Hrvaška bo še dolgo tesna balkanska vukojebina

Steve

Guru
13. avg 2007
10.393
2.481
113
Sej tudi mi imamo izseljence itd… tudi ti v tujini dobis vec kot doma. Tudi moj poklic je v tujini bolje placan in so boljsi pogoji za delo.

Ampak vedno prideva do osnovnega: lazje je dodatno/vec zasluzit kot pa sparat oz najt istovrstno cenejso alternativo.

Imamo mi ljudi v tujini ja, kot vsaka država. Razlika je samo v detajlih. Mi imamo veni ca 5% ljudi, oni 25%.
In zakaj ne pridejo nazaj? Ker imajo v hr samo 2 možnosti za dostojno življenje: turizem in javni sektor. Če se ne morejo priključit na ta 2 vlaka, tretje možnosti ni

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
16.430
9.556
113
Dobr jaz hrvaske ne poznam tok dobro in tezko sodelujem v tej debati. Je pa povecini v zahodnem svetu tako da ce delas lahko tud kaj kupis ce pa ne pa tezje.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
10.053
1.507
113
Titograd
Balkan funkcuonira drugače in Hrvaška je še bolj balkan kot mi. Če imaš izkaznico hdz so ti odprta marsikatera vrata, sicer pa imaš manjše možnosti kot tu. Nimajo brez razloga večje diaspore kot npr. Poljska

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
34.988
6.565
113
blizu močvirne prestolnice
Sej tudi mi imamo izseljence itd… tudi ti v tujini dobis vec kot doma. Tudi moj poklic je v tujini bolje placan in so boljsi pogoji za delo.

Ampak vedno prideva do osnovnega: lazje je dodatno/vec zasluzit kot pa sparat oz najt istovrstno cenejso alternativo.

reciva da je kredit 700 na mesec. 700 na mesec lahko skoraj vsak zdrav posameznik dodatno zasluzi. Bo pa zrtvoval svoj cas. In ko ti nekdo pove da njemu je pa prosti cas svet, je to za spostovat hkrati pa mu povedat da ker zivi premijsko zivljenje z veliko prostega casa si pac ne more kupit stanovanja. Vsega ne mores imet.
Lepo napisano in tudi resnično. Vendar pa je en haklc. Boš seboj nesel? Pa ne govorim glih o tebi pač na splošno. Si rajši z družino,prijatelji...ali pa pehaš za materialnimi sredstvi?
Ja finance morajo biti ni pa nujno da vse gledaš samo prek denarja, avtomobilov, vikendov... Je pa hecno da eni vse vlačijo na dopust medtem jaz ne, ker če je kaj financ si privoščimo in tudi gremo v tujino če ne pač ne gremo.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
16.430
9.556
113
Lepo napisano in tudi resnično. Vendar pa je en haklc. Boš seboj nesel? Pa ne govorim glih o tebi pač na splošno. Si rajši z družino,prijatelji...ali pa pehaš za materialnimi sredstvi?
Ja finance morajo biti ni pa nujno da vse gledaš samo prek denarja, avtomobilov, vikendov... Je pa hecno da eni vse vlačijo na dopust medtem jaz ne, ker če je kaj financ si privoščimo in tudi gremo v tujino če ne pač ne gremo.
Moj komentar se je nanasal na to da si mladi ne morejo kupit stanovanj kjer bi ziveli. Kam bodo ali ne bodo nesli se mene niti ne tice… ampak ravno pri dopustih in potovanjih se lahko lomi zgodba - cisto spostujem da nekdo svoj denar vlaga v potovanja in siri obzorja, tezje si bo pa ob tem kaj drugega privoscil.

irwin

Guru
13. mar 2008
1.712
535
113
Imamo mi ljudi v tujini ja, kot vsaka država. Razlika je samo v detajlih. Mi imamo veni ca 5% ljudi, oni 25%.
In zakaj ne pridejo nazaj? Ker imajo v hr samo 2 možnosti za dostojno življenje: turizem in javni sektor. Če se ne morejo priključit na ta 2 vlaka, tretje možnosti ni
Hr sama priznala da je vec ljudi zunaj kot v drzavi( nedolgo nazaj). O stanju izseljencev po drzavah se najde v statistikah denarnih nakazil iz drugih drzav v maticne drzave. Res oa da ta nakazila znotraj EU drzav upadajo od zacetka korone. Pac realno stanje ekonomije v evropskih drzavah. Srednjega razreda prakticno ni. Znano pa je da ta razred generira ekonomsko sliko. Iti ven ali ne? Seveda, ja. Ze zaradi izkusenj ki si jih lahko pridobis. Seveda pri tem steje zdrava osnova razmisljanja. Je pa ogromna razlika med ljudmi ki gredo ven po akademski liniji ala izobrazevanje , kultura ipd ali linije cistega iziva iz stroke kjer so tudi druga pravila pridobitve "veljave".