Grafično oblikovanje

creep

Fizikalc
19. jul 2007
1.306
50
48
42
www.lampret.net
Vse je odvisno od tega, kaj vse rabiš. Bi rekel, da je realna cena za izdelavo logotipa (znaka) in osnovnih tiskovin (vizitke, kuverte, pisemski papir, mapa) tam nekje v rangu 1.000€.

Če pa h temu dodaš variacije znaka na različnih podlagah, ČB variante, različne postavitve, CGP priročnik in koordinacijo s tiskarjem, pa smo hitro krepko čez 2.000 €.

Da niti ne govorim o tem, da mora oblikovalec poskrbeti, da se bo izdelek dejansko dal tiskati. Eno je print na printerju, drugo pa je tisk - tam veljajo določene zakonitosti, ki jih zelo veliko samozvanih oblikovalcev žal ne pozna.

Potem pa so stranke razočarane, ko končni izdelek konkretno odstopa od tistega, kar je oblikovalec naprintal (tako barvno, kot tudi kvaliteta odtisa in berljivost).

Kar se pa s.p. ja in začetnih stroškov tiče - verjetno ta s.p. tudi ne bo za 1. službeni avto kupil Bentleya in najel pisarno v centru glavnega mesta, ane. Treba je vedeti, kaj potrebuje in kaj si lahko privošči in naredit kompromis.

Nazadnje urejeno:

creep

Fizikalc
19. jul 2007
1.306
50
48
42
www.lampret.net
Citat:
Uporabnik alexx_ pravi:
vsi bi pa radi samo nekoga, ki bi po navodilih nekaj nahitro narisal v programih. to lahko tud opico naucis. to ni oblikovanje. ti mors oblikovalcu predstavit sebe, svoje podjetje, svoje zelje, svoje cilje, svoj smisel. in "oblikovalec" bo na podlagi tega izdelal nacrt, analizo, brainstorming in se sele nato lotil oblikovanja, snovanja skic.

467716-post_slo.gif

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik creep pravi:
Vse je odvisno od tega, kaj vse rabiš. Bi rekel, da je realna cena za izdelavo logotipa (znaka) in osnovnih tiskovin (vizitke, kuverte, pisemski papir, mapa) tam nekje v rangu 1.000€.

Če pa h temu dodaš variacije znaka na različnih podlagah, ČB variante, različne postavitve, CGP priročnik in koordinacijo s tiskarjem, pa smo hitro krepko čez 2.000 €.

Da niti ne govorim o tem, da mora oblikovalec poskrbeti, da se bo izdelek dejansko dal tiskati. Eno je print na printerju, drugo pa je tisk - tam veljajo določene zakonitosti, ki jih zelo veliko samozvanih oblikovalcev žal ne pozna.

Potem pa so stranke razočarane, ko končni izdelek konkretno odstopa od tistega, kar je oblikovalec naprintal (tako barvno, kot tudi kvaliteta odtisa in berljivost).

Kar se pa s.p. ja in začetnih stroškov tiče - verjetno ta s.p. tudi ne bo za 1. službeni avto kupil Bentleya in najel pisarno v centru glavnega mesta, ane. Treba je vedeti, kaj potrebuje in kaj si lahko privošči in naredit kompromis.

še dve vprašanji:
- zanima me samo cena izdelave logotipa, ne CGP.....samo logotip od ljubiteljskega gr. oblikovalca!
- kakšen format je eps? (priznam sem popoln laik , tako da bi prosil za kratko obrazložitev).

Zanima me še kakšen format uporabljajo tiskarji za tisk in kakšen format uporabljajo za vezenje na npr. tekstil.

LP

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
to ti mora pa kak ljubiteljski graficni oblikovalec povedat
smile-1.gif

eps je univerzalni format za export in import grafike med razlicnimi programi (ce mora tiskar kaj popravit slucajno, pa uporablja COREL, ti pa uporabljas ADOBE), v tisk se da pdf

creep

Fizikalc
19. jul 2007
1.306
50
48
42
www.lampret.net
Samo logotip boš bolj težko dobil od resnega oblikovalca - ponavadi je treba vsaj še pisavo definirat in nek osnovni nabor barv + pravila za uporabo (laično povedano).

Po mojih izkušnjah se za cene vedno da dogovoriti z izvajalcem. Če ti nekdo da ponudbo za 1500 €, to še ne pomeni, da jo moraš sprejeti. Oblikovalcu razložiš, da se z višino cene za njegovo storitev ne strinjaš in če je kolikor toliko podjetnika, se bosta dogovorila za obliko sodelovanja, ki bo zadovoljiva za oba.

Kar pa se tiskarjev tiče, pa ima vsak kake svoje "fore". Eni znajo uporabiti karkoli, eni delajo samo v enem programu (AI, Indesign, celo CDR) in jim že pretvarjanje dela težave. Ravno v temu je odlika dobrega oblikovalca - da se zna s tiskarjem uskladiti in mu zadeve tako servirati, da nima problemov z izvedbo (ti pa si ne puliš las, ko je izdelek končan in zgleda nikakvo).

Nazadnje urejeno:

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Če pričakuješ dober logotip, čisto iz iskušenj nastaja le ta lahko 1 dan ali pa 1 mesec vse je odvisno od eksplozije čustev in dobre stranke.
Cena, če si zadovoljen plačaj pošteno in plačaj dobro, ker dobra karma prinese logotipu tudi dobro dušo.

Če pričakuješ celostno podobo za ceno logotipa potem, kar zapri podjetje ker bodo od tebi pričakovali storitev za ceno izdelka pa nevem če boš zadovoljen. Videl sem grozne, slabše in bruh stvari, katere so izdelovali kvazi-ji ne rečem, da sem sam najboljši vendar si vzamem čas za stranko in se ji res posvetim in pilimo in pilimo dokler ni to to.

Dober logotip ima pravico imeti dobro ceno tudi do 1500 Eur za naše razmere ni veliko v Ameriki so vredni tudi več miliojonov še posebej ti brandani. Eh da je enega dobit na tenderju. Pri nas je sama ciganija, ker je folk ciganski in nategunski vsi bi imeli vse a ko je treba plačat, pa bi mel po 1 Eur te pa naj gre v McDonal tam je vse po 1 Eur.

Celostna grafična podoba ni logotip, tu se definirajo razmerja, uporaba logotipa v praksi, barvne vrednosti, CMYK, RGB, PANTONE, nekateri imajo radi tudi RAL vrednosti. Tipografije in še ostale stvari, in teh smernic se podjetje nekako drži, da ohrani smernice v prepoznavnosti na trgu in to je edino in celotno bistvo celostne grafične podobe in cene le teh se gibljejo od 1500 eur naprej, kdor to dela po 500 Eur in manj nima pojma kaj to sploh je oz ima neki template, katerega misli da ga bo prodaju. CGP mora biti premišljena zadeva usklajena v popolnosti s pričakovanji stranke tako če je treba definirat izgled WC papirja, ga pač definiraš kar tudi sem enkrat že počel, ker je stranka želela imeti custom made WC papir in svojo pijačo, pa jo je tudi dobila.

Eto toliko od mene, lp pa upam da sem podal vsaj nekaj besed.

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
use google, he knows.

RAL vrednosti barv se ponavadi uporabljajo v raznih mešalnicah barv, tudi folije so definirane po RAL lestvici, lahko si pa tudi kupiš kak Color scale catalog pa boš lepo videl kam gre katera barva in katera se lepo ujema s procesno barvo.

LaUros

Pripravnik
13. feb 2008
327
0
16
Ljubljana
ksz

Moje informacije:

CGP pri malo bolj uveljavljenem oblikovalcu pride od 5.000 do 30.000 EUR, odvisno od aplikacij. Se pravi, ce rabis logotip, kuverto in vizitko, je to 5K, ce rabis se majico, plakat, brosuro, svincnik, vzigalnik in kaj jaz vem kaj, potem je vec.

Sam logotip te pride od 1.500 do 4.000 EUR pri dobrih oblikovalcih. Logotip pove ogromno o podjetju, viziji in se cim, seveda ce to niso indijci za 55 USD. Bistvo logotipa je, da pove celotno zgodbo v logotipu, torej je narejen na osnovi zgodbe podjetja - ampak vecina bo naredila 3 predloge, ena bo bolj solidna kot ostale, nato se izbrano malo spremeni in imamo zmagovalca.

gorazdo

Pripravnik
6. avg 2007
323
1
18
Ljubljana
Govort o "ceni logotipa" je neumnost; to ni 20 dek posebne, ki stane tok pa tok;
Seveda ima tudi logotip svojo ceno, a ni pavšalna;

Kar si na začetku napisal.. pod 500€ ne bo šlo; edin če kakega nadobudnega garažarja najdeš;

Cena ure z računom je od 100-120 naprej; in logotip ni narjen v dveh urah; je treba več varjant probat, prespat vmes,...

Sej vem da je težko razumet (in še težje plačat), ker itak samo nekaj rišemo; pa še računalnik nam "pol nardi"; realnost je pa drugje; dobra podoba/dober dizajn je tudi dodana vrednost - firmi, izdelku, blagovni znamki,... ko to dojameš si na pol poti.

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Citat:
Uporabnik gorazdo pravi:
Sej vem da je težko razumet (in še težje plačat), ker itak samo nekaj rišemo; pa še računalnik nam "pol nardi";
Takšno dojemanje je pri Slovencih problem pri večini poklicev, kjer nič ne pride fizično ven. Recimo tipično je nameščanje programske opreme, itd.. Vsak si misli, da itak samo klikaš tam in to je to. Še pir to ni vredno. Na drugi strani pa ni problem pri mehanikarju skeširat 200 EUR za 2 uri dela. Sej ta pa mora nekaj znat
grin1.gif
.
Eh ja...

Nič, jaz sem svoje dobil, s storitvijo zadovoljen. Je precej lahko delat s profi firmo in ne nesposobneži.
zmaga.gif

escada66

Fizikalc
5. sep 2007
1.113
32
48
Citat:
Uporabnik bokyto pravi:
Če pričakuješ dober logotip, čisto iz iskušenj nastaja le ta lahko 1 dan ali pa 1 mesec vse je odvisno od eksplozije čustev in dobre stranke.
Cena, če si zadovoljen plačaj pošteno in plačaj dobro, ker dobra karma prinese logotipu tudi dobro dušo.

Če pričakuješ celostno podobo za ceno logotipa potem, kar zapri podjetje ker bodo od tebi pričakovali storitev za ceno izdelka pa nevem če boš zadovoljen. Videl sem grozne, slabše in bruh stvari, katere so izdelovali kvazi-ji ne rečem, da sem sam najboljši vendar si vzamem čas za stranko in se ji res posvetim in pilimo in pilimo dokler ni to to.

Dober logotip ima pravico imeti dobro ceno tudi do 1500 Eur za naše razmere ni veliko v Ameriki so vredni tudi več miliojonov še posebej ti brandani. Eh da je enega dobit na tenderju. Pri nas je sama ciganija, ker je folk ciganski in nategunski vsi bi imeli vse a ko je treba plačat, pa bi mel po 1 Eur te pa naj gre v McDonal tam je vse po 1 Eur.

Celostna grafična podoba ni logotip, tu se definirajo razmerja, uporaba logotipa v praksi, barvne vrednosti, CMYK, RGB, PANTONE, nekateri imajo radi tudi RAL vrednosti. Tipografije in še ostale stvari, in teh smernic se podjetje nekako drži, da ohrani smernice v prepoznavnosti na trgu in to je edino in celotno bistvo celostne grafične podobe in cene le teh se gibljejo od 1500 eur naprej, kdor to dela po 500 Eur in manj nima pojma kaj to sploh je oz ima neki template, katerega misli da ga bo prodaju. CGP mora biti premišljena zadeva usklajena v popolnosti s pričakovanji stranke tako če je treba definirat izgled WC papirja, ga pač definiraš kar tudi sem enkrat že počel, ker je stranka želela imeti custom made WC papir in svojo pijačo, pa jo je tudi dobila.

Eto toliko od mene, lp pa upam da sem podal vsaj nekaj besed.

Napisano tako, kot je....
467716-post_slo.gif

andrejb

Jasnovidec 2008
9. okt 2007
948
0
16
Si zadovoljen pol bil z nami
wink-1.gif

Drgač pa res, logotip je proces, ki lahk nastaja tud dlje časa, cene so pa odvisne od marsičesa...vse se da.

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
Citat:
Uporabnik LaUros pravi:
ksz

Moje informacije:

CGP pri malo bolj uveljavljenem oblikovalcu pride od 5.000 do 30.000 EUR, odvisno od aplikacij. Se pravi, ce rabis logotip, kuverto in vizitko, je to 5K, ce rabis se majico, plakat, brosuro, svincnik, vzigalnik in kaj jaz vem kaj, potem je vec.

Sam logotip te pride od 1.500 do 4.000 EUR pri dobrih oblikovalcih. Logotip pove ogromno o podjetju, viziji in se cim, seveda ce to niso indijci za 55 USD. Bistvo logotipa je, da pove celotno zgodbo v logotipu, torej je narejen na osnovi zgodbe podjetja - ampak vecina bo naredila 3 predloge, ena bo bolj solidna kot ostale, nato se izbrano malo spremeni in imamo zmagovalca.

mi pokažeš CGP za 30k€? tvoje reference?

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
V ta cenovni rang prideš z lahkoto tukaj na primer: http://formitas.si/galerija/narocniki

Eden od logotipčkov na tej strani je tudi naš, saj z njimi sodelujemo že vrsto let. Niti evra nismo stran vrgli kar se tiče sodelovanja z njimi. Tudi zato potem pride do takih cen. Hebeš "CGP" za 400EUR, ki dela škodo ugledu podjetja. Seveda si nek s.p. ne more privoščiti 30kEUR CGP, če ima letno prometa za 50kEUR, pri večjih firmah pa je to nuja. Priložena fotka je bolj za hec kot za res, vendar je v vsakem hecu kanček resnice...
wink-1.gif

988130-46VerdanaaintsoHotEither_thumb.jpg

Priponke

• 988130-46VerdanaaintsoHotEither_thumb.jpg
    988130-46VerdanaaintsoHotEither_thumb.jpg
    87,8 KB · Ogledi: 180

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
to razumem da večje firme "razmetavajo" z denarjem, ampak večja firma že ima CGP, ki je bila narejena takrat ko so bili majhni in sigurno niso plačali takšnega zneska.

sploh pa model sprašuje ceno samo za logotip, oblikovalca pa mu vse drugo napišeta samo cene ne
smirk-1.gif

če pa že pišeta ceno pa jo napišeta za celotno CGP
rolleyes-1.gif

sploh pa se stranke samo odločijo h komu bodo šle.
oblikovalec pa bo sam videl, če ima previsoke (5k€+) cene ali jih nima.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
Citat:
Uporabnik LaUros pravi:
ksz

Moje informacije:

Plačaš toliko, kot se pustiš nategnit....

Čene pa lahko tudi sam v Coreldraw zrišeš nekaj.... beseda in ena pika ali pa dve, pa ni taka umetnost naredit.

Pa še veš, da boš zadovoljen s tistim.

Res pa, da kaka fukabilna blondinka 2 dni ne skače okol tebe in ti na koncu zaračuna 5k€
hysterical-1.gif

Se verjetno tudi če greš v nevem kako fancy restavracijo, bo tudi verjetno krava na krožniku(pa še manj je bo), samo še eno predstavo kupiš zraven.

Nazadnje urejeno:

creep

Fizikalc
19. jul 2007
1.306
50
48
42
www.lampret.net
Citat:
Čene pa lahko tudi sam v Coreldraw zrišeš nekaj.... beseda in ena pika ali pa dve, pa ni taka umetnost naredit.

Pa sej za katalog, plakate in flajerje je isto. Malo napackaš u wordu in sprintaš. Al pa spletno stran, saj to narediš u Wixu al pa Frontpageu. Le zakaj bi plačeval neke bajne vsote kao "profesionalcem". Tudi prodajne tekste je brezveze dat pisat copywriterju in potem lektorirat - saj pisat znaš, ane? Prevest daš pa enmu študentu, agencije so itak predrage. Čak, ne... tud študentom ni treba plačevat, saj imam Google translate. Reklamo bo sosedov mulc posnel, ki zna upravljat s kamero, potem pa jo bomo v Movie makerju uštimali, da se bo zvečer na lokalni TV vrtela.

Če maš računalnik, si itak par torrentov dol potegneš in v tistih programih lahk vse sam narediš - ane?
aplauz.gif

Če dobro pomislim... zakaj bi sploh še koga najel ali pa zaposlil, saj očitno lahko vse sam narediš, brez da bi kak € drugemu dajal.

uf-1.gif