"Hin" šampanjec?

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Ynos, south america o h yaehh. Poznavalci se že dolgo zavedajo, da na žalost od Francozov ni ostalo razen cene nič. Imam srečo, da imam praktično neomejen dostop, do najrazličnejših vin različnih, v r h u n s k i h porekel in miram priznati, da me pri Francozih ne privlači nič, še najmanj pa cena, ki je edina ostala na nivoju, kvaliteta že dolgo ni več.

Če imate možnost od tujih toplo priporočam ČILE, ARGENTINA, Južna Afrika, Nova zelandija in dežela Down Under.

Ne pozabite na naša vina so vrhunska glede price performance merila. Vsak francoz se lahko samo skrije.

lp D
 

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik dentex pravi:
Nova Zelandija in dežela Down Under.

NZ ima taka vina, da bi kaplice z prstom ven pobral, sem bil tudi na eni domačiji kjer so pridelovali vino,
liter je bil 10NZD kar je nekje 4€, okus pa enostavno fantastičen, kje so fasali vonj po vaniliji bo ostala mižerja....
 

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
tebi so nasa verjetno res vrhunska ker dobis sorte, ki ne grejo v prodajo pac pa si jih potalajo - potalate med sabo. jaz pa zveplane kislice ne mislim piti. kaksen domaci teran, ker poznam ene par primorcev ostalo je pa kvecjemu za sekret pucat dobro.
 

dkivi

Pripravnik
4. jan 2008
835
0
16
ljubljana
pri primorcih dobiš kvečjemu refošk in če bi kraševci tole prebrali bi se ti tudi od terana poslovil
evil.gif

no če smo že pri teranu,pozabite na lisjaka!durcik-petelin z pliskavice je klasa
nahrung002.gif
 

dkivi

Pripravnik
4. jan 2008
835
0
16
ljubljana
verjetno namizna iz leclerca
evil.gif
(hecam se,vsak ima svoj okus) je pa res da so francozi totalno precenjeni in kakega gran cru-ja ne dobiš za manj kot 50 € ,dočim stane primerljivo slo vino kvečjemu 12-15 €
od francozov sta mene v zadnih 15 letih resnično navdušila samo semillion od chatou barbier in pa chardonnay domaine laroche - chablis gran cru les blanchotes l.2005
overall še vedno so za moj okus najboljša slovenska vin
cool-1.gif
 

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
ksz

Ali lahko kdo nasteje par sladkih vin, sam poznam TERMINCA, pa ce je se kater podoben ali se bolj sladek od omenjenega, pa da je normalno v trgovini dobavljiv.
 

ojanez

Fizikalc
2. sep 2007
262
30
28
Težko je določit točno sorto, saj je recimo rumeni muškat, večini poznan kot sladko vino, lahko pridelan tudi kot polsuho vino, kar pa je že precej daleč od sladkega. Najbolje je da greš v trgovino in po napisih na nalepkah izbereš "sladko" vino. Vsaka buteljka mora namreč na embalaži (etiketi) imeti napisano tudi stopnjo sladkorja, ki se določa v štirih večjih razredih:
Suho: do 4 g/liter nepovretega sladkorja.
Polsuho: do 12 g/liter nepovretega sladkorja.
Polsladko: do 50 g/liter nepovretega sladkorja.
Sladko: nad 50 g/liter nepovretega sladkorja.

Vsa vina, ki imajo nad 50 g sladkorja so sladka in tu ne moreš zgrešiti. Kar se tiče kvalitete, je pa druga zgodba. Jaz poznam odlična Vina Graben (iz moje okolice), ki pa imajo tudi temu primerno ceno (od 8 do 16 eur za 0,5 litra). Odlično mi je tudi sladko vino lokalnega vinogradnika, ki pa ga ne prodaja v nobeni prodajalni. Lahko pa se dogovorimo za eno degustacijo in osebni nakup
smile-1.gif
 

dkivi

Pripravnik
4. jan 2008
835
0
16
ljubljana
in ne pozabi da imaš sedaj tudi že suhe tramince (steyer recimo) ogromno predvsem štajerskih vinogradnikov je začelo včasih tradicionalna polsladka in sladka vina pridelovati v suhih linijah

če pa hočete sladke extreme pa poiščite vina blagovne znamke turčan od konrada janžekoviča (turški vrh)