Gradnja in vse kar spada zraven

jurehaup

Zelenc'
20. feb 2010
2
0
1
Smo štiričlanska družina, jaz, punca in dva zelo mala otroka(dojenčka).
Radi bi začeli graditi hišo da gremo enkrat na svoje, pa me zanima kako sploh začeti.

Od puncinih staršev bomo dobili kos zemlje kjer je dovoljeno zidati.
Zdaj me pa zanima kako se naredi ''prepis'' zemlje, ter nato kako priti do gradbenega dovoljenja, priklopa na elektriko in vodo?

Bi pa delal vse v lastni režiji, torej brez izvajalca saj skoraj vse znam narediti sam oz. imam prijatelje ki mi bodo pomagali pri delu.

Največji problem mi predstavljajo torej papirji.
Kam se obrnat, kam iti da bodo papirji čim ceneje, saj nerabim projektanta in izvajalca.
Torej rabim samo dovoljenje da lahko začnem.

A je nujno potrebno met projektanta, načrt za hišo in podobno?

Torej če na kratko povzamem rabim samo prepis, gradbeno dovoljenje ter priklope elektrike in vode.
Ali sem še kaj pozabil? Nato pa bi vse delali z lastnimi rokami, kar bi moral plačati je samo material in ne delo nekomu ki bi delal, ker bom delal vse sam s pomočjo prijateljev.

Hvala za pomoč na tem težkem začetku s papirji.

Crna_Ninja

Fizikalc
25. dec 2007
514
92
28
Ponavadi je najcenejša in najboljša (najboljša v tem smislu da kasneje ni možnosti za kakšne zafrkancije) varianta "prepisa" zemlje je da se zemlja enostavno proda. Sklene se prodajna pogodba, plača se davek na promet nepremičnin (2% od prodajne vrednosti v pogodbi-lahko se piše manjša vrednost...) in še par zadevic se plača (notarja, vpis v ZK) in je to to. Plačajo se ti "minimalni" stroški in maš 100% svojo zemljo.

Tudi če ne rabiš projektanta, če boš hotel narediti hišo z gradbenim dovoljenjem, ga boš moral najti. Najprej je seveda treba pogledat (v lokacijski informaciji), kaj je možno graditi na tem zemljišču in stopit do projektanta, ki bo naredil projektno-gradbeno dokumentacijo, ki je OSNOVA pri pridobitvi GD, brez tega pač negre.

Poleg priprave PGD je večji strošek še komunalni prispevek, ki ga je tudi potrebno plačat. Nato se vloga vloži in če je PGD dobro in pravilno narejen in ni kašnih problemov bo GD izdano v parih mescih.

Za navadno enodružinsko hišo te zna PGD koštat kašne 5 tisoč eur, komunalni prispevek pa tudi kaj takega, ponavadi še več.

POMEMBNO:
Torej kar se papirjev tiče je res en cel kup zadev, ki jih je potrebno izvest. Če se prvič srečuješ s temi stvarmi, in bi rad vse sam izvedel (dobil prave informacije, skakal po upravnih enotah) zna biti zelo utrujajoče in živčno, predvsem pa zaradi nepoznavanja na koncu plačaš več kot bi bilo potrebno.

Firm, ki se ukvarjajo s pridobivanjem GD je veliko, računajo tudi zelo različno in če si čisti laik na tem področju je sigurno dobro se dogvorit s kakšno firmo, da ti izvede cel postopek (sam "prepis" zemlje in pridobitev GD), plačaš njim tisto kar si pač zaslužijo in ob enem prihraniš cel kup živcev in verjetno tudi denarja.

Zato najbolje se pogovorit s čim večimi ljudmi, da ti povejo njihove izkušnje, predlagajo morebitne dobre in poceni projektante in ukrepaš naprej.

Pa srečno!

jurehaup

Zelenc'
20. feb 2010
2
0
1
Hvala Crna_Ninja.
Saj zato pa pišem po forumih da ljudje povedo lastne izkušnje in predloge.
Zakaj je bolje da se naredi odkup in ne podarjean zemlja?
V čem je razlika?

Človek bi rad zidal, pa te že na začetku ti papirji čisto potolčejo.

Crna_Ninja

Fizikalc
25. dec 2007
514
92
28
Seveda bi stroškovno (na kratek rok) bolj izplačalo kot darilo, ker ne bi plačali davka. Vendar se kasneje znajo (ali pa tudi ne) pojaviti težave. Nekaj več si lahko prebereš: http://www.slonep.net/vodic/pravni-nasveti/darilna-pogodba-568 predvsem pod 3. točko.

In ko bi vi enkrat začeli delati hišo in če bi prišlo do kaj takega, bi lahko bilo veliko problemov kaj sedaj.
Seveda je odvisno od posamezne situacije, pri nekaterih situacijah ni možno da pride do kaj takega, pri drugih je bolj možno. Jaz pišem bolj na splošno. Zato pravim, kar je najbolj sigurno je da se ta del proda, plača se tist davek, ker to spet ni tako velik strošek, če imaš namen hišo zidat, tistega jurja-dva boš pa itak prišparal pri sami gradnji, če boš že sam gradil.

jgfd

Pripravnik
7. sep 2007
348
0
16
Saj nekaj je res nepotrebnih papirjev, ampak brez načrta ne gre zgraditi spodobne hiše. Torej niti teoretična niti praktično.
To je le moj nasvet

Nazadnje urejeno:

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Najprej si pridobi lokacijsko informacijo, da boš vedel ali je zemljišče v resnici zazidljivo in kaj lahko sploh gor gradiš.
Ta papir je osnova (poleg ostalih) projektantu, ki ti bo sprojektiral hišo v skladu s tem.

Kako si ti predstavljaš, da ne rabiš projektanta? Če nisi sam projektant ali kateri od tvojih prijateljev absolutno rabiš projektanta. Kaj se boš sproti odločal med gradnjo kaka naj bo hiša?
Projektant ti bo povedal kakšna bo hiša (jasno v skladu z vajinimi željami) in kaj mora kateri od detajlov vsebovat. A boš ti kar na pamet delal temelje, vertikalne vezi, odtoke, preklade, kolikšni morajo biti razponi med stenami, koliko železa gre v ploščo itd, da ne naštevam naprej.

Predlagam, da greš malo sem in začneš brati, postavi kako vprašanje in boš počasi začel. Videl boš, da je sama gradnja (se pravi hiša od izkopa do pokrite strehe še najmanjši problem).

Naj te to ne ustavi. Želim ti samo realno predstaviti, da je do takrat, ko boš zasadil prvo lopato ali pa bo na tvojo parcelo zapeljal bager, še dolga pot in v bistvu bolj pomembna. Bolj pomembna pa zato, ker jo ne obvladaš in jo boš moral prepustiti drugemu. Od nje pa so odvisni vsi poznejši koraki.

A ja še to. Hiši brez papirjev se reče črna gradnja in take hiše se ponavadi ruši.
evil.gif

Nazadnje urejeno:

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
jaz sem to dal skozi..dvakrat. in gledal v neposredni bližini ene trikrat najmanj.

ko sem za sebe delal za neko legalizacijo, sem se odločil drastično sprmeeniti način pridobivanja papirjev. prvič in vsi,ki sem jih poznal, smo se sami ukvarjali z delnim pridobivanjem papirjev, kaka soglasja itd.

no v drugo sem dal vse lepo podjetju PIN črnomelj in pozabil. za ceno projekta, ki je bila več kot pol nižja kot v lj, sem dobil vse. najprej sem bil skeptičen, priznam, a sem rekel, bom že nabral ostalo sam, saj je ugodno. no..pa mi ni bilo treba. še danes ne verjamem, da je to možno, čeprav se je zgodilo mei.

cene so pa bile.
3300 lj, 1800 prekmurje, 1600 pin.

dobil sem jih pa prek geodeta, ki je tudi vse izpeljal več kot odlično. pri anslednji gradnji, kjer bom imel kaj besede, bo omenjeni par delal še enkrat. oi tudi tebi garantiram, da bo najcenejši in najbolj učinkovit.

GoUp

Pripravnik
1. feb 2010
162
0
16
Mene pa zanima če rabiš kakšna dovoljenja (npr. prijava del ...) za obnovo fasade, menjavo oken in menjavo nadstreška? Obnavljala pa bi se hiša.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Okna in fasada ne.

Glede nadstreška pa nebi veel...v kolikor bo ostal dimenzijsko in funkcionalno enak verjetno ne.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
nadstrešek rabi priglasitev oz enostavno gradbeno dovoljenje.

če kaj vem okol papirologije, vem pa okol gradbenih, inšpekcijskih in teh zadevah kratkomalo vse

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Midva sva lani postavljala nadstrešek in sva šla z parimi skicami na UE in so rekli, da ne potrebujeva nobenih papirjev. Nadstrešek je v mejah dovoljenega (30 m2, brez pohodnega oz. betoniranega stropa, pravi naklon in višina ...).
Tudi za obnovo fasade in menjavo oken ne potrebuješ nobenih papirjev, če le s tem ne spreminjaš zunanjega izgleda hiš. Če bi recimo hotel na hiši narediti dodatno okno ali pa iz okna narediti balkonska vrata, potem pa potrebuješ gradbeno dovoljenje.

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
Nadstrešek kakšen: če je za avto ali dva ne rabiš dovoljenja, mora pa biti lesen, do 30 m2.

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
U pi..do, tako velik nadstrešek sta si zgradila brez papirjev?!
Mata pa jajca....

Crna_Ninja

Fizikalc
25. dec 2007
514
92
28
Če je pa napisala, da sta šla do UE in so rekli, da ne rabita GD.

Za takšnega lesenega res ne bi smel noben delati težav. Če bi se pa sezidal v takšni velikosti, pa je že vprašanje... spet se mnenja lahko razlikujejo med upravnimi enotami.

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
Verjemi: tudi za lesenega velja meja 30 m2.
Res pa je, da si na upravnih enotah različno razlagajo zakone in predpise in tako lahko v pisarni zraven tiste, ki si jo zapustil maloprej dobiš na isto vprašanje/problem poponoma drugačen odgovor. Pa še zakoni se izključujejo, da je zmeda popolna!
Da se razumemo: mene sploh ne moti karantankin nadstrešek. Prav fleten je.

lp

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.799
6.781
113
pri taščici
karantanka: tole je po moje večje od 30 m2 ali pa sta zelo blizu (5x6 ali bolje cca 4,5x7 stebri). Skrbita za sosedske odnose, oziroma oddajta vlogo za ensotavni objekt ( na nekaj straneh, obrazec na UE)

ne vem če je omejitev na les
je pa omejite v30 m2

Nazadnje urejeno: