Hitrost Symbian

luka51

Guru
16. avg 2007
14.495
5.790
113
to me ne zanima kako je na računalniku.
10 let nazaj so meli to mobilniki. zaj pa neki najjhujši telefoni tega ne zmorejo.
ne zania me noben izgovor in potencialna ovira. to je preprosto žalostno. in če ma lahko symbian to funkcijo. zakaj je potem android nemore met?

Ce bi se enkrat kupoval nevem ce bi bil android

Nazadnje urejeno:

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Citat:
Uporabnik Mikrohard pravi:
Budilke, ki bi delovala ob izklopljenem telefonu na "najpametnejših" telefonih ne boš videl. To je približno tako, kot da bi si nastavil budilko na računalniku in ga potem ugasnil.

Malo se motiš, budilka pri izklopljeni N900 deluje.
wink-1.gif

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
Lej... nisem rekel, da je nemogoče. Vse se da tehnično narediti. Ampak "najpametnejši" (si opazil narekovaje?) so narejeni po principu računalnikov.... torej osnovni hardware, operacijski sistem in nato programi na temu sistemu (in budilka je samo en program). In če telefon ugasneš, se operacijski sistem izklopi in logično je, da tudi aplikacija za budilko ne dela več.

Seveda pa se lahko naredi prilagojen hardware, ki bo deloval kot budilka tudi pri ugasnjenem telefonu. Izvedb bi lahko bilo več... ali takšna, da ti telefon zbudi npr. par minut pred zvojenjem (nikoli ne veš, koliko časa bo trajalo, da se OS zares naloži), ali pa kar takšen HW, ki ti bo glasbo predvajal brez zagnanega OS-a. Ne vem, katero od teh dveh metod uporablja N900...

Sicer pa... čisto po pravici ne razumem nikogar, ki tak telefon sploh ugaša. Če jih je strah sevanja, naj ga dajo v airplane mode pa je zadeva rešena (budilka pa še vedno deluje).

luka51

Guru
16. avg 2007
14.495
5.790
113
Zakaj bi mogo telefon cez noc laufat ce ga nerabim.... ze tak jim baterije ne drzijo nic, tak se pa se ponoci prazni

Glede budilke me ne zanima podobnost z racunalnikom. Zakaj potem symbian nima problemov z budilko. Uglavnem moje mnenje je da je android na zgoraj omenjenih podrocjih totaln podn. Leta 2010 in je bluetooth prakticno neuporabn. Pogojno uporabn pa za parrota v avtu....

Nazadnje urejeno:

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
V bistvu to je vsekakor mogoče, ker tudi ugasnjen telefon ni povsem ugasnjen, saj bi drugače moral vsakič nastavljati uro in datum, ko se ugasne. Pa tudi računalnik, ki je priklopljen na el. omrežje, se lahko vključi z alarmom, če je bil pred tem izklopljen. Nekatere matične plošče (oz. biosi) to omogočajo.
Ali druge "pametne" platforme alarm pri ugasnjenem telefonu omogočajo, ne vem, ker jih nisem preizkusil, se mi pa ta opcija zdi samoumevna, saj obstaja od "pamtiveka". Sam ne ugašam telefona, zakaj ga pa nekateri, pa je najbrž več razlogov, eni se res lahko bojijo sevanja, drugi mogoče na ta način podaljšujejo avtonomnost baterije...

Nazadnje urejeno:

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
A sem kje napisal, da je nemogoče? Sicer pa.. ko je telefon ugasnjen, je sistem popolnoma ustavljen. Ura je urejena ločeno... in za budilko bi bilo potem tudi treba narediti ločeno (kot to počne nokia na svojih symbian in maemo telefonih). Sicer pa nisi napisal, kako ima to rešeno N900? A se sistem popolnoma zažene, ali ti zvoni budilka brez naloženega sistema?

@luka51: Zgleda Nokia tako dela telefone, da budilka dela tudi ob ugasnjenem telefonu... to ni toliko odvisno od sistema, kot je od hardware-a (zato tudi dela na maemotu... se je pač nokia potrudila). Bluetooth pač je takšen kot je... tudi sam ne vem, zakaj so se tako odločili (definitivno ni tehničnih razlogov za to)... je pa bluetooth tako ali tako tehnologija, ki je v trenutni obliki obsojena na propad (vem, da to ni opravičilo).

Glede baterije pa: če daš telefon v airplane mode in imaš hkrati ugasnjen ekran, ti bo požrlo minimalno (beri: skoraj nič) baterije. Sicer se pa da telefon čez noč na polnilec pa maš tudi drug dan mir z baterijo... pa še ni ti treba skrbeti koliko dni zdrži.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.495
5.790
113
te pa potem celo noč skrbi ali bo budilka zaigrala jutranjo budnico ali ne.
mene je že zajebala enkrat.
sem pogugla za problemom in vidim da žal nisem edini. jeba je ker se nemorem več zanest na telefon da me zbudi, čeprav jih že od vsega začetka uporabljam kot budilko

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Pametne telefone si primerjal z računalniki, in sicer ti naj se ne bi mogli prižigati z alarmom, kar seveda ne drži, ker to nekatere matične plošče že par let omogočajo, ravno tako to omogočajo telefoni na platformi računalniških operacijskih sistemov. N900 deluje povsem enako kot Symbiani in sicer, ko se alarm vklopi imaš možnost njegovega izklopa ali pa dremeža. Možnost vklopa telefona (sistema) se ponudi za alarmom. Tako so imeli tudi Siemensi. Zakaj Androidi in iPhone tega nimajo, ne vem, kot sem pa že omenil je to "stara fora". Kako je z WM tudi ne vem, bi pa bilo fajn, da se oglasi še kak uporabnik HTC HD2 in reče kakšno.

Nazadnje urejeno:

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
To pomeni, da imajo Nokie poseben software za builko, ki je ločen od glavnega sistema in zato omogoča bujenje pri izklopljenem telefonu.

Sicer pa... če nastavim budilko (s poljubnim programom) na računalniku, ga izklopim (in nič ne šarim po biosu)... kater računalnik me bo zbudil?
wink-1.gif

luka51

Guru
16. avg 2007
14.495
5.790
113
Kolko ljudi uporablja racunalnik za budilko. Kolko ljudi pa telefon?
In tudi eriksoni majo ze od nekdaj da dela budilka, tudi samsungi...
Uglavnem gugl vrze ven dobesedno miljone nezadovolnega folka zaradi nezanesljive budilke. Recimo sama or sebe se odloci da bo zvok na tiho... tako da android uporabniki dajte uporabljat kaj bolj zanesljivega

B81

22. jul 2007
37.667
10.952
113
Citat:
Uporabnik Mikrohard pravi:
To pomeni, da imajo Nokie poseben software za builko, ki je ločen od glavnega sistema in zato omogoča bujenje pri izklopljenem telefonu.

Sicer pa... če nastavim budilko (s poljubnim programom) na računalniku, ga izklopim (in nič ne šarim po biosu)... kater računalnik me bo zbudil?
wink-1.gif

To tudi mene zanima, katere plošče to omogočajo?

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.509
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Nobena ne omogoca budilke... vsaj jaz je ne poznam... Imajo pa nekatere osnovne plosce v BIOSu nastavitev, da se racunalnik zazene ob dolocenem casu...

Budilka stane par evrov... in deluje v vecini primerov zelo zanesljivo
smile-1.gif
...

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Kakšen telefon, PC za zbujanje. Navadna vekarca z dvema zvoncema te zbudi na 5 minut natančno. Večja natančnost ni potrebna, zbudi pa tebe in pol soseske.
evil.gif

PS: lahko pa si omislite svojega otroka, ko bi lahko spal, te preverjeno zbudo med peto in šesto, ko se ti mudi, spi do devetih. Itak.

Nazadnje urejeno:

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
To tudi mene zanima, katere plošče to omogočajo?

Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Nobena ne omogoca budilke... vsaj jaz je ne poznam... Imajo pa nekatere osnovne plosce v BIOSu nastavitev, da se racunalnik zazene ob dolocenem casu...

Točno to kar pravi Jest. Če bi si nekdo zaželel še bujenje, pa bi bilo tudi izvedljivo, npr. nastavil bi si, da se ob naložitvi OS takoj zažene predvajanje neke playliste ali pa določenega komada. Tako dobimo zelo podobno rešitev kot pri mobilnih telefonih. Oprostite, kot pri nekaterih mobilnih telefonih!
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

ginekolog

1.300. registrirani uporabnik
1. okt 2007
585
7
18
Prej sem imel k800, je bil hiter, sedaj N86, ki je po večini še hitrejši, le v nekateri segmentih traja dolgo . Npr želim poslati 1,2mB fotko na email, pa mi bo mail odpirlao 10 sec. MMS gre hitreje, vseeno pa je to 6 sec. Na K800 je bilo max 3.

Ostalo pa dela zelo hitro... pa sem drugače zelo občutljiv na počasnost. Recimo imenik je narejen tako, da se samo prvič odpira mogoče 1-2 sec, potem pa do naslednjega izklopa telefona v ~0,2 sec. (itak pa za imenik uporabljam smart dial program, T9 SkyeQuiKey )Tudi koledar, sporočila itd je instant. V glavnem očitno je ARM11 434 mhZ dovolj dober za S60.

LaUros

Pripravnik
13. feb 2008
327
0
16
Ljubljana
Symbian je dovolj hiter, ce imas dolocene procese/programe odprte v ozadju. Prvic ko ga vklopis, traja malo dlje, potem je pa konkretno hitreje. Velja za vse programe na Symbianu.
(pustimo da ne znajo dobro sproscati pomnilnika, tako da ga je potrebno vsake nekaj casa ponovno zagnati
bonk.gif
)

Je pa Maemo se hitrejsi, predvsem v multitaskingu. Ko enkrat vidis kako hitro dela preklapljanje med vsem kar imas odprtim... epic...

Da budilka ne bi delala ce je mobitel ugasnjen? Iz glave se spomnim samo (res)starih Samsungov, ostalo pa je sramota za 21. stoletje.