Hebrejscina

DoR

Pripravnik
2. sep 2007
247
0
16
Zdravo,

Ali kdo zna hebrejsko? Iscem nasvete oz. pravila pisanja v hebrejskem jeziku.

Ce bo kaksen pozitiven odziv, bom dodatno obrazlozil situacijo =)

tgrzan

Majstr
21. feb 2009
3.797
273
83
Največja slovenska vas
Sicer nimam nobenih židovskih prednikov, pa vseeno:

Modern Hebrew is written from right to left using the Hebrew alphabet, which is an abjad, or consonant-only script of 22 letters. The ancient paleo-Hebrew alphabet is similar to those used for Canaanite and Phoenician. Modern scripts are based on the "square" letter form, known as Ashurit (Assyrian), which was developed from the Aramaic script. A cursive Hebrew script is used in handwriting: the letters tend to be more circular in form when written in cursive, and sometimes vary markedly from their printed equivalents. The medieval version of the cursive script forms the basis of another style, known as Rashi script. When necessary, vowels are indicated by diacritic marks above or below the letter representing the syllabic onset, or by use of matres lectionis, which are consonantal letters used as vowels. Further diacritics are used to indicate variations in the pronunciation of the consonants (e.g. bet/vet, shin/sin); and, in some contexts, to indicate the punctuation, accentuation and musical rendition of Biblical texts (see Cantillation).

ali pa:

Hebrejščina

V času, ko ni stvari, ki je nebi našli na netu... si morš sam mal časa uzet....

DoR

Pripravnik
2. sep 2007
247
0
16
Prebral sem si že kar nekaj strani iz interneta.

Hebrejščina je v bistvu dvosmerna pisava. Se pravi hebrejske pismenke se pišejo in berejo od desne proti levi (RTL), medtem ko se številke (in po možnosti še kakšni karakterji iz latinice) berejo in pišejo od leve proti desni (LTR). Potem so tu prisotni še nevtralni znaki (ločila) brez definirane LTR-RTL "usmerjenosti". Le to prevzamejo glede na navezovanje na preostalo vsebino stavka.

Do tu mi je stvar kolikor toliko jasna. Problem nastane, ko probaš funkcijo hebrejskega teksta implementirati v nek program, sploh če si "omejen" v razmišljanju na LTR pisavo.

Primer:
H1, H2,...hebrejscina
L1, L2,...latinica

Uporabnik želi imeti na zaslonu izpisano:
20, 6 (H5H4H3) H2H1 L1L2L3 60

V program pa mora zapisati:
60 [presledek] L1L2L3 [presledek] H1H2 [presledek] ) H3H4H5 ( [presledek] 6 [presledek] ,20

Da ne bom preveč zmedel... Iščem nekoga, ki ima praktične izkušnje z uporabo jezika, ki mi lahko da kakšne praktične nasvete, mogoče pove kakšne posebnosti itd.

DoR

Pripravnik
2. sep 2007
247
0
16
Sem slišal, da je bil kar precej časa v Izraelu. Bom ga kontaktiral.
hvala
smile-1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Daj za hec poglej v Sveto pismo (ekimenska izdaja?), ki je bilo izdano kakih 10 let nazaj. Sigurno je tam kak strokovnjak za hebrejščino.