Trudim se razumeti logiko ICO in njihovih žetonov, pa mi nekaj manjka...
Če prav razumem, gre nekako takole: podjetje XYZ, ki je praviloma na začetku svojega poslovanja, v zameno za posojilo, ki mu bo predstavljalo začetna sredstva za vzpostavitev biznisa, vlagateljem (pravzaprav kreditodajalcem) v zameno za posojilo ponudi svoje žetone. S temi žetoni, ki sicer nimajo nobene zveze z lastništvom podjetja XYZ in tudi ne omogočajo nobene pravice pri upravljanju podjetja XYZ, naj bi se kmalu po izdaji trgovalo na (kripto) borzah. Njihova edina uporabna vrednost pa naj bi menda bila, da je oz. bo z njimi mogoče plačevati storitve tega podjetja XYZ - druge uporabne vrednosti pa sam nekako ne vidim. Razen seveda želje, da bi jih njihov imetnik na borzi prodal z zaslužkom - torej dražje, kot jih je dobil oz. zanje dobil več, kot je bil vreden kredit podjetju XYZ. Se v čem motim? Ne razumem, zakaj bi v primeru dobrih novic o podjetju XYZ, njegovega dobrega poslovanja, dobičkov, velikega zanimanja zanj, itd... vrednost teh žetonov rasla? Žeton ni delnica in namreč imetniku ne prinaša nobenega deleža oz. soudeležbe pri dobičku.
Ključno vprašanje je torej: Kaj bom npr. kot imetnik žetonov XYZ imel od tega, če bo njihovemu izdajatelju šlo dobro? Več ali manj bo to samo garancija, da podjetje XYZ ne bo propadlo in da bom žetone vsaj dejansko lahko porabil. Ali pa jih prodal nekomu, ki ima namen uporabljati njegove storitve. Ampak to za moje pojme ni zadosten razlog, da bi vrednost teh žetonov na borzi omembe vredno zrasla? Ali pač? Meni se ne zdi. Mar vrednost žetonov raste samo zaradi črednega nagona oz. povpraševanja, ker kupci kupujejo, ker to pač delajo vsi in sploh ne vedo, zakaj pri celi zadevi gre?
Mar cena teh žetonov raste zato, ker so bili na začetku tako zelo poceni, da tudi če jih npr. na borzi plačaš po 5 ali celo 10 kratni ceni, z njimi še vedno lahko ceneje plačuješ storitev podjetja XYZ kot, če bi plačal kar s klasičnim denarjem?
Prosim za komentar oz. odgovor nekoga, ki se na te reči malo bolje spozna. Jaz s 'preprosto kmečko pametjo' namreč ne pridem skozi...