Gume, hitrostni razredi

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Kaj se naredi z gumo, če imam recimo gumo do 180 km/h, jaz pa se občasno peljem 200-220 ? Je samo obraba večja ali je lahko še kaj kritičnega ?

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Dokler ni avto polno obremenjen ni sile. Sicer ne. Upam, da nimas nalitih.

Kateri avto pa je in kaksna dimenzija pnevmatik, da tole ne gre skupaj?
confused-1.gif

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Ne niso nalite, gledam nove; recimo zimske Continental 850, hitrostni razred T(190), ker H(210) še ni na prodajo; pa me zanima, če je res nujno dati več, če bi recimo 1-2x šel takšno hitrostjo kje na odprtem...

Nazadnje urejeno:

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Jaz nebi tako reskiral gume lahko postanejo jajčaste, bulaste, vkončni fazi jo lahko tudi raznese. Verjetno hitrostni razredi niso za brezveze. Sicer verjetno nebo nič narobe,ampakjaz osebno pri 200kmh nebi nosil glavenaprodaj zaradi10eur razlike pri nakupni ceni.

LP

krnekejjeto

Fizikalc
20. apr 2012
1.386
0
36
Citat:
Jaz nebi tako reskiral gume lahko postanejo jajčaste, bulaste, vkončni fazi jo lahko tudi raznese. Verjetno hitrostni razredi niso za brezveze. Sicer verjetno nebo nič narobe,ampakjaz osebno pri 200kmh nebi nosil glavenaprodaj zaradi10eur razlike pri nakupni ceni.

pri dvesto na cestah, ki so namenjena cestnemu prometu, ti praviš da ne nosiš glave naprodaj...
človek ti si nor...

Cesta ni neka pista, kjer ni pregledan skoraj vsak milimeter asvalta. Kr se tiče gum je pa tkole, same po sebi nobena nebo počila, vendar vozimo na pločnike, po udarnih jamah z premalo, preveč tlaka v pnevmatikah itd...

doctor bo sedaj prijavil še da se vozi po šajbi, kjer anomalij na cesti ni........

koliko

Guru
21. avg 2007
4.422
2.503
113
SV SLO
Citat:
Uporabnik Jordan pravi:
Kaj se naredi z gumo, če imam recimo gumo do 180 km/h, jaz pa se občasno peljem 200-220 ? Je samo obraba večja ali je lahko še kaj kritičnega ?

Se pač z zimskimi gumami voziš do 190 km/h. Itak je že to prehitro in nevarno.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik krnekejjeto pravi:
Citat:

pri dvesto na cestah, ki so namenjena cestnemu prometu, ti praviš da ne nosiš glave naprodaj...
človek ti si nor...

Cesta ni neka pista, kjer ni pregledan skoraj vsak milimeter asvalta. Kr se tiče gum je pa tkole, same po sebi nobena nebo počila, vendar vozimo na pločnike, po udarnih jamah z premalo, preveč tlaka v pnevmatikah itd...

doctor bo sedaj prijavil še da se vozi po šajbi, kjer anomalij na cesti ni........

bonk.gif

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik Jordan pravi:

Poglej, sem precej delal v tem biznisu in takole stvari stojijo. Imas recimo pnevmatiko 185/65 88T in z isto oznako in hitrostnim indexom H.

T pomeni, da zdrzi 100% obremenitev (kar pomeni 560kg na pnevmatiko!) pri stalni hitrosti 190kmh brez problemov.
H pa 100% obremenitev pri stalni hitrosti 210kmh brez problemov.

Razlika ponavadi izhaja samo v kakovostnem razredu izdelave. Tiste z nizjim razredom dovoljene hitrosti so ponavadi serije z nekaterimi manjsimi odstopanji. Ampak UPOSTEVAJOC popolnoma 100% obremenitev pnevmatike. Ker pa bruto teze 2250kg z avtomobilom na pnevmatikah dimenzije 185/65 15" skoraj nikoli ne bos dosegel, hitrosti razred ne igra tako velike vloge. Obcasne izlete preko napisane hitrosti na pnevmatikah prenese brez vsakrsne skode.

smile-1.gif

krnekejjeto

Fizikalc
20. apr 2012
1.386
0
36
Citat:
ampakjaz osebno pri 200kmh nebi nosil glavenaprodaj zaradi10eur razlike pri nakupni ceni.

še enkrat osebno mislim, da jo v nosiš v vsakem primeru...... Gume zdržijo tudi če so do 180, samo če so nepoškodovane, kar pa za naše luknjaste ceste lih ne mormo jamčit, neglede na razred gume.

Bolj problematične so tisti avtomobili, ki rabijo ojačan rob gume, tam je problematika hujša, ker se guma prekomerno zvija in jo lahko pri hudih obremenitvah sname iz platišča.

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik Jordan pravi:

Nič kritičnega. Če je guma do 180km/h, to zame pomeni, da je narejena za 180km/h in ne bo z njo nič narobe če se tako vozim do severa nemčije in nazaj. Če se pa kakšno minutko vozim potem 220, se ne bo nič zgodilo. Gume se pri obremenitvi segreva, v tem primeru pa najbrž nebi zdržala konstantne hitrosti 220. Tako da, spet kr neki tile hitrostni razredi, če drugega ne, te lahko na zavarovalnici pofukajo, da ni ustrezni razred in se obrišeš pod nosom. Pa vemo, da pri nesreči nima hitrostni razred nobene veze.