Humana - dobrodelnost ali izkoriščanje?

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.770
15.831
113
Pa kaj so res skoraj vse humanitarne organizacije zgolj šparovčki za polnjenje lastnih žepov? Naš znanec Had se je (spet) kar razpisal:

http://www.had.si/blog/2009/03/23/humana-zbiranje-oblacil-za-lastno-korist/

Citat:
Na spletni strani Humana je zapisano: “Presežek denarja, ki ga pridobimo od prodaje oblačil, je namenjen reševanju nekaterih najpomembnejših problemov najrevnejših dežel tega planeta.”

Ime Humana se zadnje čase pojavlja v medijih predvsem zaradi ugotovitve mesta Ljubljana, da so zabojniki, s katerimi zbirajo odvečna oblačila, ki jih prebivalci lahko oddamo v njih, postavljeni na črno in brez dovoljenja meste občine. V petek se je iztekel 30 dnevni rok, ko so morali odstraniti te zbiralnike z javnih površin v Ljubljani. Po podatkih iz spletne strani naj bi bili zabojniki na 31. lokacijah.

In zakaj pišem o tem? Danes me je presenetil podatek, koliko denarja so v zadnjem letu donirali od prodaje teh oblačil, ki se v sosednjih držvah znajdejo na policah Second Hand trgovin:
“Zabojniki družbe Humana, ki je samo lani zbrala več kot 860 ton podarjenih oblačil in afriški sirotišnici namenila 3000 evrov denarne pomoči” (vir)

Ne.me.je.ba.t!

Citat:
3000€ nameniš sirotišnici v Afriki in zato si dobrodelna organizacija. Če držijo podatki na bizi.si je imela firma v letu 2007:

Čisti prihodki od prodaje 102.363 EUR
Čisti dobiček ali izguba obračunskega obdobja 979 EUR

Menja, izkušnja? Ste tudi vi donirali kaj oblek? Služijo na vaš račun iz naslova dobrodelnosti?

Car

POSTman
4. avg 2007
8.508
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Itak je že ime Humana zavajajoče in prepričan sem, da večina tistih, ki v zabojnike zmečejo stare cunje in čevlje mislijo, da gre vse v dobrodelne namene.
Sam v zabojnike še nisem vrgel nič, kar nekaj še uporabnih zadev pa je moja peljala na Karitas.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.770
15.831
113
Jaz tudi še nisem nikoli ničesar not vrgel, sem pa imel že priložnost videt Cigane, kako ven jemljejo obleke in to na tak način, da skoraj nisem mogel verjeti - svojega (verjetno svojega no) otroka vržejo not, da jim pomeče ven cunje, potem pa še sam ven spleza oz. mu malce pomagajo ga ven potegnit
rolleyes-1.gif

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Ti zabojniki so priročni zato, ker ti ni treba prati, čistiti in sortirati cot, ki jih vržeš noter. V nasprotnem primeru bi jih vrgel na smeti, zato mi je vseeno, če se kdo s tem okorišča ali pa ne.
Zabojnike se pa že nekaj let postavlja izključno na privatna zemljišča, ker jih z javnih MOL striktno preganja. Premalo donacij??

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.836
2.116
113
Jaz oblačila doniram v zavetišče za brezdomce na Poljanski v Ljubljani. Vedno pridejo v prave roke.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
Citat:
Uporabnik Matey pravi:
Jaz tudi še nisem nikoli ničesar not vrgel, sem pa imel že priložnost videt Cigane, kako ven jemljejo obleke in to na tak način, da skoraj nisem mogel verjeti - svojega (verjetno svojega no) otroka vržejo not, da jim pomeče ven cunje, potem pa še sam ven spleza oz. mu malce pomagajo ga ven potegnit
rolleyes-1.gif

ja tuki pri nas sem jih tud jest videl... Nedelja popoldne, sredi mesta, folk se mim šeta, uni pa kradejo cunje ven... policajev pa nikjer...

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.770
15.831
113
Pa res
aplauz.gif
My bad...sem zasledil en zapis nekje na FBju in sem ga samo posredoval sem preden bi preveril datume. Se pa lahko preveri kako je kaj s poslovanjem Humane zadnje čase, jaz njihove zabojnike še vedno vidim marsikje.

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Ne vem zakaj se "konkurenca" ne zgane. Meni in kot se mi zdi da še mnogim, je nerodno iskati RK ali karitas in še to ob uradnih urah. Naj postavijo svoje kontejnerje v kakšen kot parkirišča kakšnega trgovskega centra pa bo skoraj gotovo kaj padlo noter.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
saj piše da dajo presežke v afriko. domnevamo da večino potem raztalajo po sloveniji titstim ki rabijo ne?

KKK

Pripravnik
18. maj 2009
897
0
16
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Ti zabojniki so priročni zato, ker ti ni treba prati, čistiti in sortirati cot, ki jih vržeš noter. V nasprotnem primeru bi jih vrgel na smeti, zato mi je vseeno, če se kdo s tem okorišča ali pa ne.
Zabojnike se pa že nekaj let postavlja izključno na privatna zemljišča, ker jih z javnih MOL striktno preganja. Premalo donacij??

se strinjam. V MB hočejo na odpadu oprane, polikane cote, v pvc vrečkah, da jih lahko tam pustiš, zato je zabojnik humane priročnejši.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Citat:
Uporabnik skala pravi:
saj piše da dajo presežke v afriko. domnevamo da večino potem raztalajo po sloveniji titstim ki rabijo ne?
Če boš dobro prebral boš videl, da prodajo, ne potalajo.
Sicer so pa sedaj v večjih mestih centri ponovne uporabe. Raje tja nesite, pa naj oni kaj zaslužijo, ne pa Humana.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
mislim talajo denar al ne? in afrik so ga dali 3000? al kako je to? sicer pa zakaj bi morali afriki sploh kaj dati? slovenci pa nismo zganjali kolonializma da bi se sedaj krivi čudtili za razmere v afriki.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
A si res tako zabit ali se le delaš? Humana je podjetje, ki vse pokasira zase, celih 3000 eur pa so namenili Afričanom.Slovencem niso namenili nič. Nič. Bo zdaj bolj jasno.

damek1a

Pripravnik
13. okt 2007
659
0
16
mb
Delaš nek biznis na kao humanitarnem področju... svoje stroške si nabiješ v nebo, 1% nameniš ubogim in si dobrodelna organizacija, folk pa lepo zbira za tebe
smile-1.gif
Mislim, da nekako tako deluje sistem.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik sad pravi:
A si res tako zabit ali se le delaš? Humana je podjetje, ki vse pokasira zase, celih 3000 eur pa so namenili Afričanom.Slovencem niso namenili nič. Nič. Bo zdaj bolj jasno.
ni potrebe po žaljenju. samo sem prašal koliko so namenili drugam nihče pa mi ni odgovoril da so namenili vsega skupaj 3000. bilo je rečeno 3000 v afriko. zato smo kjer smo. človek vpraša v odovor pa dobi žaljivke.