Hrvaška bo še dolgo tesna balkanska vukojebina

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.994
5.288
113
ne razumejo reševalnega pasu.
večina jih misli, da jim dajem prostor, da se lahko po sredini naprej pelje.
Če to o HR reševalnem je pri njih stanje še vedno kot pred našo spremembo - bože nedaj, da se postaviš na odstavni ker tam pripizdijo rešilci in šlep, pa še kak policaj zraven, po sredini pa lahko kolesarji vozijo. :bonk:

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.994
5.288
113
Seveda imajo, ampak uporabljajo pa kot sem napisal, ker očitno še niso spremenili, da moraš na odstavnega zapeljat - luda kuča v glavnem.

• Všeč mi je
Reactions: mosseero

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
19.198
7.141
113
Seveda imajo, ampak uporabljajo pa kot sem napisal, ker očitno še niso spremenili, da moraš na odstavnega zapeljat - luda kuča v glavnem.
Hitni koridor

hitni-koridor-2.jpg

• Všeč mi je
Reactions: aljoman

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.994
5.288
113
Vse lepo in prav; ampak če si prebral te zapise in letak nikjer ne navajajo kaj je z odstavnim pasom in v živo je tako kot na letaku, le da ne gredo na odstavni pas in potem je na sredini premalo prostora, kot je bilo to pri nas.

Žal sem že dvakrat tako nabasal in se čudil najprej "bebotom", ki so naredili 2m širok srednji pas, potem pa še policiji, reševalcem in šlepo, ki mi je trobil, ker sem bil delno na odstavnem. :(

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
19.198
7.141
113
Če gre za AC z dvema voznima pasovoma in odstavnim pasom, bo premalo prostora na sredini če se z avtom postaviš samo na skrajno levo desno (brez da si na odstavem pasu) - kar so ugotovili tudi v Slo (zavod reševalni pas).
Če je kolona, meni logika pravi, da pustim čimveč prostora na sredini in to je mogoče le tako, da uporabiš tudi odstavni pas.
Če sta namesto dveh avtov dva tovornjaka, je prostora na sredini še manj.

1.7 2026

Članak 152

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
19.198
7.141
113
Iz videa hrt se lepo vidi, kako je teorija skregana s prakso, verjetno bodo še več let izumljati toplo vodo, ki je že izumljena

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.994
5.288
113
Vse lepo in prav, zakon omenja prometne trakove, oz. vozne pasove in balkanec je navajen, da če ne piše "i odstavne trake", se tja ne sme zapeljat. Še posebej ker v 149 in 150 ćlenu piše, da se vozila reševalcev, gasilcev, policije,... lahko vozijo tudi v nasprotni smeri, ne rabijo pa spoštovati členov o prehitevanju, hitrosti, vožnji po pasu za zaustavljanje v nuji,...

Torej po zahodno EU in slovenski praksi, se umaknejo skrajno desno, tudi na odstavni pas, če pa se ne, se pa lahko oni tam peljejo.

jezek

Guru
24. jul 2008
6.293
2.912
113
Bo nekaj na tem, jaz sem mal balkanca...pa ne razumem kdo si je izmislil resevalni pas na sredini....po moje ena iz serije najvecjih debilizmov....

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
19.198
7.141
113
HR avtoceste niso verjetno nič širše od Slovenskih.

Izračun

To pomeni naslednje: - skupna širina prehitevalnega in voznega pasu: 2 x 3,75 m = 7,5 m - širina, ki jo zavzameta tovornjaka: 2 x 2,725 m = 5,45 m - širina, ki ostane na voljo za intervencijska vozila: 7,5 m - 5,45 m = 2,05 m - To je premalo za gasilski tovornjak. Še bolj zanimivo je na avtocestah, kjer je hitrost omejena na 100 km/h npr. Vransko-Blagovica, kjer je vozni pas širok samo 3,5 m. Tam bi bilo med tovornjakoma za intervencijska vozila samo 1,55 m prostora.

Če bi pravilo spremenili oz. dopolnili tako, da bi iz njega razvidno, da se lahko vozila umaknejo tudi na odstavni pas (2,5 m), bi se tovornjaka umaknila skrajno levo in desno, kar pomeni, da bi imeli gasilci na sredini lahko kar 4,55 m prostora.

gr69

Guru
15. dec 2009
12.253
3.264
113
še v SLO - ampak komaj
Bo nekaj na tem, jaz sem mal balkanca...pa ne razumem kdo si je izmislil resevalni pas na sredini....po moje ena iz serije najvecjih debilizmov....

Zato, ker odstavni ni nujno po celotni dolžini, kjer bi rabil prehod. Hint: mostovi in tudi uvozi / izvozi so lahko blokirani.

Idiotija teh zakonopiscev je, da ne znajo enostavno zapisati, da se je treba za umikanje uporabiti celotno cestišče in da za primer oblikovanja reševalnega prehoda ne velja prepoved ustavljanja na odstavne pasu.

Hebem jim vse po spisku nespodobno birokratsko …