Ena zgodbica, ki je resnična, se je namreč pripetila meni pred davnimi časi, še v prejšnjem tisočletju:
ko sem bil v 8. razredu, sva s kolegom en sončen dan (lahko tudi, da je bil oblačen) tekla na avtobus. Bila sva res pozna. Avtobus je tik pred nama odpeljal, a je peljal v smeri proti nama. Zamudila sva ga cca. 10 - 20 sekund. Mahala sva šoferju, naj ustavi, a ker sva bila mulca, naju je šofer ignoriral (čeprav je bila hitrost avtobusa zelo nizka, je namreč komaj speljal iz postaje). Sva šla zato pač na naslednji avtobus. No damage.
Tukaj bi lahko zgodbo zaključil.
Škoda, ker je ne bom.
V nadaljevanju bom mogoče malce izkrivil podatke o poteku nesreče, a nenamerno. Se opravičujem že v naprej. Nisem prepričan, če je bilo točno tako, ni pa daleč od resnice. Posledice pa so neizpodbitne. So takšne, kot jih bom opisal v nadaljevanju.
Iz smeri Tržiča proti Kranju je nek šlepar v ovinku malce "iztiril" in izgubil tovor z nekimi koluti (pločevine se mi zdi). In v taistem času je nasproti pripeljal taisti, prej omenjeni, avtobus. Mislim, da so ravno ti koluti povzročili smrt petih (5) ljudi. Preživeli so vsi, ki so bili v repu avtobusa, za ostale ne vem, kje dejansko so sedeli. Vem samo to, da avtobus ni bil ravno natrpan s potniki, kar je seveda pomenilo manj žrtev.
Mislim, da je zaključek jasen: če bi nama šofer takrat ustavil, bi teh 5 potnikov preživelo.
Toda, sodeč po "Final destination", lahko bi se zgodilo, da bi se nesreča pripetila na drugem koncu, v nekem drugem trenutku, in bi bilo razdejanje še večje.
Tako da, če če če ... da, preveč spremenljivk, na katere ne moremo vplivat.