Holokaust

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.368
5.648
113
Pa ja....zanima me kaj je bilo pred "jajcem"....
Priznam , da ko sem bral tvoj članek iz Dela.....da sem šele na koncu pogledal kdo je avtor.....in bil malo presenečen.....ker drugače teta Spomenka ni ravno tako nevtralna kot je bila tu....

böc

Majstr
1. avg 2007
2.390
451
83
Pa ja....zanima me kaj je bilo pred "jajcem"....
Kaj ti menis?

Priznam , da ko sem bral tvoj članek iz Dela.....da sem šele na koncu pogledal kdo je avtor.....in bil malo presenečen.....ker drugače teta Spomenka ni ravno tako nevtralna kot je bila tu....
Vcasih je fanj prebrati stvar brez, da ves kdo je avtor in od kje prihaja (recimo kateri časopis/portal). V bistvu, ko bom imel cas/voljo bi sel skozi vse, članke vključno z odgovori/debato z druge strani.
In ja Spomenka je bolj "ne na tvoji strani", a je poročena z enim, ki je bolj s tvoje strani. Si predstavljam, da morata/morajo imeti zanimive debate.

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: Matey

Kamele0N

23. jul 2008
42.368
5.648
113
Kaj ti menis?
Tako kot v članku......da je zgodovina zelo enostranska......kot posledica ker levi in desni kontrirajo en drugemu in se nikamor nič ne premakne.
Podobno kot tukaj......pogovarjamo se lahko normalno samo zato ker sem dal par otrok na spanje....me zanima kaka bo zgledala tema naslednji teden ko bo konec počitnic :)

Vcasih je fanj stvar prebrati stvar brez, da ves kdo je avtor in od kje prihaja (recimo kateri časopis/portal). V bistvu, ko bom imel cas/voljo bi sel skozi vse, članke vključno z odgovori/debato z druge strani.
In ja Spomenka je bolj "ne na tvoji strani", a je poročena z enim, ki je bolj s tvoje strani. Si predstavljam, da morata/morajo imeti zanimive debate.
Se strinjam glede tega da daš "biase" na stran....
Edino.....ne vem sicer kakšen zgleda njun vsakdan......ampak na koncu dneva se oba pišeta Hribar.....ženske pa vsi vemo kake so :p

Kamele0N

23. jul 2008
42.368
5.648
113
boc ko sva prej govorila o teti Spomenki.....oz njenem pismu v Delu.....tam ta teta omenja kako so se ubistvu komunisti borili za narod....in za njegovo dobro.

Pa to nekako ko se poglabljaš v njeno čtivo niti ni res.....več kot bereš.....večx prebereš da bomo ubistvu sovijetski satelit....ok razen potem po 1948 je blo drugače najbrž...oz 105% :)

Nekaj novega ;) Bere se ko Holokaust nad lastnim narodom...katerega KAO ščitiš!
Če je Kardeljev ukaz o “čiščenju” pristen, bosta v brezno sramote zgrmela mita o OF in NOB

3/ Likvidirana mora biti bivša inteligenca, ki ni več 100% navezana na KPS oz. ki ni v njej včlanjena. Tu ne more biti merodajno samo platonično simpatiziranje z OF. Toleriranje takšnih neodločnih elementov bi znalo imeti za uvod, da se v novi sovjetski državi tvorijo prvi kadri nergačev in nezadovoljnežev.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.657
3.936
113
Ljubljana
hmpg.net
Glede na fotografijo (v Blicu) bi rekel, da je 25.6.1945 Kardelj prejel (ob 11 uri) navodilo Predsedništva Centralne vlade in ta navodila je posredoval Kidriču. Kdaj in kako iz dokumenta ni jasno, dokument tudi ni podpisan.NAj bi pa bil najden pred kratkim v arhivih OZNE v Beogradu, tako da "tisočkrat dokazan ponaredek " to še ne more biti.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Ta bedarija o ukazu, naj se pobije vse duhovnike, kmete in vse, ki so proti komunistom, se piše že leta. Pa nisem nikoli zasledil, da bi partizani pobili kaj prida duhovnikov, seveda če ti niso nosili za pasom pištole in noža.

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.968
6.221
113
blizu močvirne prestolnice
Aja? Pobili so 10000 Slovencev in Slovenk vsaj tri četrt od tega je nedolžnih. Mal si preberita kako so delali v Teharjih. Aja, zakaj so zažgali nadškofa Volka, zakaj so bili duhovniki kateri niso bili pri kolaboraciji po 5+let v prevzgojnih taboriščih?

Kamele0N

23. jul 2008
42.368
5.648
113
Lahko malo bolj argumentirano debato! Čakamo link od bizi da ga preberemo...pa da precenimo a je to fake news al ne...

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.657
3.936
113
Ljubljana
hmpg.net
Ta bedarija o ukazu, naj se pobije vse duhovnike, kmete in vse, ki so proti komunistom, se piše že leta.
Ta "ukaz" je že star in razkrinkan.
Sedaj je govora o novi najdbi v arhivih OZNE, kjer naj bi našli ta dokument. Kot sem rekel, sodeč po fotografiji dokumenta, to ni ukaz Kardelja, ampak navodilo Predsedništva Centralne vlade, ta navodila je Kardelj prejel in posredoval Kidriču. Kdaj in kako iz dokumenta ni jasno, dokument tudi ni podpisan. Zato trditi, da je to "ukaz", ki ga je izdal Kardelj je tu malo preveč posplošeno.
Je pa zanimivo, da "Istoričar Srđan Cvetković kaže da je dokument pronašao jedan slovenački kolega (ime poznato redakciji) koji će uskoro objaviti rad o svom otkriću u nekom od naučnih časopisa, ali da je fotografije dokumenata već dao na uvid." (V Sloveniji je našel dokument). Zakaj taka skrivnost okoli imena najditelja (samo dva sta lahko)

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Aja? Pobili so 10000 Slovencev in Slovenk vsaj tri četrt od tega je nedolžnih. Mal si preberita kako so delali v Teharjih. Aja, zakaj so zažgali nadškofa Volka, zakaj so bili duhovniki kateri niso bili pri kolaboraciji po 5+let v prevzgojnih taboriščih?
Navedi kak vir, kako so se ravnali po teh navodilih in množično pobijali duhovnike:
Razkritje arhivskih dokumentov, iz katerih izhaja, da je vrh slovenske partije z Edvardom Kardeljem na čelu ukazal Ozni, komunistični tajni policiji, naj brez milosti in po hitrem postopku “počisti” z nasprotniki komunizma, duhovščino, meščanstvom, kapitalisti in ostalimi “sovražniki ljudstva”,
Tudi tistega župnika iz fare moje mame, ki je pri vsaki pridigi vpil: "Sedem let odpustkov za vsakega ubitega gošarja!", je mama še leta po vojni videvala, da hodi naokoli. res pa je, da ni bil več župnik.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
Če ni bil več župnik, ga je degradirala škofija ali pa je sam izstopil. Civilna oblast te moči ni nikoli imela. Razen, da ga zapre in pač po tej plati onemogoči.
Imaš pa kar staro mamo, da se spomni pridig iz vojnega časa. Torej si tudi ti že čez 60, bi rekel tako čez palec.

Peter Klepec

Majstr
24. jan 2019
3.081
434
83
Najprej nekaj o nacizmu in rimskokatoliški cerkvi.
https://www.domovina.je/zgodovinarj...i-ni-sodeloval-z-nacisti-in-je-pomagal-judom/
https://fokuspokus.si/article/778?=...iska-cerkev-med-vojno-odlomek-iz-knjige#order

O duhovništvu na Slovenskem v prvi polovici in na prelomu 20. stoletja pa je tako. Na Primorskem je duhovščina podpirala slovenstvo in NOB, prav tako nekateri zgodovinarji trdijo, da Slovenija ne bi dobila Prekmurja brez katoliških duhovnikov.
Na Štajerskem in v Prekmurju so Nemci in Madžari že takoj po okupaciji pregnali duhovščino v izgnanstvo (povečini v Srbijo), cerkveno premoženje pa zaplenili. Kar nekaj duhovnikov so poslali tudi v koncentracijska taborišča, mogoče najdem kasneje številko.
ferdo mislim, da je Jurkoviča potrebno gledati v duhu časa. Antisemitizem je bil skozi stoletja (in je še) močan. Tudi v Vzhodni Evropi, kjer so bili Judje povečini izrazito revni.
na MMC si je še vedno možno ogledati
Pozabljeni - zgodba o jugoslovanskih judih

böc

Majstr
1. avg 2007
2.390
451
83
boc ko sva prej govorila o teti Spomenki.....oz njenem pismu v Delu.....tam ta teta omenja kako so se ubistvu komunisti borili za narod....in za njegovo dobro.

Pa to nekako ko se poglabljaš v njeno čtivo niti ni res.....več kot bereš.....večx prebereš da bomo ubistvu sovijetski satelit....ok razen potem po 1948 je blo drugače najbrž...oz 105% :)

Nekaj novega ;) Bere se ko Holokaust nad lastnim narodom...katerega KAO ščitiš!
Če je Kardeljev ukaz o “čiščenju” pristen, bosta v brezno sramote zgrmela mita o OF in NOB

No ko sva ravno odvila proti teti Spomenik in mi je prisila pred oci informacija, da je ta teta pred 35leti, torej se v časih , ko se večina, ki se sedaj repenčijo o komunizmu niso upali niti pesniti, prvič predlagala narodno spravo (v eseju Krivda in greh) in bila zato kaznovana. Google mi kot en zadetek na to temo vrne link na sicer komunajzerskega casinka: https://www.mladina.si/176867/dr-spomenka-hribar-borka-za-spravo/

Nazadnje urejeno:

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
prav tako nekateri zgodovinarji trdijo, da Slovenija ne bi dobila Prekmurja brez katoliških duhovnikov.
Duhovnik Ivan Gerič v "Moji spomini" piše, kako je šel s še nekaj somišljeniki po prvi svetovni vojni (takrat še ni bil duhovnik) v Lj, da bi Prekmurje priključili novi državi Jugoslaviji. Pomagal je pripraviti tudi dokumentacijo za mednarodne ustanove, ki so o meji odločale. Madžarska ni dobila Prekmurja samo zato, ker je bilo to gosto naseljeno in se je tam dalo daleč preveč vojakov vpoklicati. Velike sile pa so se bale moči bivših sil osi.
Gerič pa piše tudi, kako so večinoma promadžarsko usmerjeni duhovniki nagajali cerkveni oblasti, ko je pokrajina po nekaj letih tudi cerkveno začela soditi pod mariborsko škofijo. Mariborskemu škofu duhovnik še kosila ni dal po birmi.

Peter Klepec

Majstr
24. jan 2019
3.081
434
83
Pepe
sicer sem bolj švoh v zgodovini, pa verjetno tudi katoliško indoktrinirana, ampak nekje v spominu imam da je pomembno vlogo pri priključitvi odigral tudi Matija Slavič, ki je sodeloval na mirovni konferenci v Parizu.
Pa zdi se mi tudi da so bili, v nasprotju s katoliškimi duhovniki, evangeličanski pastorji bolj madžarski strani naklonjeni.
Mogoče bi si pa tale tematika ob stoletnici priključitve celo svojo temo zaslužila.

Nazadnje urejeno: