hrastov vinski sod

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-380
113
dobil sem lep hrastov sod, les je se svetle barve.

ker ga bom uporabljal zunaj za odlagalno povrsino, me zanima kako ga ustrezno zascititi pred dezjem? rad bi da ohrani to svetlo barvo

drugo vprasanje je, kako bi naredil da bi voda odtekala iz vrha soda? kaksna druga resitev kot pokrov?

I

Izbrisan uporabnik #9334

Jaz bi rekel da z lanenim oljem. Vsakih nekaj mesecev. Pa bo vseeno dobil patino ... če ga prelakiraš z lakom za čolne, bo obdržal svetlo barvo, toda vsakič ko bo treba obnavljati premaz, bo treba globoko brusiti.

Laneno olje je naraven premaz, ekološko še najmanj sporen, zaščita pa bolj tako - tako.

Glede odtekanja vode - če zvrtaš nekaj lukenj po obodu, sod ne bo več cel, najbolje da narediš pokrov.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-380
113
ja sej...

en kolega mizar pravi da bi mogu lak za colne dolgo drzat, saj ne bo izpostavljen takim razmeram kot na morju. tukaj bo vecino v senci, in voda ko bo pac dez padal... pozimi gre v klet itak.

drug kolega mizar misli enako kot ti - da bo lak razpokal...

I

Izbrisan uporabnik #9334

Lak za čolne je na alkidni osnovi. Zelo trpežna zadeva, UV obstojen itd, vendar ga je treba vsakih nekaj let obnavljati - pomeni temeljito brušenje in potem novo lakiranje. Les je "diht", kar ni ravno preveč ugodno, zato so lazurni premazi v tem smislu boljši.

Poleg tega je lak za čolne sijajen, kar bo morda motilo. Dodaš noter kakih 10% firneža in dobiš krasen svilnat izgled. Probaj najprej na hrastovi deščici da ne bo napake.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-380
113
ja, itak bi mat izgled iskal...

mah ne vem... nebi ga res rad neprodusno zaprl, ceprav luknja bi ostala, tko da odznotrej bi bil prezracen...

pa tud tole obavljanje mi ne disi... ceprav mogoce bi probal, sej na nekaj let je to hitro pobruseno z masinco... me res zanima, ce bo kr tko razpokal, tud ce ni 24/7 v vodi in na soncu...

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ne bo razpokal, lak za čolne je prava stvar. Ko že hočeš imeti izgled novega lesa. Toda na kakih 5 let ga bo pa le treba obnoviti - v tem smislu so pa lazure boljše, toda izgled lesa ni "tako svež".

Če se pa zadovoljiš z običajno sivo patino (star sod), pa navadno laneno olje. Saj v njem tako nikoli ne boš imel pijače, torej gre samo za izgled.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.401
113
Jaz bi samo s kakim oljem mazal in to je to. Itak je point takega soda, da izgleda kot sveži les oz. da z leti dobi pridih starega soda iz vinske kleti. Ali?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.592
2.639
113
še v SLO - ampak komaj
msenjur

A boš sod še kdaj uporabljal?

Če ja - pazi s čim boš mazal, ker v tem primeru lak za čolne odpade.

Če ne - potem v vsakem slučaju lak za čoln (+ malo firneža za "matiranje" - a kot je Demz že napisal, preveri na kaki deski ali ti bo "sedlo"). "Obnova" na nekaj let pomeni, da imaš načeloma s stranskim premazom kakšnih 5 let mir, na vrhu pa odvisno od uporabe in izpostavljenosti - a vrhnjo ploskev enkrat na leto ali dve prefrišati tudi ne bi smela biti taka stvar.
Pa še nekaj - kako boš zagotovil, da se te sod ne bo razsušil in posledično razpadel?

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-380
113
hm ne vem? a lahko tud razpade? uporabljal se bo za odlagalno povrsino na vrtu... ne bo pijaca notr...

ja bom iskal mat lak za coln ce obstaja?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.592
2.639
113
še v SLO - ampak komaj
Ko se razsuši obroči zdrsnejo, doge gredo po svoje, stranice zropotajo ...

Saj se ne zgodi čez noč - a je treba vseeno spremljati in ko obroči začnejo “klopotati” je treba “namočiti” (vodo vanjga) ali obroče “natolči”. Samo pri slednjem se pač potem vidi “premik”.
Ni katastrofa - pravim le, da ne pozabi na to.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-380
113
namocit ne bo problem... bo luknja skoz odprta, pa bom natocil vodo not... sod pa v leze seveda

dobil sem lep hrastov sod, les je se svetle barve.

ker ga bom uporabljal zunaj za odlagalno povrsino, me zanima kako ga ustrezno zascititi pred dezjem? rad bi da ohrani to svetlo barvo

drugo vprasanje je, kako bi naredil da bi voda odtekala iz vrha soda? kaksna druga resitev kot pokrov?

bom odgovoril sam glede vode. Nikakor, ker sod ni namenjen za to za kar ga boš ti rabil. Sod je vedno vertikalno nameščen, po možnosti malo nagnjen da lahko tekočina, ki je v njem lažje in predvsem v celoti ven izteče.

a ne bi raje kakih par xx litrov belega mešanega kupil inga notr shranu? Veš kak okus, pa vonj je to. Demza bi morali večkrat in to fajn po riti da ti je šel razlagat kako ga prpravit za met na vrtu, namest da bi ga dal v klet/hram in da bi notr mel vinsko kapljico.

• Haha
Reactions: MaverickT

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-380
113
hja, zal nisem tak porabnik, tko da mislim da bi se prej pokvaril... tako dozo mam jest za 3 in vec let.

pred 1 mesecem sm nabavu 5l janzevca, pa se mi se zmer vala po hladilniku ene 3l

I

Izbrisan uporabnik #9334

Jest nisem nič kriv :oops1: . Jest sem mu samo odgovarjal, sam je rekel, da ga hoče imeti za mizo na vrtu. :oops1: Sod je pa najbolj štorasta miza, kolikor si jo sploh lahko izmisliš. Ampak on to hoče, ne jaz :cheer::oops1::oops1:

Jest nisem nič kriv :oops1: . Jest sem mu samo odgovarjal, sam je rekel, da ga hoče imeti za mizo na vrtu. :oops1: Sod je pa najbolj štorasta miza, kolikor si jo sploh lahko izmisliš. Ampak on to hoče, ne jaz :cheer::oops1::oops1:

ja ja hoče... namest da bi mu dal številko tvojga dilerja kjer kupuješ belo mešano pa ga nauču šprice delat, mu še pomagaš pri taki zlorabi soda. Saj vino se rabi za 1000 in 1stvar.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ja ... pol naj pa veho zabije ali pa kar pipo namontira tja. Bo lahko "točil izpod mize" :D .

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-380
113
pa ne bo to miza... bolj kot en sank! tko da se dedci okol postavmo pa kaksno recemo. miza je pa zraven, za sedet in cvekat.

za sprice delat je pa belak v hladilniku, pa radenska tud zraven.

ko ze govorimo o tem... mam une 5l kantice, pa sm na pokrovcek zmontiral pipco za tocit, sam opazam da nobena nima odduska, in jo skoz skup vlece. a obstajajo te tamalce pipce, pa da ima oddusek vgrajen??

Podobne teme