Homologacija vgrajene LPG naprave v tujini

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
1
16
Odgovarjam na vprašanje, ki sem ga včeraj prejel preko ZS, vezano na homologacijo LPG naprave, vgrajene v tujini, ali Dora, ali kje v HR ali kjerkoli v Slo, kjer vgrajevalec ne priskrbi homologacije.
Torej, vse papirje dobiš pri vgrajevalcu. To je atest plinskega rezervoarja, naprave, račun in potrdilo, da je dotični usposobljen za vgrajevanje plinskih naprav.
Ti, ki vgrajujejo vedo, katere papirje moraš imeti.
V Slo imaš nekaj pooblaščencev, ki izdajajo potrdila o ustreznosti vgradnje; nekoč je to bil Loren Line, sedaj temu ni več tako. Sam sem odšel v Radomlje.
Za primerno plačilo, seveda, če vse ustreza dobiš potrdilo o ustreznosti vgradnje.
Naročiš se na LPP - moraš imeti to potrdilo, račun, potrdilo s carinske uprave, da si plačal dajatve pa še neko solato. Sem že malo pozabil. Najboljše je, da kar pri vstopu v Slo prijaviš vgradnjo cariniku in takrat plačaš dajatve - je še najbolj enostavno.
LPP - ali drugi pooblaščenec ti na temelju teh papirjev po izvršenem pregledu opravi vpis v kartonček.
To je to.
In to je opis postopka izpred 4 let. Če je še tako pa nisem prepričan. Je pa precej enostavno.
LPM

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.711
159
63
Posebno s Hrvaške je sedaj toliko lažje, ker ni carine, predpisi pa morajo veljati.

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Super info, zanima me še če te pri dori pride plin cca 600+100 ?za pot koliko je še stroškov s papirji pri nas 300-400€?

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.711
159
63
Cena pri Dori je cca 500 EUR. Od tega dobiš nazaj srbski davek - mislim da 18 %. Pri nas potem na tisto osnovo dodaš 22 % + neke majhne % carine. Na to napopaj homologacijo, katera je max do 100 EUR. Vem da sem nekje zasledil, da je v Postojni pod 50 EUR. To je informacija vgrajevalca iz tiste okolice, koliko drži, pa žal ne vem. Kakih večjih stroškov ni več.
Tukaj je samo še pot, eventuelno spanje v hotelu/hostlu, pleskavice in čas.
Dore osebno ne poznam, a na podlagi njihovih forumov in na podlagi par Slovencev, lahko rečem da je korekten, in da drži tisto, kar se dogovoriš. Vgradi sistem STAG, pojavljal pa se je dvom glede kvalitete komponent. Če dvomiš, se lahko vpraša, v vsakem primeru pa se po vgradnji na podlagi računa in certifikatov vidi, kaj je vgrajeno.

So pa vrabci čivkali, da v MB za homologacijo ne potrebuješ potrdila o plačilu carine in DDV.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.495
5.790
113
glede MB.
Rabiš certifikat od uparjalnika, rezervarja, shemo vgradnje (original navodila), potrdilo o plinotesnosti in potrdilo o strokovni vgradnji.
o računu vgradnje ali plačilu ddv in carine nihče ne vpraša nič.

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
1
16
Glede na to, kdo vse spremlja Alter bo te prakse v Mb prav kmalu konec, POP TV pa bo iz tega naredil sokantno zgodbo...