HiFi v ozko sobo

dTi

Fizikalc
5. avg 2007
340
31
28
Širina je 2,4 metra, kar bi bila tudi max. razdalja med zvočnikoma. Ima smisel ali nima?
Aja, ne gre se za poceni stolpe, ampak bi nabavil komponente, npr. NAD.

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Če je soba zelo mala ne bo nekega silnega efekta... Moja je nekje 3x5 in mi Technics ne pokaže polnega efekta...

dTi

Fizikalc
5. avg 2007
340
31
28
Dolga je 7 m. Kolikor sem guglal, bi naj bila razdalja med zvočnikoma vedno vsaj 3 m.

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Potem bi pa mogoče šlo, če zvočniki igrajo v 7 m daljave... Pri meni sta razmaknjena manj kot 2 m, več jih pa ne morem ker ni mogoče. Prostora tako malo, da še gramofona nimam kam...

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Seveda ima smisel. Dober komponentni sistem igra vedno bolje od glasbenega stopla, ki si ne zasluži oznake Hi-Fi...

Velja pravilo enakokrakega trikotnika torej če je soba široka 2.4 m, daj zvočnike stran od stranske in zadnje stene ( tudi če ima spredaj bassreflex, čeprav trdijo določeni, da to ni potrebno...mene posluš
smile-1.gif

Idealna točka poslušanja bo torej cca 2 metra od zvočnika. Seveda, tudi iz 3, 4 metrov se bo dobro slišalo, pri daljši razdalji, 6, 7 metrov bo pa stereo slika močno popačena. Tudi nizki toni se bodo zelo razvili pri tej razdalji.

Za tako sobo obvezno "male" zvočnike, torej 2 sistemce s 13, 15. cm enoto max !

dTi

Fizikalc
5. avg 2007
340
31
28
Hvala. Mi lahko priporočiš kak sistem, rabil bi ojačevalec+tuner in CD enoto, ter dva zvočnika. Do zdaj sem imel nek low end Technics z Wharfedale 3 sistemci, ampak v večji sobi. Ne rabim neke audiofilske kvalitete, mora pa biti vseeno spodoben zvok, poslušalo se bo pa največ rock, jazz, manj pop in klasika, elektronike pa nič. Kako se sploh izbira tak sistem ... včasih je veljalo, da se komponente utečejo po nekaj 10 urah igranja, a je dandanes isto ...

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
dandanes je isto....zvok se ni spremenil nič, se pa je spremenilo dojemanje zvoka ...:)
smile-1.gif

Receiverjev se izogibaj...dober old school ojačevalec in tuner te prideta že za 1000€. Če pa dobiš kako dobro rabljeno zadevo; NAD, Marantz, Nakamichi(!) pa še toliko bolje.
Enako je z zvočniki, da se dobiti že zelo dobre zvočnike za 500€ ( rabljene seveda ). Nove pa za kak evrček več. B&W, DALI, Mission, Tannoy, Wharfedale itn...Načeloma so vse te znamke dobre, vendar je razlika kar velika.
Je pa v veliki meri zvok, ki ga sproducira zvočnik odvisen od ....vira in ojačevalca !
smile-1.gif

Sam sem mnenja, da je boljše dati več denarja v vir glasbe in ojačevalec, kot v zvočnike.

CD playerje pa po mojem mnenju ni pametno rabljene kupovat, ker je riziko popravila leče velik. EDino, če ima dosedanji lastnik račun o menjavi le te.

dTi

Fizikalc
5. avg 2007
340
31
28
Nabavil bi novo robo, torej bi moral pripraviti nekje 2 jurja.
cry12bpy.gif

OK, torej gugl in iskat primerno opremo, tnx!
zmaga.gif