Citat:
Uporabnik Tusi pravi:
Kakor sem napisal, sem mislil za motor.
Torej nekje od oktobra do marca imam jaz v povprečju motor neuporabljan, torej akumulator stoji v motorju, ga tudi ne odklapljam. Torej nekaj vprašanj:
1. Koliko bi bila nekje povprečna življenjska doba akumulatorja, če ga pustim notri, motorja pa v teh mesecih ne prižgem?
2. Koliko bi s tem polnilnikom podaljšal življenjsko dobo akumulatorja?
3. Je ta polnilnik ugoden nakup?
4. Koliko to kaj pokuri elektrike, če bi imel to priklopljeno non-stop 5 mesecev?
5. Je kaj narobe, če imaš to napravo priklopljeno na akumulator, ta pa je še vedno priključen na motor (iz nekaterih motorjev je pač zamudno ven jemati akumulator)?
6. Glede na vsa ta vprašanja je verjetno bolj smotrno se sploh ne ukvarjati s tem in ko akumulator počepne, ga pač samo zamenjaš?
Lp
Sicer ti je v splošnem že Samojed odgovoril in tudi lepše bi lahko vprašal (zgornji post), ampak naj ti bo.
1) Težko reči, vsekakor bi se zelo skrajšala.
2) Težko teči, v bistvu bi s takim početjem bateriji zagotovil normalno življensko dobo. Na področju motorističnih baterij nisem ravno na tekočem, mislim pa, da je povprečna doba cca 5 let.
3) Če mene vprašaš, ni. Jaz bi raje dal nekaj € več in kupil pravi polnilec, kajti to je kvečjemu vzdrževalec. Za samo "vzdrževanje" baterije pa bo dovolj.
4) Ne bi vedel, potrebno je pogledati koliko toka potegne v standby-načinu in potem izračunat. Ni pa ravno priporočljivo imet zadevo več mesecev priklopljeno IMHO.
5) Ni narobe, to lahko počneš brez problema.
6) Ni, ker lahko akumulator počepne v najbolj neželenem času.