Indukcijska plošča - brnjenje

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.189
3.622
113
Marlbor
Ja, nabavil sem indukcijsko, tako da se prvič v življenju sploh srečujem z njo. Trgovci so me sicer opozorili, da indukcijske pečice spuščajo zvok v obliki brnjenja.

Sem pa opazil, da zadeva brni od lonca do lonca različno močno. Tako me zanima, zakaj zadeva sploh brni, posodo sem probal z magnetom (tako svetujejo), tista ki je magnetna je ok, tista ki ni magnetna ni ok.

Ampak zanimivo, imam dokaj nove lonce, ki imajo tudi oznako da so primerni za indukcijo in zadeva brni. Potem pa probam en stari lonec iz časov ko še sploh nismo poznali indukcijskih kuhalnih plošč, pa plošča dela z njim skoraj neslišno. Od česa je torej odvisno to brnjenje, kaj v osnovi povzroča to in zakaj stari pisker dela neslišno, novi pisker ki je kao ekstra primeren za indukcije pa brni?

Katunga

Fizikalc
1. sep 2007
1.068
0
36
Koper
samo navadit se moraš. Jaz sem edino opazil če dan moker lonec na ploščo in je potem med loncem in ploščo voda, potem še bolj brni.
pozdrav.gif

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.189
3.622
113
Marlbor
Če brni pač brni to mi je jasno, ampak bolj me zanima vzrok tega brnjena. Da vem kakšno posodo sicer kupiti v bodoče, da bo brnjenje čim manjše. Ker če stari pisker ne brni, novi pa kar konkretno, je očitno velika razlika med samo posodo.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Brni lahko zato, ker se smer magnetnega polja ves čas obrača, posledično se tudi magnetne domene znotraj feromagnetnega materiala obračajo in to bi lahko povzročalo zvok.
Lahko pa posoda zaradi indukcije vibrira in v bistvu slišiš zvok dotikanja posode s ploščo.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Laično napisano, po razmisleku z mojim štromarskim znanjem, brni zato, ker ni železna. Stari piskri so železni in brnijo malo ali skoraj nič. Novi so aluminijasti ali rostfrej, za indukcijo pa imajo v sredini železen del. Ker se ta ne stika s ploščo tako kot stari pisker, deluje elektromagnetno valovanje na večji razdalji in povzroča večje "premike" posode oziroma večje brnenje. Dobra stvar je ta, da če posoda brni, potem tudi miga in je treba manj mešat
smile-1.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Citat:
Uporabnik futuristic pravi:
Brni lahko zato, ker se smer magnetnega polja ves čas obrača, posledično se tudi magnetne domene znotraj feromagnetnega materiala obračajo in to bi lahko povzročalo zvok.
Lahko pa posoda zaradi indukcije vibrira in v bistvu slišiš zvok dotikanja posode s ploščo.
Lahko še enkrat pojasniš prvi del odgovora? magnetno polje pri obračanju povzroča zvok? haha, nekaj novega sem se naučil
ne-ne-1.gif

V bistvu ima @samojed že najbolj prav-brni zaradi železnega jedra, če bi bil v celoti iz železa, ne bi brnel, vsaj zaradi polja ne. Tako kot brni transformator, ki je iz prvič sestavljen iz lamel in drugič iz posameznih delov.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Ker lonci niso striktno iz jekla (železo kot tako ne obstoja..razen v naravi)...in so vmes določene zlitine oz..predvidevam legirni elementi v jeklu.

Je pa tako..na nekaterih loncih sicer piše da so za indukcijo a zadeva praktično ne deluje...kot bi z roko drgnil pod loncem tako počasi se segreva...tako da..kot povsod tudi pri loncih pomeni malo denarjs, maslo muzike.

A to ne pomeni da plata brni
wink-1.gif
...če je problem v loncih

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Citat:
Lahko še enkrat pojasniš prvi del odgovora? magnetno polje pri obračanju povzroča zvok? haha, nekaj novega sem se naučil
ne-ne-1.gif

Nas so vedno učili (celo el. srednjo in el. fax) da se magnetne domene, ki so dejanska mini fizična območja, ob prisotnosti zunanjega magnetnega polja poravnajo s tem zunanjim poljem.
Misliš da ni mogoče, da bi ob tem nastal zvok, ker zaradi spremenljivega magnetnega polja domene ves čas spreminjajo smer?

2408809_orig.png

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Ok, ne bi teoretiziral o magnetnem šumu, da se ne bi kdo blamiral
tongue-1.gif
šum( mehanski, da se razumemo) v zaključenem, polnem prenosniku mag. fluksa (jarmu recimo) ne obstaja, obstaja pa na spojih. Ampak to nima zveze pri piskrih, ker se mag. polje prenaša iz tuljav v plošči preko nemagnetnega(stekla) materiala na magneten in nima medsebojnega stika. Tako magneten fluks povzroči v železnem dnu posode vrtinčne tokove, ki zelo uspešno segrejejo material. Ta efekt se torej uporablja pri segrevanju materiala tudi v drugih področjih uporabe (varjenje recimo), pri transformatorjih (izgube) se ga pa poskušamo rešiti z lameliranjem jedra.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Dobro dobro...
grin1.gif

Vseeno pa nisi razložil zvoka.

IMHO je najverjetneje zvok posledica tega, da tuljava v plošči z magnetnim poljem potegne k sebi lonec (ko je mag. polje največje) in ga spet spusti (ko je mag. polje najmanjše), potem ga pa spet potegne k sebi (ko ga namagneti v kontra smer) itd. v nedogled... In to se zgodi 100 v sekundi (2x omrežna frekvnca)

To se pa lahko tudi izmeri z mikrofonom in osciloskopom... A naredim experiment; imam ravno nov osciloskop...
grin1.gif

02343.png

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
KSZ

Kolk je to dejansko slišno? Namreč odlocil sem se za nakup Siemens indukcije
grin1.gif

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.608
4.554
113
50
Na sončni strani ALP
Je to "zaganjanje" pri indukciji normalno? Da brenči mi je jasno, da pa štarta , pa neha, pa spet štarta...
rolleyes-1.gif

Zdaj pa nastavi konstantno kuhanje pri neki temperatuti, če se zaganja skoz...
17758-icon_confused.gif

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Če se zaganja potem nimaš dovolj velike ali pa dovolj železne(feromagnetne, da me ne bo gatto kregal) posode...
Pri meni pri takih posodah pomaga, da zmanjšam jakost iz 9 na 7 potem pa zagrabi... je pa jeba ja...

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Zvok (brnenje) se pojavlja zaradi delovanja elektromagnetnega polja na feromagnetne dele, preko njih pa na druge sestavne konstrukcijske dele, ki so uporabljeni v el. strojih. V našem primeru je el. stroj sestavljen iz tuljav, ki preko mag. fluksa inducirajo v Fe dnu posode vrtinčne el. tokove, ki ga segrevajo. Zgleda, da zaradi neustreznega uprabljenega materiala prihaja do vibracij (brnenja) .
Ta izvira iz elektrodinamičnega delovanja magnetnih silnic in ne zaradi nekega pretoka mag. silnic in s temu el. toka po materialu. El. tok in magnetni pretok sta namreč neslišna.
wink-1.gif
Razen takrat, ko si el. tok utre pot preko drugih materialov, kot so plini, nekatere tekočine, ker pride do kemijskih reakcij in pojava zvoka.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
El. tok in magnetni pretok sta namreč neslišna.
wink-1.gif
Razen takrat, ko si el. tok utre pot preko drugih materialov, kot so plini, nekatere tekočine, ker pride do kemijskih reakcij in pojava zvoka.
No shit sherlock, a sem napisal da magnetni pretok brni?
confused-1.gif

Napisal sem da tuljava, ki je v plošči, k sebi potegne posodo, ki je kovinska, ker tuljava deluje kot elektromagnet.
In ker se mag polje spreminja, se tudi ta privlačna sila spreminja skozi čas in posledica je brnenje.
Daj 0.5mm silikonsko podlago med ploščo in posodo pa boš videl, da bo brnenje ponehalo, ker brnenje ne prihaja iz posode ampak je posledica drobnega odskakovanja posode...

Uboga tvoja žena (če te sploh katera prenaša), ker kar vidim vajine pogovore:
Žena: veš dragi sem razmišljala...
Gatto (jo prekine): NE NIMAŠ PRAV!!!
evil.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Citat:
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Citat:
ne-ne-1.gif

Nas so vedno učili (celo el. srednjo in el. fax) da se magnetne domene, ki so dejanska mini fizična območja, ob prisotnosti zunanjega magnetnega polja poravnajo s tem zunanjim poljem.
Misliš da ni mogoče, da bi ob tem nastal zvok, ker zaradi spremenljivega magnetnega polja domene ves čas spreminjajo smer?

2408809_orig.png

#Misliš da ni mogoče, da bi ob tem nastal zvok, ker zaradi spremenljivega magnetnega polja domene ves čas spreminjajo smer?#
Ni mogoče...pa brez zamere, Sherlock. Naj ostane debata na nivoju stroke, brez žena, priležnic in mogoče rdečih in belih.
tongue-1.gif

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Dobro to je bila ena od zgodnjih teorij...
grin1.gif

Kasneje sem razvil boljšo, za katero sem 100% da je prava.
wink-1.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Citat:
Uporabnik dem pravi:
Jaz ne slišim nobenega brnenja...
Možno je, da pri nekaterih znamkah kuhališč do tega pojava ne prihaja (seveda ob uporabi ustrezne posode), ker so ustrezno konstrukcijsko dovršena. Druge znamke so pa lahko kopije ob uprabi manj kvalitetnih materialov itd..zato pač lahko ob nekih pogojih pride do neželenih pojavov pri uporabi.