Hipoteka in računi

Pisarna

Pripravnik
6. feb 2014
49
0
6
Pozdravljeni!

Tisti ki ste se s tem že srečali oz. če je kdo zaposlen na banki mi bo verjetno lahko z lahko to odgovoril na tole vprašanje.
S partnerko se zanimava za stanovanjski kredit, ki bo zavarovan s hipoteko. Ker je bolj ugodna ponudba, če vzameva
en kredit, razmišljava o tej varijanti. Se pravi en kredit, imava pa seveda vsak svojo plačo. Glede na to da je ona lastnica
nepremičnine in je tudi uradni investitor, prispevala bova pa približno vsak 50% / 50%, me zanima sledeče;
Tekom odplačevanja kredita bodo prihajali razni računi itd ... Na koga v tem primeru pridejo računi? ...na investitorja,
al pač pride račun na tisto osebo s katerega TRR-ja je bil plačan račun?

Tisti ki ste se s tem že srečali oz. lahko obrazložite takšen primer bi prosil za pomoč.

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Midva z mojo imava 1 kredit, jaz sem kreditojemalec, ona je solidarnostni porok, plačujeva pol pol. V zemljiški knjigi sva lastnika 50/50.

Vajin načrt je povsem ok, le v primeru ločitve/razhoda boš verjetno imel težave - vlagal boš v tuje premoženje... O tem se splača premislit in kakšno rečt
smile-1.gif
.

Pisarna

Pripravnik
6. feb 2014
49
0
6
@Ted

Drži, da vlagam v tuje premoženje. Torej predlagaš da se najprej prepiše lastništvo nepremičnine v zemljiški knjigi in se potem pogovarjava o kreditih?

Zakaj bi imel v primeru razhoda/ločitve težave - kredit je ja črno na belem dokazan kam je šel ta denar
in v tem primeru bi verjetno sledila kakšna sankcija. Je pa res, da bi računi verjetno prihajali na investitorja in ravno to me zanima?

Nazadnje urejeno:

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Če je ona že sedaj lastnica nepremičnine lahko prepiše polovico na tebe vendar ob ločitvi, če bo žleht ona to enostavno prekliče in si spet brez.
Midva sva to urejala pri notarju ki je naredil pogodbo o priznanju lastninske pravice. Žena je podedovala hišo in je bilo potrebno izplačati ostale dediče. Na sodišču so njo določili kot 100% lastnico, ker jaz nisem bil stranka v postopku, čeprav sem za poplačilo prispeval polovico vrednosti nepremičnine. No to smo potem urejali pri notarju in s to pogodbo razdelili nepremičnino na dva enaka dela

Nazadnje urejeno:

Pisarna

Pripravnik
6. feb 2014
49
0
6
@jetamp - kako to misliš prekliče? Kar je zapisano v ZK in overjeno pri notarju ne moreš kar tako preklicati!

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Meni je notar rekel da lahko pa tudi tukaj smo to že predebetirali in naj bi bilo tako.
Enako je če recimo starši nate prepišejo nepremičnino. Ob njihovi smrti se ta nepremičnina vrne v njuno premoženje za dedovanje.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Enako je če recimo starši nate prepišejo nepremičnino. Ob njihovi smrti se ta nepremičnina vrne v njuno premoženje za dedovanje.

Tole mi pa ni logicno... Nekaj ti "dajo", ampak potem bos, v primeru vecih dedicev, se enkrat placeval, kar je ze bilo tvoje?

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.964
6.575
113
darila se vračajo. Ne glede na to ali je starši-otrok ali partner-partner relacija. Partnerji v primeru razpada zveze zahtevajo vse nazaj, pri starših pa po mojih izkušnjah ostali dediči sicer zahtevajo, a ne dobijo več kot nujni delež. Pri nas je nemogoče nekoga popolnoma razdediniti. In recimo, mene lahko moja sestra ganja po smrti mojih staršev, ker sta mi dala parcelo, pa čeprav sva z mojim gor sezidala bajto in starša umreta čez 20 let. Ker to ni edino njuno premoženje (stanovanje), smo načeloma zmenjeni, drugače bi mi lahko delala probleme...

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Torej, ce prav razumem, lahko zenina sestra po smrti starsev zahteva razveljavitev darilne pogodbe? Ok, to mi je nekako logicno. Ali se darilna avtomatsko razveljavi? Sicer imava z mojo en papir, ki dokazuje, da je ona prejela denar za nakup stanovanja, zena pa en stuk v hisi (ostala dva nadstopja je drugi lastnik).

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.964
6.575
113
po 20 letih sodišča - oporoka (in verjetno je z darilno v tem primeru enako) je obstala, vendar je moral tisti, ki mu je bilo kao 100% vse zapuščeno (ali podarjeno) izplačati nujne deleže ostalim dedičem, ki so sicer ostali brez. Zadeva je avtomatsko lažja in manj boleča, če se že tekom življenja malce zmeni okoli tega in če je več kot ena zadeva za zapustiti. tu naj pove kaki pravnik - darilna pogodba se ne razveljavi kar tako (kao kot da ni bilo nič danega in se vse tala enakovredno), ampak nujnim deležem se pa ne gre izogniti.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.049
3.564
113
41
Lj
Premisli preden se zakreditirata v Sloveniji, ker potem boš vezan na državo brez prihodnosti.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Če ti starši nekaj podarijo z darilno pogodbo morajo to še napisat v oporoki drugače je tako kot da ti ne bi dali, ker gre vse v zapuščinsko maso. Pa še takrat je treba izplačat nujni delež, ki lahko nanese kar precej €.

Pisarna

Pripravnik
6. feb 2014
49
0
6
Z darilno pogodbo je drugače. Tuki v tem primeru ne gre za darilno pogodbo ampak če že, bo to prodajna pogodba.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Prodajna je pa drugo ja. Vendar se pri taki pogodbi plača davek. Pri priznanju lastninske pravice pa ni nobenega davka. Mene je vse skupaj z notarjem in vpisom v zemljiško knjigo prišlo par 100€.
Ti pa predlagam da se vseeno obrneš na notarja on bo najbolj vedel. Ti ga pooblastiš in on vse pelje sam naprej, ker je precej papirologije. Najprej je treba ocenit nepremičnino ki praviš da je v lasti žene. Če se oba strinjata lahko velja tudi cenitev od Gursa. Nato tvoj vložek vneseta v delež nepremičnine.
Samo ne vem kako boš ti dobil stanovanjski kredit, če še nisi lastnik? Meni ga niso hoteli dati za ženino nepremičnino.

Pisarna

Pripravnik
6. feb 2014
49
0
6
@jetamp , tako je ja. Davek se plača + stroški notarja ...

Glede kredita pa sploh ni problema, če imaš porok oz. je kredit pokrit s hipoteko na nepremičnino.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
kaj pa če se namesto podari, pač "proda"?
se lahko proda za neko smešno ceno?
se mogoče splača preračunat ali je ceneje izplačat dediče ali plačat davek od "prodaje" in "napisanga zneska"?

Pisarna

Pripravnik
6. feb 2014
49
0
6
@Fusion - nekaj podariš lahko po darilni pogodbi. Pogoj za to je, da je nepremičnina več let v lasti nekoga, ki je v sorodu (recimo oče podari sinu). Če so zakoniti dediči se definitivno bolj splača nepremičnino podariti preko darilne pogodbe ker ni davka. Če pa gre za osebe ki (še) niso v sorodu (recimo 2 na sveže zaljubljena ki imata načrte), pa se nepremičnina uradno "proda", po XY ceni.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik Pisarna pravi:
@Fusion - nekaj podariš lahko po darilni pogodbi. Pogoj za to je, da je nepremičnina več let v lasti nekoga, ki je v sorodu (recimo oče podari sinu). Če so zakoniti dediči se definitivno bolj splača nepremičnino podariti preko darilne pogodbe ker ni davka.

ampak v tem primeru (darilni pogodbi), kolker razumem zgornje poste, se lahko po smrti očeta dediči "uprejo" in jih moraš izplačat, če želiš nepremičnino obdržat?

Pisarna

Pripravnik
6. feb 2014
49
0
6
Kot sem že omenil, je darilna pogodba povsem nekaj drugega kot pa če se zemljišče proda.

DARILNA POGODBA

3. oddelek: PREKLIC DARILNE POGODBE

Preklic zaradi stiske

539. člen

(1) Darovalec lahko prekliče darilno pogodbo, če pride po sklenitvi pogodbe v položaj, da je ogroženo njegovo preživljanje.

(2) Preklic iz prejšnjega odstavka ni mogoč, če bi z njim prišel obdarjenec v položaj, da bi bilo ogroženo njegovo preživljanje.

(3) Obdarjenec lahko darilo obdrži, če darovalcu zagotovi preživljanje.

Preklic zaradi hude nehvaležnosti

540. člen

(1) Darovalec lahko prekliče darilno pogodbo zaradi hude nehvaležnosti, če se po njeni sklenitvi obdarjenec proti njemu ali njegovemu bližnjemu obnaša tako, da bi bilo po temeljnih moralnih načelih nepravično, da bi obdarjenec prejeto obdržal.

(2) Pogodbo lahko zaradi obnašanja proti darovalcu prekliče tudi darovalčev dedič.

(3) Preklic je zaradi obdarjenčevega obnašanja mogoč tudi proti obdarjenčevemu dediču.

(4) Preklic ni mogoč, če je darovalec obnašanje obdarjencu odpustil.

Preklic zaradi pozneje rojenih otrok

541. člen

Darovalec lahko prekliče darilno pogodbo, če po sklenitvi dobi otroka, prej pa ni imel otrok.

Posledice preklica

542. člen

(1) Z izjavo o preklicu zahteva darovalec vrnitev darovane stvari ali pravice oziroma plačilo vrednosti, za katero je obdarjenec na podlagi darilne pogodbe obogaten.

(2) Če darilna pogodba še ni izpolnjena, ima preklic za posledico prenehanje darovalčeve obveznosti.

Roki za preklic

543. člen

Darilna pogodba se lahko prekliče v enem letu od dneva, ko je darovalec zvedel za razlog za preklic.

Odpoved preklicu

544. člen

Odpoved preklicu je nična.

4. oddelek: DARILO ZA PRIMER SMRTI

Darilo za primer smrti

545. člen

Darilna pogodba, ki se mora izpolniti po darovalčevi smrti, je veljavna le, če je sklenjena v obliki notarskega zapisa in če je listina o sklenjeni pogodbi izročena obdarjencu.

Nazadnje urejeno: