Idiotizmi 4. Janševe vlade

frodoo

Pripravnik
16. maj 2026
31
18
8
No, točno to kar sem omenjal. Če si sposoben umetnik ni nobene potrebe, da te za roko drži mamica država in te sofinancira, nudi službo ali plačuje prispevke. Če si nesposoben umetnik po drugi strani...
Bomo trdili da če si sposoben kmet ne potrebuješ raznoraznih subvencij, neposrednih plačil, shem, podpor, nepovratnih sredstev, pomoči ob izrednih razmerah, znižanih trošarin, raznih finančnih pomoči in drugih ugodnosti ki jih sploh ne poznam? Ne, seveda ne bomo.

• Všeč mi je
Reactions: Gatto

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.441
9.619
113
Jaz pa z veseljem podprem, da se umetnikom pomaga. In ne, umetnost ni vedno tržno zanimiva. Tržno zanimiv je kič, umetnost pa dostikrat ne. Balzac je tudi namerno šund produciral, da se je preživel in nedvomno ga je to izoblikovalo in vplivalo na njegova druga dela. To rečeno, ni vse, kar pride izpod rok/nog ali česarkoli nekoga, umetnost. ja, tamle eden gor je prilimal par fotk nečesa, kar umetnost ni. ležanje po štengah in FB sporočilo, da je pisarno pomalala. Če pa ima v svojem opusu še kaj drugega za pokazal - zakaj pa ne? Ampak naj se mu pomaga ustvarjati umetnost, ne kljukic, da se delamo, da delamo (ne naredimo) in "zgolj" politični aktivizem. Se pa lahko nehamo sprenevedati, da se umetnost lahko loči od družbe in politike. Po definiciji ne, dostikrat jo pomagata oblikovat.

Daniel

Guru
21. dec 2007
8.378
6.754
113
Bomo trdili da če si sposoben kmet ne potrebuješ raznoraznih subvencij, neposrednih plačil, shem, podpor, nepovratnih sredstev, pomoči ob izrednih razmerah, znižanih trošarin, raznih finančnih pomoči in drugih ugodnosti ki jih sploh ne poznam? Ne, seveda ne bomo.
Da, bomo. Subvencije so zgolj podpora eu gospodarstvu proizvodnje strojev in gradbeništvu in s tem ohranjanju visokih cen.
Ista situacija kot VW. Najbolje bi jih bilo ukiniti in naj vsak preživi na trgu kakor ve in zna. Če bo propadlo še ene 20 nemških, francoskih itd., firm in obenem slovenske vezane na proizvodnjo le teh bojo pač propadle in bojo ljudje brez šihta. Lahko postanejo umetniki. Morajo pa seveda biti na trgu za vse pogoji in zahteve enaki in kontrolirani, torej ne tako, da se od eu kmeta zahteva spoštovanje cele liste standardov, obenem pa se dumpinško uvaža cel kup hrane, ki ni šla niti mimo teh standardov.

Pol se pa lahko gremo konkurence. Sedaj je trg maksimalno izkrivljen.

ferdo

Guru
3. sep 2007
12.065
4.352
113
Ljubljana
hmpg.net
Da, bomo. Subvencije so zgolj podpora eu gospodarstvu proizvodnje strojev in gradbeništvu in s tem ohranjanju visokih cen.
Ista situacija kot VW. Najbolje bi jih bilo ukiniti in naj vsak preživi na trgu kakor ve in zna. Morajo pa seveda biti na trgu za vse pogoji in zahteve enaki in kontrolirani, torej ne tako, da se od eu kmeta zahteva spoštovanje cele liste standardov, obenem pa se dumpinško uvaža cel kup hrane, ki ni šla niti mimi teh standardov.

Pol se pa lahko gremo konkurence. Sedaj je trg maksimalno izkrivljen.
Po koliko kupuješ nafto za traktor?

• Všeč mi je

frodoo

Pripravnik
16. maj 2026
31
18
8
Jaz pa z veseljem podprem, da se umetnikom pomaga. In ne, umetnost ni vedno tržno zanimiva. Tržno zanimiv je kič, umetnost pa dostikrat ne. Balzac je tudi namerno šund produciral, da se je preživel in nedvomno ga je to izoblikovalo in vplivalo na njegova druga dela. To rečeno, ni vse, kar pride izpod rok/nog ali česarkoli nekoga, umetnost. ja, tamle eden gor je prilimal par fotk nečesa, kar umetnost ni. ležanje po štengah in FB sporočilo, da je pisarno pomalala. Če pa ima v svojem opusu še kaj drugega za pokazal - zakaj pa ne? Ampak naj se mu pomaga ustvarjati umetnost, ne kljukic, da se delamo, da delamo (ne naredimo) in "zgolj" politični aktivizem. Se pa lahko nehamo sprenevedati, da se umetnost lahko loči od družbe in politike. Po definiciji ne, dostikrat jo pomagata oblikovat.

Daniel

Guru
21. dec 2007
8.378
6.754
113
  • Všeč mi je
  • Objave ne odobravam
Reactions: MrDaco in aljoman

ferdo

Guru
3. sep 2007
12.065
4.352
113
Ljubljana
hmpg.net
Torej:
1. Odgovor na moje vprašanje, ki se glasi, koliko plačaš za nafto ko tankaš traktor, je enostavne, za to ne potrebuješ neke inteligence, tudi debil zna odgovoriti. Ti pač očitno ne.
2. Glede na link ki si ga napopal, koliko torej plača avtoprevoznik, ko natoči gorivo. Prav tako enostavno vprašanje, za to ne potrebuješ neke inteligence, tudi debil zna odgovoriti.

• Haha

mistique

Guru
16. jun 2009
17.037
4.022
113
Bi rekel, da naša desna politika gleda na umetnost (in vse ostalo) predvsem skozi prizmo nacionalnosti...Če poenostavim, je za njih umetnost vse kar je tradicionalno slovensko + Wagner (ker pač :evil: ). Tako, da desnica denar kanalizira v kulturne dejavnosti, kot so maša, razni običaji itd., ki po njihovem mnenju ohranjajo identiteto. Rečeš Prešern, je takoj 200€+ na računu. Rečeš Cankar, Trubar,...100€. Če pa rečeš Cankar pijanec, maš pa prec minus. Nekaj takega :fredi:
Na nek način se da to tudi razumeti. Slovenska identiteta dolga stoletja bije boj za formalni obstoj na najvišjem nivoju (lastna država). (Desna) oblast še ni pripravljena financirati nihilizma :evil:

Levica pa, ne boste verjeli, podpira kulturo, ki levo oblast celo kritizira, ki podpira emancipacijo, marginilizirane skupine itd...poenostavljeno: umetnost lahko dela kar hoče in je še vedno umetnost & here's the money!

Konzervativci od umetnosti pričakujejo utemeljitev na nivoju koristi za družbo. Nacionalni doprinos zahtevajo in če bi ga v izraznem plesu videli, bi ga (verjetno) podpirali. Škoda, da Laibach niso headlinerji na vseh državnih proslavah :fredi: A si predstavljate kok bi bli mi cool država!

• Všeč mi je
Reactions: ribicija in Gatto

Daniel

Guru
21. dec 2007
8.378
6.754
113
Torej:
1. Odgovor na moje vprašanje, ki se glasi, koliko plačaš za nafto ko tankaš traktor, je enostavne, za to ne potrebuješ neke inteligence, tudi debil zna odgovoriti. Ti pač očitno ne.
2. Glede na link ki si ga napopal, koliko torej plača avtoprevoznik, ko natoči gorivo. Prav tako enostavno vprašanje, za to ne potrebuješ neke inteligence, tudi debil zna odgovoriti.
Debil si tudi zna poiskati informacije. Ti očitno ne.

Kot sem dejal, gremo vsi na trg. Torej imamo en dizel za ogrevanje hiš, kmetijstvo in komercialne prevoze. Umetniki se preživljajo s predstavami, ki jih prodajo. Kdo misliš bo v taki situaciji najbolj fasal posledice?

ferdo

Guru
3. sep 2007
12.065
4.352
113
Ljubljana
hmpg.net
A to bo v redu? A gremo sper na okope, ker ni vazno kaj, ampak kdo. Novi davki so ok ali ne? Ker nizjih nocemo, smo sli vse do US za referendum.
Pred vrati nov poskus davka na virtualne valute, kaj se še obeta? | Info360 https://share.google/HcAzzx2prE4giqe4X
1. Najnižja dohodninska stopnja bi se znižala z zdajšnjih 16 na 10 odstotkov, odpravili bi najvišji, 50-odstotni dohodninski razred. Hkrati bi znižali dohodnino za tiste, ki zaslužijo največ. Zaslužek nad milijon evrov bi se obdavčil po nizki davčni stopnji.
2. Najvišja osnova za obračunavanje in plačevanje prispevkov za socialno varnost za vse zavezance in za vse prispevke mesečno znaša 7.500 evrov. Pri bruto plači 12 tisoč evrov bi takšna razvojna kapica pomenila okoli 500 evrov neto več.
3. Strateški svet bo predlagal tudi znižanje davka od dohodkov pravnih oseb, a hkrati bi zvišal najnižjo možno efektivno davčno stopnjo. Povprečna efektivna davčna stopnja je 17,2-odstotna. Pred tem je bila okoli 15-odstotna. Ob nižji splošni davčni stopnji bi bila najverjetneje tudi v prihodnje efektivna davčna stopnja nižja od zdajšnje.
4. Omenja se višji DDV. Teoretičen izračun pravi dvig splošne stopnje se 100-odstotno prenese na porabnika, dvig znižane pa se na porabnika prenese 30-odstotno.
5. Predlog je, da bi z novim letom dobili petodstotni davek na promet s kriptom. Plačali bi ga ob unovčitvi virtualnih valut za fiat valute, blago ali storitve. Prvih 10 tisoč evrov bi bilo neobdavčenih.

Morda pa res velja tista, za SDS glasujejo samo bogataši in debili. Poglejte svoje finančno stanje, kam se uvrščate.

• Všeč mi je
Reactions: frodoo in Gatto

frodoo

Pripravnik
16. maj 2026
31
18
8
Debil si tudi zna poiskati informacije. Ti očitno ne.

Kot sem dejal, gremo vsi na trg. Torej imamo en dizel za ogrevanje hiš, kmetijstvo in komercialne prevoze. Umetniki se preživljajo s predstavami, ki jih prodajo. Kdo misliš bo v taki situaciji najbolj fasal posledice?
Tudi v obdobju ko komercialni prevozniki niso dobili vračila trošarin, so kmetje še vedno lahko nabavljali kmetijski dizel z nižjo trošarino.