Hidracija/dehidracija

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
ksz

Meni se zdi, da eni rahlo pretiravate s hidracijo. Dokler se človek uščije limonasto rumeno, ni nobene panike, dehidracija se resno začne, ko se ščije oranžno ali temneje. Da ščiješ belo, je pa čisto nepotrebno spiranje ledvic, tudi s pretiranim spiranjem mineralov.
+1

Tudi jaz imam občutek, da se eni nalivajo.
Ponavadi pretečem 10km s 0,5 l vode BP.

S kolesom se bil na Krimu brez vode, mel sem 5€, da si gor kupim pijačo, pa je bila koča zaprta. Skratka 3 ure bicikliranja brez vode, razen 3 ukradenih jabolk na poti.
So pa to ekstremi v drugo smer, ki pa se jih ne privoščim več.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.412
5.689
113
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
ksz

Meni se zdi, da eni rahlo pretiravate s hidracijo. Dokler se človek uščije limonasto rumeno, ni nobene panike, dehidracija se resno začne, ko se ščije oranžno ali temneje. Da ščiješ belo, je pa čisto nepotrebno spiranje ledvic, tudi s pretiranim spiranjem mineralov.

ko čutiš žejo je že dehidracija. in takrat je že zmanjšano to kaj telo zmore.
zato v poletnih vročinah pri aktivnostih povprečje 1l vode na uro. pri športanju daljšem od 2.5 ure pa obv izotonični napitki, ker samo z vodo ne vneseš tega kar porabiš.

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Znanost pravi, da je manj škodljivo kot pa obratno, se pravi pretirano nalivanje.

Podatek 1: Na velikih Maratonih je bilo v preteklih 20 letih zabeleženih kar nekaj primerov smrti zaradi hiponatremije (kot posledice pretiranega vnosa tekočine v organizem. Zaradi dehidracije nobene.

Podatek 2: Haile Gebrselassie naj bi med postavljanjem svetovnega rekorda leta 2008 izgubil kar 10% lastne teže, kar lahko pripišemo kar izgubi tekočine/dehidraciji. Uradno bi moral biti mrtev, tip pa ti gre pa postavi sv. rekord. Vseeno ga ne posnemat.

To so ektremni podatki, govorijo pa o tem, da mogoče to, kar so nas zadnjih 25 let učili sovpada z razvojem industrije športnih napitkov (think Gatorade) in njihovega financiranja znanstvenih raziskav. Da mi ne bo kdo očital, ker ne govorim o nobenih teorijah zarote ali kaj podobnega. Vse stvari so preverljive v znanstveni literaturi.
Tistim, ki jih športna fiziologija z znanstvenega področja zanima, priporočam v branje naslednji blog/serijo člankov , ki jih pišeta človeka, ki se s tem ukvarjata že celo svojo kariero (oba doktorja znanosti). Zanimivo spregovori tudi o mišičnih krčih, še posebej za tiste, ki jim je blizu magnezij.