Hladilnik

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Kdaj hladilnik porabi več energije, ko je ta recimo na pol prazen, ali ko je "poln" z vsem živim...
confused-1.gif

onlyme

Fizikalc
5. apr 2010
877
63
28
Najslabše pri hladilniku je, če se neprestano odpira in zapira. S tem prihaja do stalnega dotekanja toplega zraka. Posledično je boljše, če je hladilnik nabito poln, saj se v tem primeru ne more premešati toliko zraka. Pa tudi vsa živila v polnem hladilniku vzdržujejo temperaturo. Nekje sem zasledil, da je dobro dati v prazen hladilnik zmečkan časopis in s tem onemogočiti cirkulacijo zraka.

Čeprav tudi druga skrajnost ni najboljša. Torej da napolniš hladilnik recimo s pivo. Pustiš zaprtega nekaj ur, da se ohladi, ter zamenjaš vso vsebino.S tem bo prisiljen hladilnik stalno ohlajat veliko količino tople mase. V tem primeru je boljše, če sproti jemlješ pločevinke piva iz dna hladilnika in daješ druge na vrh ter jih tako sproti ohlajaš.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Ob poznavanju osnove fizike bi ti bilo jasno, da je tisti zrak zanemarljiv.

binebane

Fizikalc
30. avg 2012
1.229
0
36
baje naj bi se bolj prazni hladilniki veliko pogoteje prižigali in za manj časa, domnevam da je to veljalo za starejše generacije hladilnikov - če je popolnoma razen nič ne zadrži temperature in se mora zato pogosteje prižigati - no nisem nikoli sam delal raziskave v tej smeri

gotovo pa je, da ni dobro odpreti hladilnik in 10 minut stati pri odprtem hladilniku in razmišljati kaj boš ven vzel

binebane

Fizikalc
30. avg 2012
1.229
0
36
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
Ob poznavanju osnove fizike bi ti bilo jasno, da je tisti zrak zanemarljiv.
potem bi lahko bil hladinlkin tudi cel dan odprt?
ne gotovo ni zanemarljiv, kljub veliko manjši masi kot jo imajo stvari ki jih hladiš, zraka vseeno ne moreš zanemariti posebno če hladilnik velikokrat odpiraš.
hladen zrak iz hladilnika ti tudi takoj ven pobegne, ker se na tla useda

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
No pa dajmo malo konkretne številke, na prazno smo kot politiki.
- kolikokrat na dan se odpre hladilnik?
- koliko zraka se pri tem zamenja?

Iz tega se pa že da izračunat, koliko energije se porabi za to segreti in se potem primerja z celotno porabljeno energijo. Sam sem malo na hitro preračunal in bi rekel, da ni bistven faktor.

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.782
180
63
Citat:
Uporabnik binebane pravi:
gotovo pa je, da ni dobro odpreti hladilnik in 10 minut stati pri odprtem hladilniku in razmišljati kaj boš ven vzel

To sem tudi jaz že študiral; Zakaj ne naredijo hladilnika s steklenimi vrati? Lepo si ogledaš, kaj boš vzel in nato hop, odpreš-vzameš-zapreš.

lp

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik merdzo pravi:
Citat:

To sem tudi jaz že študiral; Zakaj ne naredijo hladilnika s steklenimi vrati? Lepo si ogledaš, kaj boš vzel in nato hop, odpreš-vzameš-zapreš.

lp

Amm zto ker je steklo slab izolator ???

binebane

Fizikalc
30. avg 2012
1.229
0
36
Citat:
Uporabnik merdzo pravi:
Citat:

lp
a niso sedaj v modi "pametni" hladilniki ki ti pokažejo kaj imaš noter shranjeno?

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
3
38
Citat:
Citat:
Uporabnik merdzo pravi:
Citat:

lp
a niso sedaj v modi "pametni" hladilniki ki ti pokažejo kaj imaš noter shranjeno?

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
V Berlinu so na sejmu elektronike predstavili model s steklom, ki je sicer temno, s dotikom pa se osvetli oz. preprosto se prižge luč in vidiš kaj je not. Ima pa še kamere in senzorje, ki ugotovijo/uganejo kaj je v hladilniku in ti na podlagi tega priporoči recepte.

(mogoče ima to tudi Samsung v prejšnjem postu, nisem pogledal).

jest5

Guru
18. avg 2007
26.148
-8.781
113
Citat:
baje naj bi se bolj prazni hladilniki veliko pogoteje prižigali in za manj časa, domnevam da je to veljalo za starejše generacije hladilnikov - če je popolnoma razen nič ne zadrži temperature in se mora zato pogosteje prižigati - no nisem nikoli sam delal raziskave v tej smeri

Ja baje
wink-1.gif

Samo po drugi strani pa more potem poln hladilnink dlje časa laufati, da ohranja nastavljeno temperaturo.

• Objave ne odobravam
Reactions: endvatri

onlyme

Fizikalc
5. apr 2010
877
63
28
Sej stekleni hladilniki(vitrine) se v gostinjstvu uporabljajo že dolgo, samo kot zgleda nismo vajeni tega doma.
Ker priložene slike ne prikaže je tukaj link: Slika
xbc660ef_hladilna_vitrina_monarque__154512__GO62.jpg

binebane

Fizikalc
30. avg 2012
1.229
0
36
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:

Ja baje
wink-1.gif

Samo po drugi strani pa more potem poln hladilnink dlje časa laufati, da ohranja nastavljeno temperaturo.
bolj je problem, ker se stalno prižiga in vgaša, ne pa sama poraba energije, čeprav se ravno s prižiganjem porabi več energije

binebane

Fizikalc
30. avg 2012
1.229
0
36
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
V Berlinu so na sejmu elektronike predstavili model s steklom, ki je sicer temno, s dotikom pa se osvetli oz. preprosto se prižge luč in vidiš kaj je not. Ima pa še kamere in senzorje, ki ugotovijo/uganejo kaj je v hladilniku in ti na podlagi tega priporoči recepte.

(mogoče ima to tudi Samsung v prejšnjem postu, nisem pogledal).
če kupiš recimo od kmeta flašo, kako hladilnik spozna kaj je v flaši?jogurt, mleko, sirotka?
potem za ta hladlnike vrjetno prodajajo tudi posebno hrano, ki ima vgrajen čip, ki sporoča rok uporabnosti in kaj ta hrana sploh je?
totalna kontrola...

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Take izdelke verjetno ne prepozna. ''Trgovinske'' pa verjetno prepozna po etiketi (kar obstaja tudi za telefone) oz. najverjetneje skenira kode.

binebane

Fizikalc
30. avg 2012
1.229
0
36
potem moraš paziti, kako v hladilnik zlagaš? da nebi slučajno kode skril

Nazadnje urejeno: