A lahko na hitro. V čem je razlika med OLED, QLED in prihajajočim microLED, če sem prav razumela.
In kaka je prednost pred "navadnimi" zasloni. Ki so kaj? IPS? Če sem prav razumela, gre pri zgornjih treh krepko v prid vidljivost, če sonce direktno obsije ekran? Se kaj? In kake so slabosti? Je bleeding vprašanje časa ali izjema?
Pri teh velikih ekranih, je gledanje v HD obvezno, ali se normalno gleda lahko tudi nižje resolucije. Da ni vse kockasto.
Tole so zdaj meni dealbrejkerji, ostalo do nianse ali pa je treba iti v živo pogledati...
QLED je Samsungov marketinški naziv VA LCD panela z dodatki, enako kot ima LG nanocell, Sony triluminous itd... Nima to neke veze z OLED ali MicroLED. Ta slednji tako še kake 5 let ne bo dobavljiv in še takrat bodo večje diagonale v igri npr 75 ali več, cena bo temu primerna in večini nedosegljiva. Čisto navadni najcenejši TV uporabljajo verjetno še kakšno od starih tehnologij, kakšen TN ali kaj takega. IPS je standard drugače in večina vgradi takšne panele. So OK za splošno rabo, za šport, imajo širok vidni kot ampak za filme so slaba izbira. Tisti ki jih bolj filmi zanimajo posežejo po VA panelih, imajo dober kontrast, tako da je tudi v temi črna precej temna, kar pri IPS panelih ni in je zelo siva, načeloma tudi moteča, vidni kot je v splošnem slab, če je pri IPS panelih recimo 90st, je tukaj 30st ali še precej manj. Nekaj se še trudijo z FALD sistemi, pa tole na LGju kjer bi zaradi IPS panela najbolj rabili, deluje bolj šašavo in ni nekega efekta, na VA panelih skoraj ni potreben, pa recimo Sony in Philips imata precej dober FALD sistem.
Glede OS na TVjih je pa stvar debate, vsak hvali svoje. Trenutno ni noben dovolj dober. WebOS (LG) je hiter, nimaš pa kaj z njim počet. AndroidTV (Philips, Sony, se mi zdi da še Sharp) lahko počneš kar hočeš, je pa bolj počasne sorte (malo zaradi androida samega, največ pa zaradi procesorjev, ki jih vgrajujejo v TV, ki so v rangu telefonov izpred 5 let). Tizen (Samsung) ne vem niti če je kaj razvoja. Tule je mislim, da še najbolj v prednosti Android, ker je veliko funkcij prenesenih iz telefona in lahko marsikaj enostavneje delaš, recimo predvajat Youtube iz telefona na TV prek chromecast, ali pa kakšen od filmov iz rčunalnika prek VLC na chromecast, ali Netflix prek chromecasta itd.. je precej uporabno. Na WebOS tega ni (ali pa mogoče sedaj je, ampak lani še ni bilo), Tizen nimam pojma, če pozna kaj takega. Ker je trenutno stanje takšno, je tako to bolj postranskega pomena in glede na to, da TV ponavadi kupiš za 5 ali 10 let in je že zdaj staro in počasno, bo z leti le še slabše. Tako je nek zunanji box nujen. Trenutno je tudi še bitka večih standardov slike (HDR, Dolby Vision, ta slednji zaenkrat zmaguje) in zvoka (DTS, Dolb Atmos itd..) in pa priklopov (HDMI še kar ostaja, čeprav je display port že več let dosti boljša izbira, pa na TVjih ga skoraj ni), HDMI-ARC in HDMI-CEC tudi dobivata nove verzije.