Lepo, da si se odločil poizkusiti še kaj drugega, pa še ceneje in prijetneje je, kot pri naših sosedih. Vse, kar so napisali ostali je po malem res. In če v Egiptu pričakuješ od 5* hotela enako kot v Evropi, boš tam res nesrečen.
Od leta 2004 sem bil tam že 10x (prej kot v mesecu dni bom spet tam) in nikoli nisem bil razočaran, ker sem se prej pozanimal, kaj tam lahko pričakujem in česa tam ne bom deležen. Zelo pomembno je, kaj bi tam rad počel in na osnovi tega izbereš kraj in nato še hotel.
Tistim, ki gredo tja prvič svetujem, da gredo v Hurgado ali okolico, sa je od tam prilično blizu do Luxorja in doline kraljev ter kraljic, pa še česa iz zgodovine Egipta. Ta je enodnevni izlet, nato priporočam še en dan snorklanja z ladjico in eno popoldne in večer v puščavi, ostalo pa razvajanje v hotelu in na plaži. Če si omisliš hotel v bližini Hurgade/Daharja, si zato lahko peš "v prostem času" ogledejuš mesto in nakupuješ in v kakšnih bolj zakotnih predelih Daharja spoznaš čisto prave domačine (v Sharmu ji ni), če pa si v hotelu v kakšnem "zalivu" južneje, proti mestu Safaga ali Marsa Alam, pa imaš tam boljše hotele in možnost snorklanja direktno iz hotelske plaže.
Če te zgodovina Egipta ne zanima in ti je najpomembneje uživanje v hotelu, bazenih in snorklanje, pa si omisli Sharm in obvezno hotel ob morju in to takega, da ima lep koralni greben kot podaljšek hotelske plaže.
Enodnevni izleti v Kairo in ogled piramid, ter muzeja so bili organizirani iz obeh destinacij, vendar pa v teh časih odsvetujem tak izlet.
V vsakem primeru pa je zelo pomembno kje hotel leži in da ni slabši od 4*. Na spletu najdeš veliko podatkov o prav vseh hotelih. Nekateri so prijazni družinam, drugi parom, nekateri imajo odlično zabavo, drugi spet prelepe koralne grebene, itd. Nikakor pa ne pričakuj odlične hrane in u nulo čistih sob. Takoj ko se vseliš, se ti predstavi čistilec in če mu dvakrat ali trikrat v enem tednu v roke stisneš 10 ali 20 funtov (1.5 ali 3 EUR), bo poskrbel, da ti bo udobno in prijetno.
Tunizija, tam sem preživel precej tednov in tam je res kaj videti (El Džem, Matmata, puščava, slana puščava, Tozeur, oaze, Kairoan, Souse, Tunis, Džerba, ...) in vse skupaj je sorazmerno blizu. Vse to pa lahko vidiš v enem ali dveh obiskih Tunizije, potem pa si "obsojen" na hotel, medtem ko so v Egiptu koralni grebeni in če se potapljaš ali snorklaš, imaš tam kaj početi 10 in več let (kot jaz, ki se bom letos lahko phvalil, da sem v Sharmu obiskal in presnorklal ter se prosto potapljal v prav vseh zalivih od Ras Mohameda, do Nabqa - zračne linije cca 40 km)
In če greš snorklat poskrbi, da boš lahko pod vodo fotografiral in snemal!
Poglej, kaj sem v Egiptu pod vodo videl jaz (vse je bilo posneto med snorklanjem in prostim potapljanjem)
http://public.fotki.com/Primoz/
https://www.youtube.com/user/PrimozP/videos?view=1