Hamburger ?

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
22.875
15.578
113
kod Džej-Zija
Jaz mu bom pa za hec spodaj prilepil pregled, ker me resno zanima, kakšne darjanizme bo tokrat kotalil, da bo utišal kognitivno disonanco v svojem malem piskru.

The short answer: an industrial meat grinder becomes contaminated the same way any food‑contact equipment does — through the meat itself, the environment, and human handling — and once contaminated, it can amplify the problem because bacteria spread to every subsequent batch.
Below is a structured, technical explanation tailored to your interest in precise reasoning.

1. Primary source: the meat arriving already contaminated​

Even perfectly functioning grinders don’t “create” bacteria — they inherit them from the meat.
Typical contamination routes before grinding:
  • Surface bacteria on carcasses (E. coli, Salmonella, Campylobacter) from slaughter, hide removal, gut rupture.
  • Cross‑contamination during cutting — knives, tables, workers’ gloves.
  • Temperature abuse during transport or storage (even brief periods above 4 °C accelerate growth).
  • Contaminated packaging liquids (“purge”) carrying bacteria into the grinder.
Once contaminated meat enters the grinder, bacteria are smeared across internal surfaces and remain there unless fully removed.

2. Biofilm formation inside the grinder​

This is the real danger.
Industrial grinders have:
  • Crevices, screw threads, seams, welds
  • Microscopic scratches on stainless steel
  • Areas that are hard to reach during cleaning
Bacteria attach to these surfaces and form biofilms — structured communities embedded in a protective matrix. Biofilms:
  • Survive cleaning chemicals better
  • Persist for days or weeks
  • Continuously shed bacteria into new batches of meat
Listeria and Salmonella are particularly notorious for forming biofilms in meat‑processing equipment.

‍♂️ 3. Human handling and hygiene lapses​

Even in regulated plants, contamination can occur through:
  • Gloves touching non‑sterile surfaces and then the grinder
  • Inadequate handwashing
  • Workers handling raw meat and then touching controls, hoppers, or tools
  • Poor separation between “dirty” and “clean” zones
Humans are one of the most common vectors for Staphylococcus aureus contamination.

️ 4. Environmental contamination​

The grinder is part of a larger ecosystem:
  • Aerosols from high‑pressure washing
  • Condensation droplets falling from ceilings or pipes
  • Dust containing dried meat particles
  • Contaminated water used for rinsing or cleaning
  • Insects (flies) in poorly controlled facilities
Listeria especially thrives in cold, wet environments and can colonize drains, floors, and splash zones.

5. Inadequate cleaning and sanitation​

This is the most direct cause of persistent contamination.
Common failures:
  • Disassembly not complete — some parts are difficult to remove, so workers skip them.
  • Incorrect detergent concentration
  • Insufficient contact time for disinfectants
  • Cleaning with warm water only, which can spread bacteria instead of killing them
  • Residual fat protecting bacteria from chemicals
  • Recontamination after cleaning (dirty cloths, gloves, or tools)
Even a single missed spot can seed the entire machine.

6. Temperature issues during operation​

Grinding generates heat. If:
  • The grinder warms above ~10 °C internally
  • The meat is not kept near 0–4 °C
  • The grinder operates continuously for long periods
…bacteria multiply rapidly inside the machine, especially in areas where meat residue accumulates.

7. Contamination from previous batches​

This is the “amplifier” effect.
If batch #1 contains bacteria:
  • Residue remains in the grinder
  • Batch #2 becomes contaminated
  • Residue increases
  • Batch #3 has even higher bacterial load
This is why minced meat is so risky: surface bacteria become internal bacteria, and the grinder spreads them uniformly.

8. Design flaws or wear​

Older or poorly designed grinders may have:
  • Dead zones where meat accumulates
  • Damaged seals allowing ingress of contaminants
  • Worn metal surfaces that harbor biofilms
  • Poor drainage leading to standing water
These structural issues make perfect sanitation impossible.

Key takeaway​

An industrial grinder becomes contaminated through incoming meat, environment, humans, and cleaning failures. Once contaminated, it can persistently seed bacteria into every batch due to biofilms and hard‑to‑clean surfaces.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
56.905
7.721
113
Manjka podatek o organizmih, kateri so kontaminirali flajšmašino...tu tudi kalbota čakamo.

Tista možganskotkivo jedoča bakterija smo videli, da je šansa skoraj 0.

Edino, če ga je strah salmonele in ali ecoli?

kalbo

Guru
7. okt 2013
22.382
11.680
113
Mogoče tebi manjka v glavi, drugače ne, je bilo že napisano. Skozi neko osnovno izobrazbo bi moral tudi najbolj tup človek na svetu vsaj nekaj malega ujet, od osnov elektrotehnike, do biologije, tko da je meni fascinantno, kako imaš ti čisto flet tam zadaj za čelom. Ampak kot rečeno, ti dalje mlati prazno slamo, ki jo maš v glavi, upam da se ti enkrat ne vžge.

• Všeč mi je
Reactions: mosseero

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
56.905
7.721
113
Spet nič povedal :)

Omenjaš flajš..ker tam zmelje meso...ampak od rare steaka tudi lahko greš papa, če je v njem prisotna možganojedvljiva bakterija. To pa te ni strah?

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
22.875
15.578
113
kod Džej-Zija
Manjka podatek o organizmih, kateri so kontaminirali flajšmašino...tu tudi kalbota čakamo.

Tista možganskotkivo jedoča bakterija smo videli, da je šansa skoraj 0.

Edino, če ga je strah salmonele in ali ecoli?
Ti je kalbo lepo povedal. Si sploh kliknil na moj post ali si samo brihten v p.m. že vnaprej? Ker notri natanko vse piše, kje, kdaj in kako. Pa kar faking lapaš in lapaš...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
56.905
7.721
113
ja, da se boji salmonele in ecoli, ampak to smo ugotovili da ni tak bav bav za zdravega človeka.

tisti resni paraziti pa je šansa skoraj 0, da fašeš. pa tisto tudi pri steaku dobiš, če ga je imela žival.

kje je torej panika?

kalbo

Guru
7. okt 2013
22.382
11.680
113
Paniko boš mel ti, ker eno število aktivnih možganskih celic je pa le potrebno, da dihaš, ti si nevarno blizu temu minimumu, se pomoje res ne rabiš bat parazitov, te lohk že eno pivo pelje na ono stran.

Eno je strah dragi darjanče, drugo razumsko nekonzumiranje. Vse kar je za razumskim je teb neznano, vem.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
22.875
15.578
113
kod Džej-Zija
Torej nisi kliknil na moj povzetek, pametuješ pa še naprej na polno. Model, en bi te moral fejst okrog kepe stisnit, ker takega debila je res težko prenašat.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
56.905
7.721
113
Glede česa? An industrial grinder becomes contaminated through incoming meat, environment, humans, and cleaning failures. Once contaminated, it can persistently seed bacteria into every batch due to biofilms and hard‑to‑clean surfaces.

Tu niso omenjeni paraziti...pa sedaj smo že šli naprej, sedaj vidimo da kalbota mantra parazit, kar pa se tudi najde v rare steaku, katere pa on konzumira.

kalbo

Guru
7. okt 2013
22.382
11.680
113
Torej te je strah parazitov? Pa saj veš, da to v rare steaku tudi fašeš?
A to si pobral iz sestavka zgoraj :valjamse:, pa ti si res sam še za v laboratorij pa stestirat kako za vraga funkcioniraš s tako temo v glavi.

Ne darjanče, niso paraziti problem, že naopisano, ampak čist komon bakterije ki so naravno prisotne pri mesu (ti jih je kolega že nalimal, preberi), ki jih v večini primerov lepo prebaviš, če niso preveč namnožene, lohk pride pa splet okoliščin ko jih ne, ker jih je preveč in takrat ni nujno da bo sam driska pa bruhanje. Tukaj imaš pa po tem možnosti, ki se v flajšmašini drastično povišajo. Moj brat recimo je fasal artritis pri svojih 29 letih od komplikacij pri zastrupitvi s hrano...ni fajn.... Zdej me pa nehaj zabavat, je blo za en teden dost darjanizmov, pa pejt na žlico mletga in dva čika, pa pust lepo temo o hamburgerju v miru. Al pejta pa z gobo na eno surovo (ne rare glede na njegove fotke) plesko v kruhu v Hooda.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
2.093
671
113
Mi je pa zanimivo, da si naši ponudniki ulične hrane upajo ponuditi rare burgerje, v USA, npr to ne obstaja...

Je le razlika, če je nekomu slabo po domačem pikniku, kot pa pri uradnem Haccp odobrenem ponudniku...Ne provociram, sam pravno gledano razmišljam, ker v primeru da se dokaže, znajo biti to hude tožbe. Edino če prej podpišeš, da konzumiraš na lastno odgovornost :D

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
2.093
671
113
Prijatelju tudi v UK niso hoteli speci rare burgerja, pa so bili še v EU takrat...
Mu je rekel: to si doma naredi, tukaj ne bomo tvegali :D

• Všeč mi je
Reactions: Matey in tony

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.741
4.957
113
V UK so imeli bolezen norih krav, in to v obliki večje epidemije. CJB ni hec in mleto meso neznanega izvora je lahko vir okužbe. Ampak v UK so šli iz enega ekstrema v drugega, prej so dobesedno vse jedli napol surovo, potem so pa tud mišična tkiva začeli gret na 65C središčne. Fun fact, bolezen norih krav in povezana CJB se ne uniči tudi če kuhaš z okuženim mesom golaž 5h ...

Za ostalo kar se bojite je pa treba zaupat mesarju. Če doma še "toplo" meso vržeš čez približno očiščen flajšmašin ne boš od tega dobil nobene salmonele, e.coli ipd.! Precej večja verjetnost je (tam 100x večja) da boš dobil salmonelo iz zelenjave, jajc ipd. stvari ki ne izgledajo niti približno tako nevarne kot surovo mleto meso.

Sicer malo hrana statistike. Sedaj ko je sezona gobarjenja se bo spet par 10 ljudi zastrupilo z gobami in trenutno je trend, da vsako leto jih tudi par umre. Spomladi se zastrupijo s podleskom namesto čemaža in umrejo. Vse lepo prekuhano, ker toksini v tek stvareh so obstojni na toploto. Statistika zadnjih let trenutno kaže da je nabiraliništvo precej bolj rizičen način prehranjevanja kot lovstvo (mesojedstvo).

• Všeč mi je
Reactions: darjan

tony

Guru
23. jul 2007
11.329
2.000
113
ja, da se boji salmonele in ecoli, ampak to smo ugotovili da ni tak bav bav za zdravega človeka.

tisti resni paraziti pa je šansa skoraj 0, da fašeš. pa tisto tudi pri steaku dobiš, če ga je imela žival.

kje je torej panika?
Spet ideja "jaz sem rugged individual". Ne nisi, preveč YT shortsov gledaš.