnik (prevoz in prehrana sta polna zneska), torej 440 namesto 540 kolikor so plače nekje v Metro Celje. Da ne omenjam plusov (ni inventur, 10 urnega delavnika, 7 dnevnega tednika...) V povprečju imajo zaposlene tam 2 nedelje v mesecu prosti in nič več. Imajo pa ueadno obveznost 6 ur/dan, 6 dni v tednu in, pazi sedaj, 176 urno mesečno obveznost. Now go, figure out, kako in kaj.
Ob tem vodstvo nesramno bogati, čisto po Slovensko.

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Še kako je problem, če ti vodstvo firme (ki pred desetimi leti ni nič kompliciralo) sedaj tuti muti s krizo in med vrsticami namigne, da bodi vesel, da imaš še službo
smile-1.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ja, saj to je to. Vodstvo želi in dejansko prevali vsa bremena krize na zaposlene, sami pa se obnašajo kot da se ni nič zgodilo. Matr, če je vojna, je vojna za vse.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Wrong, tiste, ki so polovično na starševskem dopustu so tudi zaščitene. Tako da te sicer lahko flikne ven, vendar bo delodajalca drago stalo (na koncu bo moral vzeti nazaj in plačati vse plače in prispevke z zamudnimi obrestmi vred). Preber zakon.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Ga pa potem fukneš, ko pride nazaj.

Sem pomagal pri enemu vodji proizvodnje, ko se je delalo sezname kateri bodo leteli. Ta ima bolniške že zadnjega pol leta, tale uno, uni drugo.... pa se je delal lepo seznam. KAterega je potem še pravnica pregledala, če se vse štima. Vrzeli smo pa z delavci prek agencije zapomnili, katere lahko v enem dnevu odsloviš.

Če se hodiš samo štempljati za 4 ure pa tudi kaže na eno nezvestobo firmi... no ne me razumeti narobe samo tako je.

Zakaj se pa razni vodje bojijo na dopust it je pa zato ker bi kdo pogruntal da tudi brez njih gre. Ne zato, ker so nepogrešljivi.
tongue-1.gif

Nazadnje urejeno:

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Wrong, tiste, ki so polovično na starševskem dopustu so tudi zaščitene. Tako da te sicer lahko flikne ven, vendar bo delodajalca drago stalo (na koncu bo moral vzeti nazaj in plačati vse plače in prispevke z zamudnimi obrestmi vred). Preber zakon.

Verjetno govoriš o skrajšanem delovnem času do otrokovega 3. oz 6. leta, ki je seveda lahko tudi kaj drugega kot polovični, minimalno pa res moraš delati 4 ure. Moja dela 7 ur, se drugače ne izide z vrtcem in šolo, pa sem na hitro pretel zakon, pa mi ni čisto jasno zakaj bi bila zaščitena pred odpovedjo?