Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Z dobro izolacijo načeloma narediš več kot pa z vsemi temi "aktivnimi" posegi. Recimo po domače narejena hladilna "škatla" iz 10cm debelega stiroporja in malo debelejše alu folje bo držala sladoled s parimi hladilnimi vložki pol dneva ali še več.
Logika hlajenja je torej preprosta .. najprej ok izolacija, potem pa vse ostalo. Tu bi potem načeloma tudi s peltierjevim elementom malce večje moči (recimo 100W) lahko dejansko hladil pijačo (sicer je poraba el. zelo visoka), ampak dokler je hladilna torba plastik-fantastik z 2cm purpene so termične izgube skozi stranice vsaj 3x tolikšne kot pa proizvede "hladu" 100W peltier.
Za hladit pir za piknik v naravi je najboljše v obiju/bau/merkurju kupit tavelik kovinski (vojaški) zaboj, na stranice nalepit stiropor/stirodur, notri vržt par kg ledu in pa dva platoja (mrzlega) pira! Za cel dan je mrzel pir zagotovljen.