Hipoteka ali zavarovanje preko zavarovalnice

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
Zanima me bistvena razlika med kreditom in hipoteko (nakup nepremičnine),v primeru,da se kaj zalomi,na banki je rekla,četudi je zavarovano z zavarovalnico pač zavarovalnica terja in na koncu proda nepremičnino

hvala in lp

Nazadnje uredil moderator:

sad

Guru
24. avg 2007
21.191
9.820
113
Drži. V bistvu pri zavarovanju drago plačaš storitev, da banka nima težav z neodplačilom, temveč se potem s tem ukvarja zavarovalnica. Katera pa ti seveda pobere vse, da se poplača.

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Razlike v končnem ni. Če ne plačaš je vseeno ali proda banka ali zavarovalnica. Preveri kaj te pride ceneje. Pri hipoteki upoštevaj tudi ceno izbrisa iz ZK. Pa baje rabiš po novem notarja za to.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik krnekejjeto pravi:
tako nekako, samo da vmes lahko odtujiš nepremičnino, kar pod hipoteko ne morš...

Nepremičnino, ki ima hipoteko lahko odtujiš, pač s hipoteko.
Samo če bi bila vpisan prepoved odtujitve in obremenitve, potem ne.

Veliko je tega, ko ljudje prodajo nepremičnino skupaj s hipoteko, novi kupec pa del kupnine nameni hipotekarnemu upniku, da izbriše zadevo.

Skratka kredit in hipoteka sta povsem različni zadevi.

Kredit = posojilo
Hipoteka = zavarovanje npr. posojila (hipotekarni kredit).

Posojilo se lahko zavaruje na več načinov, npr. z menico, porokom, zlato plaico
smile-1.gif
itd.

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.251
3.695
113
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Posojilo se lahko zavaruje na več načinov, npr. z menico, porokom, zlato plaico
smile-1.gif
itd.

...za posvečene pa zadošča tudi že dobro ime
rolleyes-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Tudi to, sicer pa tajkuni so zastavljali namesto nepremičnin (hipoteka) delnice, ki so jih šele kupili
smile-1.gif

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.070
110
63
Razlika je v pravnih posledicah, pri hipoteki, ob neplacilu kredita banka lahko z neke vrste avtomatizmom proda stanovanje pod hipoteko. V primeru zavarovanja z zavarovalno premijo pa (odvisno od pogodbe) zavarovalnica od tebe terja da poplacas kredit iz tistega kar imas.

Naceloma si ti lahko kupil napremicnino, ti jo zavaroval, potem pa nepremicnino prepises na zeno in ce nimas drugega premozenja, ti zavarovalnica ne more nicesar pobrati.

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
hvala vsem za odgovore,vidim da veste kar veliko o vsem tem,zanima me le še to,kako je v primeru prodaje,kupec nakaže aro nepremičninski agenciji baje za poplačilo davka in provizijo,kaj pa ostaloostane naloženo pri nepremičninski agenciji ali lahko jaz uporabim dalje za mojo aro.
Ko kupec in prodajalec podpišeta pogodbo,kje je tačas denar,saj kupec ne bo nakazal denarja prej in prodajalec ne bo podpisal prodajo,če ne vidi denarja.Če gre za hipoteko potem verjetno šele ob podpisu banka nakaže denar,kaj pa če ima kupec nekaj gotovine,jo nakažeprej npr. na nepremičninsko agencijo ali kako drugače.

Hvala za odgovore

dugi

Fizikalc
2. sep 2011
227
46
28
ljubljana
Stanovanja,ki je pod hipoteko ne moreš prodati,ker nimaš original kupoprodajne pogodbe pri sebi,ampak samo kopijo.
Original hrani banka oziroma notar do končnega poplačila.vsaj tako je pri meni.(Unicredit banka).

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Citat:
Uporabnik dugi pravi:
Stanovanja,ki je pod hipoteko ne moreš prodati,ker nimaš original kupoprodajne pogodbe pri sebi,ampak samo kopijo.
Original hrani banka oziroma notar do končnega poplačila.vsaj tako je pri meni.(Unicredit banka).

To je blo včasih ko je bil rubež nepremičnine, ampak so se pojavljale težave ker je bilo tudi po par originalov in so se našli prevarantje ki so večkrat prodali nepremičnino, sedaj imaš original kupoprodajno, ki ti tako ali tako nič ne pomaga, ker je hipoteka v ZK vidna in noben ne bo te nepremičnine kupil če ne bo poplačana ali s strani prodajalca ali pa kot del kupnine s strani novega kupca...na to pa te tako ali tako opozori notar če so kakšne mučke.

Matjaz1974

Fizikalc
10. okt 2007
1.734
33
48
50
Nekje po sloveniji
Obišči stran
Moja izkušnja je bila taka, da sem pri kreditu 50.000 €, ki sem ga še rabil za stanovanje vzel zavarovanje in ne hipoteke. Nekako od oka sem izračunal, da me zavarovanje, ki je bilo okoli 1500 € pride ugodneje od vseh cenitev, odvetnikov, vpisov in izbrisov hipotek iz ZK, ipd.
Obresti in pribitki, ki sem jih uspel dobit so bili tako ali tako enaki, strošek odobritve tudi.

Mogoče se motim, ampak občutek, da lahko zadevo prodam kadarkoli želim je odtehtal to, da bi mogoče prišel ceneje skozi z hipoteko.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.166
1.142
113
Ampak ta naziv "zavarovanje" je pa res malo smešen.
Sploh, ker ga moraš še ti plačat, čeprav od tega nimaš nič.
S tem zavarovanjem se zavaruje izključno banka, kreditojemalec pa je po
vnovčitvi zavarovanja le na slabšem, kajti zavarovalnica bo neodplačani del
kredita terjala v enem kosu, brez možnosti pogajanj o obrokih, zraven pa še
zamudne obresti nabijejo. Novega kredita za poplačilo tega dolga ne boš dobil,
ker bo v SISbonu oznaka, da prejšnjega nisi plačal.
Pa tudi za vse nadaljnje postopke verjetno veljajo drugačna pravila (manj stroga)
za razmerje zavarovalnica-kreditojemalec kot pri razmerju banka-kreditojemalec.

sad

Guru
24. avg 2007
21.191
9.820
113
Kaj češ, finančne institucije pač nočejo s svojim po koprivah šlatat. Tako da raje s tvojim, če ti pa zagusti, pa še malo popoprajo zraven, da ti ne bi bilo preveč enostavno vse skupaj.

Robbit

Fizikalc
26. jul 2007
2.209
20
38
Citat:
Uporabnik dejvi pravi:
Zanima me bistvena razlika med kreditom in hipoteko (nakup nepremičnine),v primeru,da se kaj zalomi,na banki je rekla,četudi je zavarovano z zavarovalnico pač zavarovalnica terja in na koncu proda nepremičnino

hvala in lp

Ko gre za nakupe stanovanj, je zavarovanj kreditov preko zavarovalnice bore malo, skoraj nič, ker zavarovalnice ne zavarujejo tako velikih zneskov. V poštev pridejo v glavnem hipoteke. Od oka bi rekel, da kredita preko cca 50.000€ ni moč zavarovati pri zavarovalnici...

lp

Robbit

Fizikalc
26. jul 2007
2.209
20
38
Drgač pa ja - kot je rekel Snecer. Naslov teme je fenomenalen:) Bi bilo vredno spremeniti v "Hipoteka ali zavarovanje preko zavarovalnice"

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Ja, naslov bi moral bit drugačen.

Kar pa se vprašanja tiče, ne bom povedal čisto nič novega. V glavnem sta obe obliki zavarovanja (prek zavarovalnice oz. s hipoteko, kjer mora biti nepremičnina menda vredna 3 x faktor vrednosti kredita) neugodni za posojilojemalca, če ta obrokov ne odplačuje. Pri hipoteki ima "roko čez nepremičnino" banka (z vinkulacijo), pri zavarovanju prek zavarovalnice pa zavarovalnica (z izterjavo dolga). Mogoče pri zavarovanju prek zavarovalnice pridobiš malce več časa, preden te deložirajo, sicer pa neke razlike ni (OK, mogoče zaradi stroškov, tega nisem preverjal).
Za nas "smrtnike" obstajajo močni in učinkoviti vzvodi glede plačilne nediscipline, nekateri pa so (bili?) iz tega gledišča kot kaže "neumrljivi" ...
evil.gif

Nazadnje urejeno:

Robbit

Fizikalc
26. jul 2007
2.209
20
38
Citat:
Uporabnik noker pravi:
s hipoteko, kjer mora biti nepremičnina menda vredna 3 x faktor vrednosti kredita:

Tole razmerje med višino kredita in vrednostjo nepremičnine ne bo držalo. Banka ti mirno odobri kredit v višini 100k€, če ga zavaruješ z nepremičnino, ki jre vredna cca 150k€.