Greznica, mikro čistilne naprave... iščem info

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Zdravo!

V Trenti v območju TNG-ja smo se spravili kompletno prenoviti družinsko hišo, kjer živi moja nona. Ker do sedaj ni bilo urejene vodovodne napeljave (imamo svoj izvir "izpod skale") in normalnega WC-ja bomo morali urediti greznico. Po novem zakonu, ki stopi v veljavo 2014 odprti sistemi niso več dovoljeni, priklop na javno kanalizacijo pa pri nas ne bo mogoč nikoli.
Zanima me, če ima kdo kaj izkušenj in nasvetov, kaj vzeti, kako izpeljati vse skupaj... Dela bo opravil vodovodar in gradbinec, jaz pa se moram odločiti, kaj nabavit... Hiša bo kmalu žal postala vikend, ker se bojim, da nona ne bo več mogla biti sama gor zaradi let, tako da neke hude obremenitve greznice ne bo...
Sedaj bo na GR sejem Dom, tako da se bom tudi tam oglasil...
Hvala

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.773
169
63
Če imaš veliko parcelo, ti je najboljša varianta naravna čistilna naprava, v obliki dveh ribnikov. Ne vem kako se ji reče, ampak mislim, da ne zahetva vzdrževanja. Edino potem moraš res pazit kaj splakneš v odtok, da ne pobiješ ekosistema.

lp

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Nekaj sem že zasledil o tem... ni ravno poceni... Pa kako to deluje pozimi, ko zmrznejo tla tudi do 90cm globoko. In še glavni pomislek... A misliš, da bi mi TNP pustil, da si ustvarim kar 2 ribnika v bližini hiše... Še skale ne smem premakniti, da ne bi spremenil naravnega okolja...
stupid-1.gif
Parcela je sicer zadosti velika, čiste ravnine pa ni veliko...

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Najbolje, da jim pošlješ mail in vprašaš, ker ti parki in "parki" imajo ponavadi mal čudne...

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Bom povprašal tudi na vodno gospodarstvo Kobarid, ki ima nas čez. Treba bo izbrati neko srednjo pot, da bo volk sit in kozel ob ne preveč denarja gledano na daljši rok
redface-1.gif

jazjaz51

Pripravnik
29. feb 2012
336
0
16
med Brnkom in Mengšem
Če imate sedaj greznico-nekam ste morali zbirati - ne sprašuj preveč da ti ne nabijejo MČN ki stane min 3K €, pa še čiščenje 1x letno je cca 80€ pa še delala ne bo tako kot bi morala ker ne bo stalno dotoka fekalij - ti lepo naredi 3 prekatno greznico (ker ne bo veliko v rabi naj bo njen volumen do 8m3(2x2x2)) in če te vprašajo povej da je bila že prej in da si jo sedaj samo prilagodil-hidroizoliral da ne bi morebiti puščala.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
kaj misliš s tem "odprti sistemi", mi ni čist jasno.
Greznice, pa že en čas niso dovoljene da ima odprto dno. Torej greznica mora biti nepropustna. In na tvojem območju dvomim, da bi bilo drugače.
Drugo, kar je.... pojdi na UE v občini, na kateri je tale parcela in povej tako kot si tukaj napisal. Oni ti bodo še en kup stvari uprašal (ker tukaj si zelo pavšalno vprašal) in potem boš dobil odgovore.
Kaj lahko obnavljaš in na kakšen način, boš samo notranjost al tud zunanjost spreminjal.... a je objekt pod spomeniškim varstvom,
greznica mora biti takšna in takšna, speljana tako in tako....itd. Vedi, da če boš preveč posegal v zunanjost, boš kmalu kakšenga inšpektorja fasal... še posebej zato, ker je si na takšnem območju.
Vsaka občina ima na nekem svojem območju svoje predpise in zato odgovore iskati na forumu je težko, razen če se ti bo sosed javil. (pa je imel že opravka s tem)
Torej: Šibaj na UE vprašaj ...dobiš odgovore...in dilem ni več
Pa fajn zrihtej

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Citat:
Uporabnik jazjaz51 pravi:
Če imate sedaj greznico-nekam ste morali zbirati - ne sprašuj preveč da ti ne nabijejo MČN ki stane min 3K €, pa še čiščenje 1x letno je cca 80€ pa še delala ne bo tako kot bi morala ker ne bo stalno dotoka fekalij - ti lepo naredi 3 prekatno greznico (ker ne bo veliko v rabi naj bo njen volumen do 8m3(2x2x2)) in če te vprašajo povej da je bila že prej in da si jo sedaj samo prilagodil-hidroizoliral da ne bi morebiti puščala.

Do sedaj ni bilo kopalnice, WC je bil po starem - Baraka + luknja v tla...
uf-1.gif

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Gradbenega za fasado in notranjost ne potrebujem, ker zunanjosti ne bom spreminjal (samo nov omet, enako, kot je že bilo), za notranjost pa ne rabim.
Se pa moramo pozanimati, če ga rabimo za greznico
17758-icon_confused.gif

Bajta ni spomeniško zavarovana. Škoda, da je potres pred časom ni do konca podrl
grims-1.gif

Inšpektorji pa imajo radi naše vukojebine. Jih skrbi bolj za živali kot pa za ljudi.
10.gif

Neke splošne odgovore sem že dobil od oblasti, jih bom pa še vprašal... Neke hude izbire tako ni, kaj naredit...

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Dodatek, če bo koga kdaj zanimalo...
smirk-1.gif

Čistilne naprave sploh ne moremo uporabiti, ker mora biti stalen dotok "hrane" za bakterije, ki skrbijo za razgradnjo odplak. Ker so lahko lačne samo 2 tedna, potem pa odmrejo in jih je potrebno znova "oživljati", je edina možnost zaprta greznica. Cena ČN je od 3-4k€, zaprta greznica pa 1100€ in naprej odvisno od velikosti + stroški praznenja.

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Moj predlog:

Kupi posodo od male čistilne naprave. Stane od firme ROTO okrog 1300,00 eur. Če se čez eno leto premisliš in bi želel še čistilno priklopit, kupiš še ostalo in je zadeva rešena.

lp

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Ali pa se odločiš za hranjenje bakterij . Le to je najlažje s krvjo iz klavnice....

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Citat:
Uporabnik dsf pravi:
Ali pa se odločiš za hranjenje bakterij . Le to je najlažje s krvjo iz klavnice....

Hm, ja... nekako ne vidim smisla v tem... Razen če pustim odprt pokrov greznice in navadim lokalne plenilce, da na vsake toliko časa spustijo malo krvi svojih žrtev v posodo...
rolleyes-1.gif

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.773
169
63
mah, to, ko prideš na vikend, spustiš v sekret en jogurt LCA pa maš nove bakterije.

lp