Gume

woofer

Pripravnik
25. avg 2007
103
0
16
Zanima me kaj pomeni oznaka na koncu dimenzije gume ( 99T XL ) ali ( 94T ) -- ( 205/65 R15 99T XL in pa 205/65 R15 94T ) .... črka na koncu vem da je hitrostni razred, ni pa mi jasno kaj pomenijo številke in pa oznaka XL ( dobro neka velikost je, samo kaj je )
smile-1.gif
)

lp, hvala za odgovor ..

Rossi

Zelenc'
19. okt 2007
18
0
1
XL - extra load (dodatno ojačan stranski profil gume)....zaslediš predvsem pri nizkoprofilnih pnevmatikah!

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.337
303
83
39
Ljubljana
No, k ste glih pri gumah.... kere so boljše zimske sava s3 al ene nokianke?

iste dimenzije 195/65/15, isti profil samo sava 2 let stara, nokian pa 5.

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.459
346
83
34
Bi naslednje leto obuli pozimi avto v gume, dot 03? Avto se vozi zelo malo.

Kako je s celoletnimi pnevmatikam? Najbrž se ne izkažejo tako dobre kot letne čez leto in zimske pozimi, a? Kako je pa z obrabo?

Nazadnje urejeno:

Komisar

Pripravnik
1. okt 2007
102
0
16
Centralni komite
Citat:
Uporabnik klemen_ pravi:
Bi naslednje leto obuli pozimi avto v gume, dot 03? Avto se vozi zelo malo.

Kako je s celoletnimi pnevmatikam? Najbrž se ne izkažejo tako dobre kot letne čez leto in zimske pozimi, a? Kako je pa z obrabo?

Gume po petih letih ratajo trde ko kamen, tudi če se nič ne vozijo, pač material zastara po tem času. Vrzi jih preč in si kupi nove.

Celoletne gume pa so zanič za sneg.

ishtar007

Majstr
31. avg 2007
1.365
235
63
Se pa celoletna guma vseeno bolje odreže na snegu, kot letna guma. Je pa povsem res to kar piše zgoraj; na gumah se ne špara, ker so tvoj edini stik s cestiščem!

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Vcasih so imele ruske lade trde gume, smo jih imeli 9 let na ladi samari. Pa ni bilo nobene panike, nobene prometne, edino enkrat je foter zletel z ceste ko je bilo zasnezeno, pa se to je imel letne gume gor. Tko da nehajte zganjati paniko. Ce vozis lepo po omejitvah, ce drzis varnostno razdaljo, nima kaj biti.

Ce pa vozis kot prtegnjen, se frajaris po cesti, sekas ovinke in si zaritnik in neznas opazovati prometa okrog sebe, potem pa res najbolje da kupis TOP gume za 5000EUR, samo se te ti nebodo kaj dosti pomagale.

LP

Gamero

Majstr
13. avg 2007
5.079
137
63
okolica mesta
Citat:
Uporabnik civil pravi:
Citat:
Uporabnik Gamero pravi:
...voziš bolj počasi
wink-1.gif

Z plastičnimi gumami ?
Ni ceneje kupit nove gume kot pa pleh rihtat?

Kakšen pleh? samo vozit po omejitvah. Čim maš močnejši avto, pride večkrat tudi do nenadnega zaviranja.
Ko sem mel prvi avto, so ble nekje že skor čelave gume, pa se nikamor nisem zaletaval. Ne rečem pa za pozimi ko je sneg, takrat sem mel v najslabšem primeru nove letne gor.

lp