Indukcijska plošča - brnjenje

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Citat:
Uporabnik futuristic pravi:
Dobro to je bila ena od zgodnjih teorij...
grin1.gif

Kasneje sem razvil boljšo, za katero sem 100% da je prava.
wink-1.gif
aplauz.gif

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
#Misliš da ni mogoče, da bi ob tem nastal zvok, ker zaradi spremenljivega magnetnega polja domene ves čas spreminjajo smer?#
Ni mogoče...pa brez zamere, Sherlock.
MEASURING ACOUSTIC NOISE EMITTED BY POWER TRANSFORMERS
http://www.briangladstone.com/...ransformers.pdf

WHY AND HOW POWER TRANSFORMERS PRODUCE ACOUSTICAL NOISE
There are three physical phenomena that produce noise in the magnetic core [1-16]:
1. The movement of the 90-degree Bloch walls inside the magnetic domains, frequently called Magnetoacoustic
Emission (MAE); see Figure 1.
2. The rotation of the magnetic domains, that is responsible for the bulk magnetostriction; see Figure 2.
3. The Lorentz Force Acoustic Signal (LFAS) causing mechanical forces between laminations of the core;

In general: magnetostriction, occurring near saturation of the core, is the main cause of the acoustical transformer
noise, while LFAS largely depends on the construction of the core. Due to magnetostriction the core vibrates at the
fundamental mains frequency and its harmonics and at core resonance frequencies. In this regard it is important to
notice that a noisy transformer means that a) the transformer is badly constructed -or- b) that the transformer is
forced to operate in a magnetic region close to or at core saturation.

No pa zdaj vsi vemo nekaj več...
tongue-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Zgaga pravi:
Je to "zaganjanje" pri indukciji normalno? Da brenči mi je jasno, da pa štarta , pa neha, pa spet štarta...
rolleyes-1.gif

Zdaj pa nastavi konstantno kuhanje pri neki temperatuti, če se zaganja skoz...
17758-icon_confused.gif
Pri meni se to ne dogaja, sem pa res kupil nekoliko dražjo plato. Vse takoj prime, vseh radijev, tudi male piskrčke premera izpod 10 cm.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
A lahko poveš znamko in model, ker me res zanima?
Jaz sem dal cca 1100€ za pečico plus indukcijo od gorenja, pa mi prekinja na manjših emajl posodah...

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Tale Boscheva PIN675N27E
http://www.ga.si/aparati/kuhalna-plosca/bosch/artikel/33231/
S tem, da sem jo dobil znižano na 750 €. Zaenkrat je čista nula glede pripomb.
cheer.gif

Vse lonce poje, ki jih imam (seveda da so primerni za indukcije), imam celo emajlast lonček premera 7 cm, zagrabi takoj. Jajca in palačinke se pečejo čisto normalno - imajo baje nekateri neke strašne pripombe glede tega pri indukcijah.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
KSZ

Kolk je to dejansko slišno? Namreč odlocil sem se za nakup Siemens indukcije
grin1.gif

Siemens je
zmaga.gif
. Imam Samanto in rahlo zabrni samo na devetki (full). Na 8+ ni več slišno - pa tudi sicer tisto brnenje ni nič posebno moteče.

Drugače pa po moje nastaja brnenje, ker posoda zavibrira. Imamo neko Tefalovo ranglo, kjer se je dno izbočilo in je 1. zelo lahka in 2. zaradi slabega naleganja tako opleta po plošči. Težki piskri, sploh tisti stari črni emajlirani iz EMOta, čisto nič ne brnijo.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Ko sem jaz kupoval pomladi, je bila znižana iz 1100 na 750. Se splača mal pogledat naokoli.
Čeprav ko sem vzel liebherrjev hladilnik je pa bil cenejši kot kjerkoli v Nemčiji (+poštnina). Tako da ni vedno dražje pri nam.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
Ne sej ne pravim da je pravilo, ampak to je bil prvi link :S ..tako da lepo se da prišparat, če se kupuje novo kuhinjo in gerete.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
Ne sej ne pravim da je pravilo, ampak to je bil prvi link :S ..tako da lepo se da prišparat, če se kupuje novo kuhinjo in gerete.

Za aparate samo uporabnika sevlje kontaktirati, lahko rečem da ima aparate po tako dobri ceni, da nekateri niti nabavne nimajo tako dobre
wink-1.gif

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.751
108
63
ksz

Mi smo testirali brnenje na dveh ploščah (z isto posodo) in rezultat je tak:
--> Gorenjeva brni oz. se pri neki srednji jakosti prižiga in ugaša na 1-2 sekundi. Sklepam da ima regulacijo narejeno tako, da se plošča za dosego manjše temperature pač prižiga in ugaša. Če daš na full posoda brni, ampak konstantno.

--> Electroluxova ne brni (skoraj) nič. Sliši pa se ventilator po koncu kuhanja
smile-1.gif

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
774
113
Ta stare Electroluxove pa so narejene z predimenzioniranim hlajenjem in ni ventilatorjev in so še bolj tihe ....

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.963
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik keber pravi:

Jajca in palačinke se pečejo čisto normalno - imajo baje nekateri neke strašne pripombe glede tega pri indukcijah.
Zaekrat tudi moja poceni bosch poje vse. Je pa res da nimam 7cm lončka. Emajlirana džezva hitreje zavre kot ”Inox”.
Še vedno pa se plošča za 500 E po hitrosti ne more kosati s kuhalnikom za 35 evrov. Kuhalnik kavo hitreje skuha.
V čem je fora jajc in palačink? Vsaj palačink sem spekel najbrž že tisoč+ pa nimam pripomb. Ponev je neka hoferjeva masivna. Pri kuhanju jajc pa me tudi ni nič živciralo.
Je pa res da na nižjih stopnjah deluje občasno (nisem še poštudiral kdaj in zakaj) tako da se izmenično izklaplja, ampak ker dela to pogosto, mi ni moteče. Tudi občasno ”brnenje” me ne moti. Bolj me moti brnjenje hladilnika recimo.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.246
113
www.adriamedia.si
To zgodbo o jajcih in palačinkah sem tudi jaz že nevemkolikorat prebral, pa nihče nikoli napisal kaj je narobe. jajc ko jac, speče se v ponvi ne glede na to, kaj je spodaj. Palačinka takisto.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Pri palačinkah naj bi bil štos v tem, da plata ugasne, medtem ko palačinko vržeš v zrak, da se obrne.
smile-1.gif

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.191
3.606
113
Marlbor
... in se takoj vklopi ko jo položiš nazaj. Plošča deluje itak le ob stiku posode s ploščo, pri čemer se greje posoda ne pa plošča.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.246
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Pri palačinkah naj bi bil štos v tem, da plata ugasne, medtem ko palačinko vržeš v zrak, da se obrne.
smile-1.gif
Ja in? Čisto vseeno, ker ponev zlahka v tisti sekundi ali še manj zadrži temperaturo, plošča se pa itak tisti hip, ko daš ponev nazaj, prižge.
Meni je pa sploh vseeno, ker jih ne mečem ...

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Jaz imam itak samo indukcijski kohar za 30€, ki se izklopi šele čez kakih 10 sekund, ko odstavim posodo.
cool-1.gif