i-gotU GT-800 pro

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
41
aha dobro, zdej mi je malo bolj jasno, sem si še program dol snel - v bistvu ti "prepišeš pot" od .gpx-a na roke pač tam kjer se ti zdi, da je možnost, da fališ(?). In vse skupaj uploudaš na napravico.

This thing actually might work
smile-1.gif


Na tole mi še nisi odgovoril - te on opozori s kakšnim piskom, ko si prišel do svojega POI? Al ko vidiš, da je 0m do tvojega POI, pač ročno prestaviš na naslednji POI(?)



Citat:
Sekundni interval si pa nastaviš, kdaj si naj naprava zapomni koordinate. Ali vsako sekundo ali vsako minuto, to je menda jasno.. Jaz imam nastavljeno na vsakih 20 sek.
Mogoče bom spet mimo udaril - Se pravi, da ti naprava vsakih 20sekund naredi tvoj POI in imaš na koncu več sto POI točk?
smile-1.gif
 

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Nimam primerjave z tem garminom, ker z mojo napravo za pol cene ven dobim iste podatke, če ne še kaj več. Ta garmin nima kompasa in barometričnega višinomera, nima pedometra, nima G senzorja, točk v sledi ima samo 10.000...GT jih ima 200.00...itd...Pa še bi se kaj našlo, če bi se poglobil v primerjavo. Če se ti gre za zemljevide, potem ti je ta garmin dober nakup.
 

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
41
no sej se mi je zdelo, da Garmin ponuja manj v tem cenovnem rangu

Še eno vprašanje - če recimo si naštimaš POI in se pač usmerjaš po njih, ti naprava še vedno zapisuje tvoj napredek?
 

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Citat:
Uporabnik Raven pravi:
no sej se mi je zdelo, da Garmin ponuja manj v tem cenovnem rangu

Še eno vprašanje - če recimo si naštimaš POI in se pač usmerjaš po njih, ti naprava še vedno zapisuje tvoj napredek?

Vedno si zapisuje.
 

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
jaz bi rekel da igot ti pomaga z usmerjanjem stila kompasa oz navigacije brez kartografije in ponuja odlično analizo opravljenih poti.
garmin, sploh 800, ti omogoča navigacijo s kartografijo, s kar nekaj free programi analizo zapisanega med aktivnostjo in predvsem dodatne cuker kot so merjenje kadence, utripa.

odličen miks obojega je pa kak smartphone, le baterija zna biti problematična.
 

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
41
nja, ni smartphone to to, ker ga kar hitro zjebejo sateliti, še posebej v kakšni hosti (mi je tudi že pri laufanju po sončnem vremenu risalo kot da laufam cikcak, čeprav sem laufal naravnost - enako pri surfariji) - govorim za GalaxyS, (lahko da so kateri boljši). Meni ne najde nikoli več kot 4 (mogoče 5) satelitov, NAVI_boy pa pravi, da naprava zazna tudi do 10 satelitov. Tako da kar se tiče natančnih podatkov z smartphonom, sem odpisal.

Fora je v tem (nevem točno kje sem to prebral - mislim da pri enem od Garminov), da so poleg obstoječih satelitov, povezuje tudi na neke ruske satelite, torej imaš še enkrat več satelitov na voljo.. nekaj v tem smislu, nisem si točno zapomnil kako. Predvidevam, da tudi i-gotU deluje na podobnem principu. Pa še nek fast search sattelite opcijo ima - GalaxyS mi včasih tudi 10min išče signal.

Jaz bi tako rekel, da je smartphone za na cesto, razni - namenski - Garmin in podobno pa tudi za "offrode".

Se pa strinjam, da je v grobem razlika med garmin Edge 800 in i-gotU v tem, da ti pač Edge 800 izrisuje zemljevid, tudi nekje izven utrjenih poti. In ta razlika "stane" dodatnih 300€
smile-1.gif
 

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.217
9.455
113
kod Džej-Zija
i-gotU GT-800 pro ima chipset sirfstar III, ki je že relativno star, čeprav še vedno odličen, zato ne podpira ruskega sistema GLONASS, ampak samo ameriški GPS.
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Jaz sem zdaj 10 dni bil na dopustu in za navigacijo + sledenje uporabljal iPhone. Edini problem je bil v tem, da ima google debilne zemljevide. En dan sem namreč kombiniral dva gpxa od dveh različnih uporabnikov tako, da sem v google earthu vsakega pol narisal po njunem tracku z črto, vmes pa kak kilometer zapolnil po "cestah" od google eartha, ki jih potem ni bilo, oz. jih ni bilo v taki obliki.

Da bi se kjerkoli izgubil signal, ali pa risal cikcak se mi ni zgodilo. Uporabljal pa sem GPX Viewer + Sports Tracker.

Edini problem, ki ga imam s tem načinom, in zaradi česa razmišljam o nakupu ravno te naprave, je ta, da sem čisto preveč dal za telefon, da bi si ga na belanco namontiral in ga potem kje razbil. Gor grede sicer ni problem, sem ga imel v žepu in ga hitro preveriš, dol grede, sem ga pa pospravil globoko v nahrbtnik, in to potem traja preden na vsakem razpotju preveriš, kje je prav.
 

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
za pohode sem si jst pred leti nabavil rabljenga garmin vista.
Ima zemljevid in mislim, da vse ostale možnosti, kot omenjeni i-gotU.
Na pohodih me je že rešil, ko sem parkrat zašel:)
Navigiranje po zemljevidih je pa mukotrpno. Sploh sedaj, ko bi vse po 4"+ touch zaslonih delal:)

Omenjam ga samo kot alternativo, če so komu pomembni zemljevidi in da se rabljenga vrjetno da dobit za vredu ceno.


http://www.garmin.si/view_product.php?product=010-00630-01&cat_id=73
 

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.324
11
38
a ni problem pri telefonih z GPS-om, da le-ti ne znajo računati višine?

ker z GPS uro in androidom (Endomondo) je pri hoji na Pohorje npr. razlika kr precejšna :/
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
verjetno drugače računajo višino, ta Igot U jo verjetno z barometrom. Telefoni tega seveda nimajo.
 

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.217
9.455
113
kod Džej-Zija
Višino se da izračunati tudi, če je na voljo samo gps signal. Pri tem mora imeti gps naprava signal vsaj 4 satelitov, pri čemer je fajn, če so čim bolj razsejani po nebu. Bolj kot so skupaj, manj natančna je meritev višine, ker je med njimi ožji prostorski kot. Poleg tega kaže večina gps naprav nepopravljeno nadmorsko višino, ki v naših krajih od dejanske odstopa za cca 40 metrov v plus. Takoj, ko kvaliteta signala pade, so Izračuni višine slabši, zato se v težjih razmerah nima smisla zanašati na gps višino. Posledično imajo resnejši aparati barometrični višinomer, ki pa je spet odvisen od vremenskih razmer in ga je treba pred vsako uporabo skalibrirati na pravilno višino ali zračni tlak.
 

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Take podatke pridobiš iz naprave. To sem odprl gpx enega dela letošnje trase na DoS Extreme. Ni pomembno, važno je, da se vidi, kaj pridobiš iz naprave in kako to izgleda.



Okoli višine bi rekel tako. Primerjal sem eno višino z nuvijem 3490 in ker Garmin višina že po defoltu laže, sta si podatka različna, nisem še pa imel priložnosti primerjat na nekem prelazu, kjer je zraven tudi tabla. To bom mogoče ta vikend.
Glede na to, da sem primerjal tudi hitrost pri 90km/h z tempomatom, je Garmin pokazal 92km/h, GT pa 90km/h.

Meni osebno in sploh cenovno gledano, je ta naprava super, saj za dokaj malo denarja dobiš prav vse. Če seveda ne rabiš zemljevidov, senzorjev utripa in kadence. Poleg tega pa je še pohodniški GPS, za tek, ta foto tag, itd...
 

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Za kolesarske in tekaške gadgete od Garmina nimam podatka, če se veliko zmoti. Cestni navigator laže za 20-30m, če stojim zraven table, kjer je označen prelaz. Pa sem enkrat pisal v Šenčur okoli tega in sem dobil odgovor, da je prikaz višine pri Garminu najbolj nenatančen podatek. Za cestnega mi je že vseeno, tudi če dela ena proti približno za višino, ampak za športne gadgete bi pa skoraj moralo biti točno. Zato pa hočem primerjat nuvija in GT na enem prelazu. V dolini že gre v razliko 20m na istem mestu.
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
meni je Sports tracker na iPhonu lagal za 2-3 metre, glede na table ob poti. Sta se pa podatka o višini med mojim telefonom in puncino staro nokio 5230 (ki jo ima samo za take podvige še) razlikovala tudi za 50 metrov. :\ Ampak meni itak ni toliko pomemben podatek o samih višincih ampak bolj, da mi doma izriše, kje sem bil.
 

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.217
9.455
113
kod Džej-Zija
Zgoraj sem ti napisal, kako je s tem. Če gps naprava nima vgrajenega barometričnega višinomera, potem je podatek glede višine lahko zelo nenatančen. Preverjeno na Garminu Forerunner 310XT. Frend ima to zadevo in v steni je višina skakala gor in dol, tudi po nekaj sto metrov. Za karkoli razen za tek po odprti cesti brez pokritja dreves ali stavb popolnoma neuporabno. Ravno zato imajo vsi boljši ročni gps-i vgrajen barometrični višinomer in višino merijo samo preko njega, ne pa preko gps signala. Če boš poskušal na kakem zelo odprtem prelazu v lepem vremenu, se pa zna zgoditi, da bo višina še kar točna, sicer pa tega ne pričakuj. Poleg tega tista napaka, ki sem ti jo omenjal, pa tudi oni iz Šenčurja, izhaja iz načina, kako gps izračunava višino. Tudi pri najboljšem gps signalu ti bo aparat kazal 40 metrov preveč, če nima že vgrajene softverske korekcije.
Pa še to: pri barometričnem višinomeru na izmero višine vpliva tudi temperatura. Če barometer ni temperaturno kompenziran, lahko pride do napake pri konstantnem zračnem tlaku že zaradi spremembe temperature. Upoštevaj še, da je napaka 10-20m pri izmeri višine s takim višinomerom zelo majhna in naj te ta napaka ne odvrne od uporabe. Za domačo rabo natančnejši inštrument ne obstaja.