Imam resno vprašanje glede procesorjev

MaLiX

400. registrirani uporabnik
9. avg 2007
169
2
18
Obišči stran
Imam tri prenosnik na katerih delam z video montažo Pinnacle Studio

1. XP pentium 4, 2G HZ, 1G rama
2. XP intel dual 2 core, T5500, 1.8 Ghz, 2G rama
3. Vista Intel dual 2 core ,T8100, 2,1 Ghz 3G rama

Na računalniku »1« mi 1 uro posnetka renderira 1 uro, računalnik »2« 20 min, računalnik »3« 1 ura in 15 min.
Kar je povsem nelogično.

Ali je lahko razlog za tako počasno delovanje OP Vista?

Zanima me še nekaj glede procesorjev.
Če pogledam procesor T8100: 3M keša, 2,1Ghz hitrost
In procesor slabše serije T7500: 4M keša 2.2 Ghz
In še T7700: 4M keša 2.4Ghz

Kako se lahko primerjajo procesorji?
Ali je T8100 počasnejši in koliko? »uporaba, ker MHZ si ne znam predstavljati«
Kakšna bila razlika v video montaži pri procesorju T8100 in T7700

Se splača za ta računalnik dati 200€ več – bo video montaža hitrejša
http://www.mediamarkt.at/?parentCat=T00.00.10.80.&cat=N01.02.&sku=1071041
V primerjavi s tem
http://www.mediamarkt.at/?parentCat=T00.00.10.80.&cat=N01.02.&sku=1083806

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.454
569
113
44
Še vedno Rdeči revirji
1. Dvojedrni procesorji z dovolj keša delujejo hitreje od enojedrnih. Primerjava med št. 1 in 2. je povsem logična. Ko pa zamenjaš operacijski sistem moraš pa upoštevat še razliko med operacijskima sistemoma, zato primerjava med 2 in 3 pokaže samo to kar si sam ugotovil, Vista je bolj požrešna do resursov.

2. Primerjanje procesorjev. Jaz bi zraven vključil še RAM in matično ploščo. Dejstvo je, da danes takt procesorja nima več tako pomembne vloge. Nič ne pomaga še tako velik takt procesorja, če mora procesor čakat na podatke, zato so zame pomembni keš (velikost), RAM (velikost in takt) in pa FSB procesorja (hitrost zunanjega vodila procesorja). V kombinaciji z FSB-jem je pomemben tudi takt delovanja RAM-a in pa matična plošča, zmogljivost vodil na matični plošči.

Pri hitrosti ni odvisno vse samo od procesorja, zato moraš primerjat sestav računalnika, njegove najpomembnejše komponente. Včasih lahko prideš do paradoksa, da za hitrejši procesor plačaš veliko več, vendar računalnik ne deluje nič hitreje, kot s procesorjem z istimi karakteristikami, samo z manjšim taktom.

Kako hitro ti bo delal nek program, tukaj moraš primerjat celotno konfiguracijo računalnika. Po mojem je edin način, da probaš na različnih konfiguracijah oziroma najdeš kakšen primerjalni test na netu.

bluub

Fizikalc
9. jan 2008
686
39
28
Omisli si ti raje kak Apple produkt za video obdelavo trenutno ne najdeš boljšega, tak kak so povedali, ni važen proc važna je predvsem povezava med komponentami, saj proc. zmore dosti več če pa disk, rami plata ne zmore.
Če je pa apple cenovno nedosegljiv, pa barem poglej za kakim laptopom s dvema diskoma tam lahko pol RAID delaš da pohitriš disk, ki mislim da je v teh konfiguracijah ahilova peta. Vsekakor ti pa priporočam za resno video delo, se pravi da služiš evre s tem Apple power MAC, ker vse ostalo ti bo sive lase delalo, sam sem opustil zaradi tega grafična oblikovanja ni montiranja reklam.

lp bluub

P.S. Lahko pa tebi čisto nekaj drugega nagaja, a je mogoče ta pinacle kompatibilen s visto, ker meni na mojem c2d 2ghz in vista rabi 18 min, to pač kar za home use preurejam