Hišno panoramsko dvigalo

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Za dva štuka ni treba vrtine, ker je lahko bat ob kabini. Poraba je večja, ni pa take sile, saj verjetno ne bo v obratovanju par ur na dan.

Sicer če lahko izbiram - vzamem električno brezstrojnično, a se bojim da je cena precej višja.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.085
1.889
113
Emona / Carnium
Samojed, imaš kakšno primerjavo glede stroškov obratovanja/vzdrževanja za različne izvedbe? Verjetno pa znaš kar iz glave povedati.
Ko sem govoril z nekom, ki ima dvigalo v hiši, je rekel, da ga vzdržuje po potrebi (torej ko kaj crkne) ali pa vsakih 5 let pokliče majstra, da pride preverit. Verjetno v primeru (po)škod(b)e zaradi kakšne nezgode, zavarovalnice zahtevajo potrdila o rednem vzdrževanju?

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Primerjave nimam, ker jih ne vzdržujem niti nisem lastnik. Stroški obratovanja so pri hidravliki zaradi večje porabe verjetno malce večji, stroški vzdrževanja pa - zanemrljivi pri obeh, če odšteješ pavšal za serviserja seveda.

Moje mnenje je da za domačo uporabo (in nasploh) se splača čim enostavnejša varianta. Takšna je npr direktno hidravlično dvigalo, ki ima zelo malo komponent.

Vzdrževanje: tu je dilema. Pravilnik o varnosti dvigal predpisuje mesečne preglede s strani skrbnika; skrbnik je pa običajno kar serviser. Za privat dvigalo velja vse enako kot za katerokoli, vendar ker praktično ni kontrole tudi ni periodičnih pregledov, servisov itd in se zadeva res servisira po potrebi. Kako je z zavarovalnicami pa ne vem, pri nas ta praksa ni pogosta, v tujini je menda precej bolj.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.085
1.889
113
Emona / Carnium
Tnx. Mogoče pojasniš samo še to: zgoraj si napisal, da če bi lahko izbiral, bi vzel električno brezstrojnično. Zakaj ne direktno hidravlično?
smile-1.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Brezstrojnična izvedba je bolj enostavna (mehansko), pa ne rabiš posebnega prostora za pogon, ker je ta v jašku samem.
Drugač so pa za javna dvigala potrebni redni mesečni pregledi ter letni inšpekcijski. Za svoje dvigalo pač odgovarjaš sam, kot za vse drugo pri os. objektu.

cerko

Pripravnik
9. maj 2012
278
0
16
Mi imamo za 1. nadstopje hidravlično dvigalo oz. ploščad od Inovacij Ptuj ( http://www.inovacija.si/cgi-bi...5&jezik=slo ). Potrebujemo ga zaradi sina na invalidskem vozičku. Ni hitro, a je cenovno cca 30% ceneje od ponudb, ki smo jih pridobili od nekaterih že zgoraj omenjenih. Najprej počasi zaštarta, potem pa hitreje do vrh. Ključno za izbiro dvigala je bila cena, enostavnost vgradnje in vzdrževanja. Poglobitev jaška na dnu je cca 50 cm in to je vse. Omara z oljem in mašinerijo je majhna in locirana v drugi sobi. Cilinder je na eni strani prekrit z okrasnim pokrovom in pritrjena na nosilno steno. Uporabljamo ga šele 1 teden tako da o lastnih izkušnjah ne morem govoriti saj se odpravljajo "porodne" težave z izgledom in nastavitvami (čas ko preklopi iz počasnejše v hitrejšo brzino ali nekaj podobnega). Od prijateljev, ki že imajo od njih dvigala zaenkrat še nisem slišal pritožb. Mi smo sicer imeli zaplet pri dobavi (nesporazum), a se je sedaj upam porihtalo. Ravno danes imamo serviserja, da nastavi vse potrebno in popravi obloge.
Mogoče povprašaj za ponudbo še pri njih.

Nazadnje urejeno:

Jerez

Pripravnik
27. jul 2007
561
0
16
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:
Za dva štuka ni treba vrtine, ker je lahko bat ob kabini. Poraba je večja, ni pa take sile, saj verjetno ne bo v obratovanju par ur na dan.

Sicer če lahko izbiram - vzamem električno brezstrojnično, a se bojim da je cena precej višja.

Za dva štuka čisto osnovna izvedba z 0,6m/s hitrosti, bi bila cena okoli 12-13 k€. To je brezstrojnično električno dvigalo na trakove. Pomemben je podatek, da je priklopljen na 10A varovalko, s trifaznim priklopom preseka 2,5mm2, kar pri hidravliki lahko samo sanjaš.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Glej, nisem rekel da druga izvedba ni možna, ne zdaj spreminjat teme. Vrtine za 2 štuka pri direktnem hidravličnem ne rabiš, to je bil moj odgovor.
Ne prodajam in ne izdelujem dvigal, zato je meni vseeno. Dejtvo pa je da je hidravlično cenejše in enostavnejše.

Glede trakov- kul zadeva, vendar me moti napis "osnovna izvedba". Dvomim da je v tej ceni tudi senzor za pretrg žic v trakovih plus vsa ostala oprema, ki jo zahteva zakon. Bi tole dvigalo za 13 jurjev opravilo prevzemni pregled? Lahko pa pripneš specifikacijo, pa bomo komentirali.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Citat:
Uporabnik Jerez pravi:
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:

Za dva štuka čisto osnovna izvedba z 0,6m/s hitrosti, bi bila cena okoli 12-13 k€. To je brezstrojnično električno dvigalo na trakove. Pomemben je podatek, da je priklopljen na 10A varovalko, s trifaznim priklopom preseka 2,5mm2, kar pri hidravliki lahko samo sanjaš.
Mimogrede, za 10A ne rabiš 2,5 mm2, sploh ne 3-f, tako , da je še cenejši.
wink-1.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Jerez pravi:
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:

Zakaj? Moč je odvisna od (nazivnega) bremena in hitrosti. Ker z bremenom pod določeno mejo dvigalo izgubi smisel, se da kaj narediti s hitrostjo. In hidravlika pri isti obremenitvi in isti hitrosti potrebuje komaj kaj več moč od elektromotornega pogona. Gre samo za razliko v izkoristkih.
2,2 kW motor - kot sodim po tvojih podatkih, lahko poganja tudi hidravlično črpalko...

Jerez

Pripravnik
27. jul 2007
561
0
16
Se strinjam s tabo, da je hidravlika preprosta in cenejsa. Hotel sem samo povedati, da je elektricno dosti manj potratno in da vzame precej manj prostora.
Osnovna izvedba pomeni osnovne stranice, barvana vrata, torej v smislu dekoracije in nekaterih koristnih detajlov.
Kar se pa tice varnosti, pa ni kompromisov in zajebancije v tem poslu. Poleg organa za certificiranje, mora iti vsaka naprava skozi stroga interna testiranja.
Bi te pa prosil, ce mi zaupas, katera znamka ima senzor za natrganje zic v trakovih.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Na otisovih dvigalih z jermeni so. Na novem scfindlerjevem so tudi bili, dočim na nekaterih prvih (starejših) pa ne. Težava je da je težko ugotoviti dotrajanost trakov. Menda so imeli na začetku servisno navodilo, da se trakovi menjajo na 5 let. Kako je sedaj s tem pa ne vem.

Jerez

Pripravnik
27. jul 2007
561
0
16
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:
Na otisovih dvigalih z jermeni so. Na novem scfindlerjevem so tudi bili, dočim na nekaterih prvih (starejših) pa ne. Težava je da je težko ugotoviti dotrajanost trakov. Menda so imeli na začetku servisno navodilo, da se trakovi menjajo na 5 let. Kako je sedaj s tem pa ne vem.

Za otis ne vem, na schindlerjevem jih zagotovo ni bilo nikoli

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Na pamet se mi zdi da ja. Stavit pa ne grem, ker imam precej njihovih dvigal na spisku in sem lahko kaj zamešal. Za dva njihova starejša (pred 2005 letom) vem da nimata, za novejše pa res nisem siguren, kakor tudi ne za njihov letnik.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Aja - če res lahko uredite dvigalo, ki štima glede na predpise za cca 13 jurjev, potem kapo dol oziroma samo priporočam. Lahko tudi na ZS firmo, da ne bo kaj narobe na forumu, ampak kolikor poznam stanje za ta denar težko dobiš kaj uporabnega, razen da je to "dvižna ploščad" .