Inštalacija nape - mansarda

Peror

Majstr
5. mar 2015
1.678
216
63
Otočno napo bom namontiral na poševen strop. Nosilce smo porezali in jih privarili, zdaj pa imam par vprašanj:
1. glede na sliko ne rabim montirati tistega obtok, kajne?
2. nekje sem bral, da plastična cev ni ok zaradi varnosti. Lahko kaj naredim?
3. FI plastične cevi imam 11, napa pa ima 15. Problem?
4. Kako naj rešim problem s kondenzom?
5. Napa naj bi bila 70 cm od kuhališča. To se mi zdi pa nizko, ker bo potem vse skupaj na 160 cm. Jo lahko dam na 190?
2276619-FullSizeRender-2.jpg

Priponke

• 2276619-FullSizeRender-2.jpg
    2276619-FullSizeRender-2.jpg
    99,4 KB · Ogledi: 4.176
Nazadnje urejeno:

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Citat:
Uporabnik Peror pravi:
Otočno napo bom namontiral na poševen strop. Nosilce smo porezali in jih privarili, zdaj pa imam par vprašanj:
1. glede na sliko ne rabim montirati tistega obtok, kajne?
2. nekje sem bral, da plastična cev ni ok zaradi varnosti. Lahko kaj naredim?
3. FI plastične cevi imam 11, napa pa ima 15. Problem?
4. Kako naj rešim problem s kondenzom?
5. Napa naj bi bila 70 cm od kuhališča. To se mi zdi pa nizko, ker bo potem vse skupaj na 160 cm. Jo lahko dam na 190?

1. What?
2. Čist OK je,, jaz imam namenske fi15 , dobiš jih na viču, malce naprej od dolgega mosta na levi firma ETIS
3. to si naredil napako, ker bo napa zaradi tega glasnejša in tudi vlek slabsi. Dokler nimas vse finish, zamenjaj cev do izhoda z velikostjo 15 oz 16
4. ce bos imel samo ravno cev vn, ti povem s prve roke da bos uničil napo,sploh pozimi bo kondenz tekel dol tako da bodo luže na plošči. Lovilec kondenza z obročkom v cevi ni dovolj, potrebno je narediti "sifon" varianto, Upam da je jasna splodnja slikca. Obvezno tudi izolirat. Kondenz se potem nabira v tistem slepem kolenu in posledično izhlapi, če bo pa ravna cev direkt v napo,potem pa se kar pripravi na težke probleme. Pa nad napo je dobro zmontirati še protipovratno loputo, najbolje kovinsko ( dobis v bauhaus ali etis)
5. 70-80cm je tko kot mora bit ce hoces efekt

.

Nazadnje urejeno:

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Kaj si podstavljaš pod "sifon"? Ali imaš kar odprto in ti "smradi" kar nad podstrešje?

Nič ni odprto, spodaj je reducirka in pokrovček, tako da ima kondenz cca 1L na voljo da se ga nabere in posledično izhlapi.
Pokrovček je pa zato da se lahko kontrolira kondenz 1x na leto , pa v primeru izjemnega primera, tudi odtoči v posodo ki se jo postavi spodaj.

Odkar je tako speljano, ne pride do nape niti kapljica.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.194
3.590
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik Peror pravi:
Kakor gledam pri sebi, nimam niti prostora, da tole napeljem...
Koliko imaš sploh celotno cev dolgo? Ker on ima to 10m rohr, kjer se res kondenz nabira. Pri tvojem 1,5m je dovolj loputa, ki jo ima ponavadi vgrajenega že vsaka napa.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.645
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
thx - zdaj jasno

Jaz sem sicer pri sebi pustil odtok odprt in "podstavil" posodo v kateri je že nekaj tekočine, da pač zaprem sifon - sem pa letos opazil, da je kondenza bilo zelo malo (končno izoliral streho in s tem dosegel višjo temperaturo na podstrešju => manj kondenza).

Že vidim, da bom moral zadevo modificirati.

In da sem si pustil premalo prostora za sifon.
bonk.gif

Peror

Majstr
5. mar 2015
1.678
216
63
Sem preveril pri mojstru, baje je koleno za kondenz že narejeno . Predlagal mi je, da dam samo reducirko iz fi 15 na 11, baje naj se ne bi nič poznalo.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Citat:
Uporabnik Peror pravi:
Koliko imaš sploh celotno cev dolgo? Ker on ima to 10m rohr, kjer se res kondenz nabira. Pri tvojem 1,5m je dovolj loputa, ki jo ima ponavadi vgrajenega že vsaka napa.

Kdo on ima 10m ror? Ti vedno tolk trolaš al sam med letom?

Moja cev je dolga od nape pa do izhoda podstrehe cca 2 metra in nič več, kondenz pa teče prekleto lepo dol, sploh pozimi ko je zunaj -5 , notri pa +24 .

Nevem zakaj trolat tam kjer nimaš pojma...

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Citat:
Uporabnik Peror pravi:

No, ga bos že našel ko boš šel kupit novo napo...

Direktna vertikala od nape do izhoda na podstrehi ni uredu.
Kaj bos naredil,se pa sam odloči.

Peror

Majstr
5. mar 2015
1.678
216
63
Saj sem že napisal, da so mi majstri že pri inštalaciji cevi pri prelomu le-te naredili koleno za kondenz. Tako da to je rešeno.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Saj sifon lahko narediš tudi z Y člena,samo potem vertikala ne sme bit direktno ena pod drugo.

Lahko tudi tak sistem

8376734742_483746f293.jpg

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Citat:
Uporabnik Peror pravi:
Saj sem že napisal, da so mi majstri že pri inštalaciji cevi pri prelomu le-te naredili koleno za kondenz. Tako da to je rešeno.

Glede na fotko predvidevam, da gre zadeva direkt ven in ne vem, kje bi teb majstri lahko nardil koleno. Preden vse skupaj zapreš se prepričaj. predstavljaj si, kako bo tole teklo, ko bo zunaj -10, na šporhetu bo pa lonec juhe. Kondenz se bo pa začel nabirat točno nekaj centimetrov nad izolacijo.. Lahko da so rešil, lahko da ne, preveri in ne verjemi na besedo, ker ko boš mel prvič poplavo na šporhetu bodo tile mojstri že daleč stran.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Citat:
Uporabnik Peror pravi:
Sem preveril pri mojstru, baje je koleno za kondenz že narejeno . Predlagal mi je, da dam samo reducirko iz fi 15 na 11, baje naj se ne bi nič poznalo.

Če je narejeno samo koleno ki nima nikjer "lovilca" kondenza, potem nima nobenga efekta.

Kot ti je že nekdo nad mano svetoval, preveri kako gre res celotna cev oziroma kako je narejen lovilec kondenza ( čeprov si že malo pozen,a vseeno).

Peror

Majstr
5. mar 2015
1.678
216
63
Če je majster rekel, da je to naredil, je naredil. Kaj naj preverjam? Naj knauf dol vzamem?
smile-1.gif
Sklepam pa, da je zato tudi nagnjeno pri vrhu, potem pa gre navpično gor. Prostora je pa dovolj, saj je med knaufom in kritino dovolj lufta in izolacije.

Peror

Majstr
5. mar 2015
1.678
216
63
No tukaj lahko zaključimo. Vodja celotne prenove bajte je takoj rekel, da so to uredili in nisem spraševal niti kako in kaj. Lahko sem sucker, samo človek je mojih let in nam je že pol bajte naredil, pa še pol jo bo. Ni samo koleno, je tudi lovilec, ki bo hlapel. Hvala vsem za pomoč.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Dobil si dobronamerni nasvet. Kaj boš ti z njim naredil je tvoja stvar. Naj ti pa prevedem "there's a sucher born every minute": verjemi, v življenju sem spoznal že nešteto majstrov in lahko preštejem na prste ene roke tiste, za katerim nebi šel pod prste gledat. Najglasnejši in najbolj pametni so ponavad najbolj "sposobni" in ponavad je treba ravno za takimi popravljat. Nebi pa škodilo, če bi ga le povprašal, kako so rešili, če je tak majster bi ti kmoral povedat.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Poglej , majster je svoje povedal, ne zdaj ti proti majstru, on je majster
hysterical-1.gif

BTW , meni je tudi majstor povedal da lahko cev kar naravnost od nape cez streho nabijem, da nebo nič narobe,samo malo jo moras izloirat pa je OK.

No, vse kar je bilo OK, je bilo to da najprej so bile lužice na indukciji, potem je napa crknila, potem smo pa naredili na moj način.
Bemti majstre v 3 pm ....