Imam Sata-II disk napajne

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Jah, nujno ni... no, če pa hočeš da dela, moraš dat pa napajanje zraven ja
grin1.gif
Nekateri diski imajo tudi možnost priklopa "navadnega" napajanja, če pa ne, moraš pa kupit pretvornik za napajanje.

zakajaltersuxu

Fizikalc
19. jul 2007
1.616
89
48
ok, kot zgleda ni še konc težav...

Imam nov SATA disk 1TB, priključil sem ga na plato in navaden (neSATA) napajalni kabel.

Zdej ko bootam XPje iz cdja pritisnem F6 da naložim driverje za SATA kontrolerje.
Ok, mi naloži naprej grem po Windows Setupu in pritisnem ENTER za inštalacijo XPjev. Vendar mi še vedno pove da ne zazna nobenega trdega diska.
Baje da je treba še v BIOSU preverit, ve kdo kaj več kako se to naredi?

hvala, lp

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
katero plato te maš to ?

sem že videl plate, kjer si pod nujno moral postaviti "raid" pa čeprav samo z enim diskom da je zadevo zaznalo...

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Mislim da še moraš nekje v Biosu nekaj vklopiti, žal sem pozabil kaj
redface-1.gif

Se bom poskusil spomniti...

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Pa saj nimaš RAID arraya, da bi ti ga moral zaznat, ali? Kaj hočeš pravzaprav narediti - povej malo več o tem, koliko diskov imaš in kaj bi rad z njimi. Za običajni SATA kontroler ti ni treba inštalirati nič, ker so običajni ATA driverji v windowsu dovolj. Po inštalacij inštaliraš samo še chipset driverje oz. driverje za plato, če ti podpira hotplug ali pa ima kakšno boljšo revizijo driverjev.

F6 rabiš takrat, ko imaš driver za SATA RAID array, ki si ga naštimal prej v BIOS-u. Si to delal?

Po moje ti nobenega diska ne zazna zato, ker mu vsiljuješ SATA RAID driver, za katerega niti nimaš vzpostavljenega arraya, in na podlagi tega ne bo našel nič, ker vidi v .oem fajlu, kateri kontroler mora najti, pa ga ni. Drugih diskov ti pa ne bo šel kazat, ker prav tako niso v RAID arrayu.

Pusti tisti začetek inštalacije pri miru, dokler ne prideš pred welcome screen, kjer stisneš enter za inštalacijo. Takrat boš videl vse SATA diske, res pa je, da na novem ne boš imel filesystema in ga boš moral najprej formatirat.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Naglfar pravi:
F6 rabiš takrat, ko imaš driver za SATA RAID array, ki si ga naštimal prej v BIOS-u. Si to delal?
F6 rabiš vedno, ko uporabljaš kontroler, za katerega Windows nima driverja vgrajenega.
Recimo 90% novih PC ima AHCI kontroler, za katerega XP nima drivera in ga moraš z F6 naložit.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Pa ima vsaka od teh 90 % plat po defaultu enablan AHCI? Če je AHCI njegov problem, potem ne vem, zakaj mu driverja ne vzame. En disk je sam po sebi itak 50 % počasnejši in v bistvu ne bo skoraj ničesar pridobil. Po drugi strani pa je premalo napisal o konfiguraciji.

Maiden

Fizikalc
7. nov 2007
766
183
43
Po moje ti sploh ne prepozna diska v BIOSu. Ti novi diski so vsi SATA II, kar pa tvoja plošča ne omogoča. Zato daj jumper na disk, da ga omejiš na 1,5Gb prenos oz. SATA.
Lahko tudi, da se ti bo dogajalo da ti ga včasih, najde včasih ne. Če imaš WinXP z SP2 ali SP3 ne rabiš dobenega gonilnika pri inštalaciji sistema.
Gonilnik rabijo novejše plošče in ne novejši trdi diski!

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Uporabnik Maiden pravi:
Po moje ti sploh ne prepozna diska v BIOSu. Ti novi diski so vsi SATA II, kar pa tvoja plošča ne omogoča. Zato daj jumper na disk, da ga omejiš na 1,5Gb prenos oz. SATA.
Lahko tudi, da se ti bo dogajalo da ti ga včasih, najde včasih ne. Če imaš WinXP z SP2 ali SP3 ne rabiš dobenega gonilnika pri inštalaciji sistema.
Gonilnik rabijo novejše plošče in ne novejši trdi diski!

Sem pozabil da mora disk omejit na 1.5 delovanje, drugače nebo nič. Za SP2 in SP3 nevem, ampak če imaš WinXP brez SP-jev 100% rabiš driver. Sam imam isti nabor.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Glede na to, da smo ugotovili, kakšna je plata, je stein veliko bližje resnici.

Jaz sem načeloma spravil en SATA I in en SATA II disk na plato, ki ima še SATA I kontroler, in je delalo povsem normalno.
Je pa ena stvar res, da sem takrat pazil, da SATA II disk po defaultu niti ni podpiral NCQ, kar je najbrž zdaj v tej situaciji tudi catch.

Ampak če je res, kar pravi stein glede AHCI driverjev, potem si bo marsikateri mulo nohte grizel ob frišnih formatih, ko bo skapiral, da ni dal driverjev na diskete. Oziroma da sploh nima disketnika.
smile-1.gif