GSM v avtu

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Danes sem v trgovini z GSM opremo spraševal za vrvične slušalke za telefoniranje v avtu.
Trgovec me je med drugim opozoril, da takšne slušalke niso dovolj po zakonu in da me lahko še vedno kaznujejo.
Morda kdo pozna kaj pravi zakon?
Je bil to le nat.g prodajalca ali bo treba kupiti BT slušalko?

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Ja super
bonk.gif

Sedaj pa lahko začnem akcijo iskanja BT slušalke.
Ali morda kdo pozna poceni slušalko, ki jo hitro lahko nataknem na uho ko me kdo kliče?

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Tudi BT slušalka je kazniva. Dovoljeno je samo prostoročno in ''prostoušesno'' telefoniranje, torej če hočeš bit legalen moraš imeti instalacijo z mikrofonom in zvočnik.

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Ja kja pa potem ostane???
Kakšne drage vgradnje mi glih ne sedejo.
Prostoročni sistemi delajo gužvo po avtu in so samu muhe za lopove.
Morda obstaja kakšen bluetooth mikrofon? Zvok bi pa na aux zvezal.

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
A potem na Sony Ericssonovi strani nat..ujejo?

Pri BT slušalkah imajo napis:
Udobje med vožnjo
V mnogih državah uporabo mobilnega telefona v vozilu ureja zakonodaja. Z opremo za prostoročno uporabo lahko uporabljate mobilni telefon in hkrati ne kršite predpisov .

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Smjs pravi:
Danes sem v trgovini z GSM opremo spraševal za vrvične slušalke za telefoniranje v avtu.
Trgovec me je med drugim opozoril, da takšne slušalke niso dovolj po zakonu in da me lahko še vedno kaznujejo.
Morda kdo pozna kaj pravi zakon?
Je bil to le nat.g prodajalca ali bo treba kupiti BT slušalko?

Od kdaj pa to?

Kolikor vem, se ima v ušesu lahko eno slušalko - ožičeno ali brezžično. Sicer je pa Parrot zakon - za ceno ene kazni dober prostoročni sistem.

OFF: kakšna "vrvična" slušalka! Mi gre na bruhanje vsakič, ko slišim za "brezvrvične" zadeve. Če američani napišejo "cordless", to ne pomeni "brezvrvično" ampak "brezžično"! Če bi oni želeli pisati "brezvrvično", bi napisali "ropeless". Ne vam kateri priučeni prevajalec je vpeljal to brezvrvičnost.
OFF 2: To pripelje to takega absurda, da sem videl "power cord" prevedeno kot "napajalna vrvica". HALO!

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Tudi BT slušalka je kazniva. Dovoljeno je samo prostoročno in ''prostoušesno'' telefoniranje, torej če hočeš bit legalen moraš imeti instalacijo z mikrofonom in zvočnik.
Lahko podaš link do uradnega zapisa za to?
Namreč že x-krat sem se peljal mimo policistov in se pri tem pogovarjal preko BT slušalke. Nikoli nič.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik ovca pravi:
Nej bi bilo prepovedano. Tako je tudi meni rekel policaj, ko me je ustavil. Pa sma potlej zglihala, da ni blo kazni...
cool-1.gif
Nekateri so tudi že kazen plačevali za prinetano tablico. Sedaj pa beremo, da to policija celo priporoča.
Tako da, pisni vir prosim, potem se bomo pa naprej pogovarjali.

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
Pyzda, zj pa nevem, kdo si zmišljuje... Na Hitrejši link do PDF strani je tukaj ). Tu sicer piše, da ;copy/paste:
Citat:
Čeprav zakon dovoljuje uporabo mobilnega telefona z uporabo sistema za prostoročno telefoniranje ali uporabe brezžične slušalke za eno uho, svetujemo, da med vožnjo ne telefonirate.
(konec).

Torej, kaj je zdj res pa kaj ni, še sam nevem
uf-1.gif

Men se neda več iskat po netu tega zakona
tongue-1.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Ko je bila nazadnje debata o tem (enkrat spomladi) sem šel do patrulje, ki redno stoji 10m od bajte in policaja vprašal kak je s tem. Odgovor je bil, da bt slušalke niso dovoljene, ker mora imeti voznik obe ušesi prosti med vožnjo, ampak večina (ja, rekel je večina, ne vsi) policajev ne bo napisala kazni za to, ker je vseeno bolj varno kot če nekdo drži telefon v roki.

Drugače pa tale pdf piše dvojno - najprej, da je slušalka dovoljena, v desnem stolpcu, ki predvidevam, da je kopiran iz zakona (Voznik med vožnjo ne sme...) pa piše, da so slušalke prepovedane, ker zmanjšujejo slušno zaznavanje.

Edit: 2. aprila so zgleda spremenili zvcp in je zdaj dovoljena uporaba slušalke: http://www.uradni-list.si/1/content?id=86036 - 27. člen

Gamero

Majstr
13. avg 2007
5.079
137
63
okolica mesta
Lahko imaš BT slušalko med vožnjo, samo ne smeš prčkat po telefonu, ker s tem oviraš promet oz. nisi tolko skoncentriran na vožnjo.

Žične niso dovoljene.

lpG

flajr

Pripravnik
27. sep 2007
375
0
16
To je potem isto, kot če imaš radio zelo naglas, samo da to še bolj ovira slušno zaznavanje okolice na obe ušesi. Torej bi moral tudi za to plačat kazen?