Hamburger ?

jello

Guru
22. sep 2008
11.800
4.962
113
V primerjavi s sranjem iz hobokov in dodatkov šesambogneveodkod, ki jih vsakodnevno pofrezate lahko ena salmonela deluje kvečjemu blagodejno.

• Všeč mi je
Reactions: aljoman

kalbo

Guru
7. okt 2013
22.336
11.653
113
@darjanče A od kje pridejo mikroorganizmi v flajšmašino? Verjetno nisi v vrtcu da bi ti rabil to razlagat, pa verjetno ti tudi ne rabim razlagat, da je flajšmašina kr lepo okolje za razmnoževanje mikroorganizmov. Skrbno oprana dila in oster nož doma, pa ohlajeno meso v nulti coni je malo drugačno okolje v katerem jaz delam biftek. Steak, tudi če pečen zelo rare ima vseeno toplotno obdelano površino, kjer je največ možnosti za kontaminacijo. Ampak glej, vsak po svoje.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
56.845
7.710
113
Salmonela ne pride "iz lufta", ampak je prisotna na mesu oz tistemu kar gre v flajšmašino.

Mogoče pa se treba prvo zediniti o kakšnih organizmih sploh govorimo?

jezek

Guru
24. jul 2008
6.541
3.096
113
Preden je tvoje meso prislo v nulto cono, je bila hladna veriga pretegana vsaj 10x...pa se ko ni bila....ni bila nulta....

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.736
4.956
113
Salmonela ne pride "iz lufta", ampak je prisotna na mesu oz tistemu kar gre v flajšmašino.

Mogoče pa se treba prvo zediniti o kakšnih organizmih sploh govorimo?
Ja dovolj je da vržeš noter kos piščanca, na piščančjem mesu je naravno prisotna salmonela saj je naravni del "drobovine" ki je v piščancu.

Na ostalih tipih mesa salmonele načeloma izvorno ni, samo ti ne pomaga veliko če je šel piščanec prej skozi flajšmašin. In danes v dobi piščančjih čevapov itd. gre tudi tole čez. Pa čez nože mesarjev, pa čez deske in pulte.

Sicer od take količine svežega mesa salmonele ne boš dobil oz. tudi če jo zaužiješ ne preživi tvoje prebave. Je pa druga stvar če je meso 3 dni marinirano v salmoneli, potem ga pa še "pravilno" pripraviš.

Skratka salomelo dobit ker ješ surovo meso je opcija samo če ješ pokvarjeno meso, če ješ svežega bo tvoj prebavni in imunski sistem opravil s salmonelco ki je zraven BP. Tudi stopnja "okužbe" ni 1 ali 0, lahko samo da malo več prdneš in je to vsa posledica okužbe, lahko si pa hospitaliziran zaradi hude driske ... sedaj pa vsak sam ve koliko je občutljiv.

Priporočila zdr. stroke so napisana za "sterilno" hrano, človek preživi pa še marsikaj drugega kot samo sterilno. Tako da rare burger prinaša neko tveganje, samo če to odtehta da ne ješ suhega neokusnega podplata od mesa je nekomu tudi vredno.

Najbolji

Guru
20. feb 2008
6.239
1.431
113
Rare je rare, ti si na sliki objavil surovega. In tud rare steak je neki drugega kot rare mleto meso. O tem sem že govoril, se ne bom ponavljal. Nobene mašine ne morš tko spucat, da bi bil faširan meso nekontaminiran. Tko da ti pa darjanče kar, jaz ne hvala.

Men tud ni jasno. Obozujem govedno, well done se ne spomnem, kdaj sm nazadnje jedu. Vecinoma je tako, da narocis rear, ponavad pol dobis bolj medium ampak recimo, da ok, jim ne kokodakam ampak pojem :p Da bi pa dejansko surovo svinjsko maso jedu,e pa ne bos vidu. Eno je proper tatarc ja, surove svinjine se pa ne dotaknem... Hvala lepa, naj drugi uzivajo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
22.336
11.653
113
Men tud ni jasno. Obozujem govedno, well done se ne spomnem, kdaj sm nazadnje jedu. Vecinoma je tako, da narocis rear, ponavad pol dobis bolj medium ampak recimo, da ok, jim ne kokodakam ampak pojem :p Da bi pa dejansko surovo svinjsko maso jedu,e pa ne bos vidu. Eno je proper tatarc ja, surove svinjine se pa ne dotaknem... Hvala lepa, naj drugi uzivajo.
Govorim o mletem mesu, steak tud jest jem rear. Pa sem v začetku te hipsterije od hooda tud jest jedu burger rear. Pol sem pa spoznal tri vrhunske mikrobiologe ki so dal vase boga in pol s kuslim pivom, sam mlet meso pa vedno vsaj na medium plus.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

kalbo

Guru
7. okt 2013
22.336
11.653
113
Preden je tvoje meso prislo v nulto cono, je bila hladna veriga pretegana vsaj 10x...pa se ko ni bila....ni bila nulta....
Ja, kontaminirano samo na površini, če je ohlajeni na nulo se tud med delanjem tatarca ne segreje in so možnosti za razmnoževanje bistveno nižje. Pri steaku površino toplotno obdelaš.
To kar goba vase daje je čisto druga muzika. Komot, jest pač ne.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen