Gradnja hiše?

tony

Guru
23. jul 2007
11.047
1.886
113
Časi iz leta 1989, ko je žlahtnik "delal" montažno bajto in jo v desetih letih odplačal, so minili, ja :D

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.295
14.265
113
ma jaz tud ne..sicer neke stvari okej...ampak kakšna težka zidarska pa ne več. se ubiješ poleg, na konc ne veš, več če je vredno...

sploh če ti kakšan "baba" pobere :evil:

Gatto

Guru
19. jul 2007
19.640
858
113
tu in tam
ma jaz tud ne..sicer neke stvari okej...ampak kakšna težka zidarska pa ne več. se ubiješ poleg, na konc ne veš, več če je vredno...

sploh če ti kakšan "baba" pobere :evil:
Eh ja, zdaj ste vsi neke "babe," res je..ko smo mi delali, si delal pri sebi in še pri vseh sosedih zraven, bližnjih in daljnih, pa ni bilo jamra..zdaj pa tako ne moreš nobenega za nič dobiti, vse kriplasto, bolno, z dvema levima rokama in predebelo..

• Všeč mi je
Reactions: damirj

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.473
6.114
113
Za "težko" delo moraš biti dela vajen. Sedaj moraš prav pomisliti, kateri kolega še vsaj enkrat na teden kaj fizično premakne (pa ne v fitnesu, ker tisto je žal glede navajenosti na delo povsem brez haska), da se ne zjebe in ga imaš na vesti, ko ti pomaga neko malenkost narediti.

luka51

Guru
16. avg 2007
15.591
6.907
113
Nisem bil niti minuto v fitnesu v življenju. In sem nardil vse sam ( oziroma sva naredila sama). Prevzel sem pa v stanju skeleta pod streho in iz zunanje strani zaprtega. 132m2 površine. Torej vse kaj je notranjih oplat na steni, stropne konstrukcije, komplet notranje stene in knauf, vodovod, ploščice, estrihe, talno, parket, fasado, štrom sva naredila s fotrom. Edini izvajalec kaj je še bil je bil vpih izolacije.
Se da, ampak je lažje jamrat kak je kredit drag pa kak majstri nategujejo in nevem kaj vse. Ko pa delaš sam pa ti itak vsak reče eh kaj se boš jebal daj raje nekoga pokliči.

kalbo

Guru
7. okt 2013
21.613
11.169
113
Že samo na 30 kvadratih dvorišča, z nekaj betonaže, polaganjem tlakovcev in z obnovo nadstreška smo z delom prihranili za en rabljen avto denarja. Težko te kdo toliko plača na uro. Ni pa to za vsakega. Maš ljudi, ki peljejo kamper iz Maribora v Ljubljano zamenjat kljuko, ki je na štirih vijakih, kako bo tak estrihe vlival.

tony

Guru
23. jul 2007
11.047
1.886
113
"Edini izvajalec kaj je še bil je bil vpih izolacije."

Kako si zadovoljen z vpihano izolacijo, koliko je star objekt, je bilo kasneje kaj težav? So kakšni minusi takšne rešitve v primerjavi s ploščami izolacije (te so gotovo dražje in dela je precej več)?

Če bi hotel kasneje še dodati kaj od inštalacij v steno z vpihano izolacijo, kako težko je to narediti? (Je z izolacijo v ploščah kaj lažje?)

Kakšne so dolgoročne izkušnje, se vpihana izolacija nič bolj ne posede z leti?

Sorodnik je v začetku 80ih zidal bajto in hotel dati na hišo izolacijo. Tega ni nihče znal delati in na koncu je zidal tako, da je naredil iz cegla dvojno zunanjo steno, vmes pa nabasal izolacijo. Zanimivo je pa, da ko je čez 30 let gledal bajto s termokamero, se je ta posedla in del stene je bil dejansko "prazen"...

luka51

Guru
16. avg 2007
15.591
6.907
113
"Edini izvajalec kaj je še bil je bil vpih izolacije."

Kako si zadovoljen z vpihano izolacijo, koliko je star objekt, je bilo kasneje kaj težav? So kakšni minusi takšne rešitve v primerjavi s ploščami izolacije (te so gotovo dražje in dela je precej več)?

Če bi hotel kasneje še dodati kaj od inštalacij v steno z vpihano izolacijo, kako težko je to narediti? (Je z izolacijo v ploščah kaj lažje?)

Kakšne so dolgoročne izkušnje, se vpihana izolacija nič bolj ne posede z leti?
Nimam pripomb. Vročina ne nabija nikjer. Oziroma največ ogreje to kaj sije sonce skozi okno. Tudi poševnine niso nikoli na višji temp od sten. Ko recimo foter in mati imata v mansardi (kjer so seveda šparali z izolacijo) savno od pomladi do jeseni, če ni klime, prav čutiš da je poševnina pregreta. Pozimi pa tak nevem zakaj sem sploh toliko talnega polagal. Ker sem mogo določene veje zapirat, ker je bilo (pre)vroče.
Stene so 19mm osb, potem 20cm celuloze in pa 25mm lesnovlaknena plošča, pa na zunanji strani še izolacija, da sem ujel ravnino z spodnjim (starim) delom hiše.V mansardi 35 al 30cm (tole se zaj ne spomnim). Po ravnem delu ostrešja pa 40cm. Zdaj je šele tretje leto, tako da težko rečem kaj bo čez 25 let.
Minusi so, da moreš met luknje v stenah kjer vpihuje, ne smeš pozabit kakega prekata in pa potem moreš vse te luknje zapret, tu je fajn bit pazljiv, da ne uhaja vlažen zrak v steno. Pa takrat ko se dela je dokaj prašno, tak da sem vse stene in vse sesal potem. Cenovno sem bil tam tam ali kupim kameno volno in polagam sam ali pa dam vpihat celulozo. Aja pa glavna prednost je to, da je v enem dnevu fertik :)

Inštalacije se ne delajo v skelet ampak v instalacijsko ravnino. Če pa delaš kak preboj na zunanjo stran sem pa najprej z 30cm svedrom lukno speko. potem pa s kronskim na vsaki strani oplato prebil in skopal celulozo ven, ali pa kar cev skozi potisnil.

Se posede, zato se jo pa pod pritiskom nabije v stene, da je zbita (v bistvu to tako nabija, da mi je DHF plošče na zunanji strani rahlo napihovalo ko je pumpal not :)). To me je prej tudi opozoril, da bo stena ne bo več v nulo ravna, da se lahko kje napihne. Glede na to, da imam še izolacijo na zunanji strani preko se nisem kaj preveč sekiral. Po ravneh delih ostrešja se je pa posuje toliko več, da se vkalkulira kasnejši posed. Ker če je ne zbije je res puhato kot nevem kaj. Se je pa dokaj hitro zadeva vsedla in zdaj ni več posedanja.

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: tony

tony

Guru
23. jul 2007
11.047
1.886
113
Hvala, to znanje je težko najti na netu :zmaga:

"in pa potem moreš vse te luknje zapret, tu je fajn bit pazljiv, da ne uhaja vlažen zrak v steno."

Kako si to zapiral? S kosom lesene plate in potem čez knauf, še kaj posebnega?

"Inštalacije se ne delajo v skelet ampak v instalacijsko ravnino."

Kako to izgleda v praksi, je ta s ploščami ločena od skeletne kontrukcije? V inštalacijsko ravnino ne daješ izolacije?

Še to: kako si zadovoljen z zvočno izolativnostjo vpihane izolacije?

luka51

Guru
16. avg 2007
15.591
6.907
113
Oni nardijo z trakom. Ampak jaz sem za ziher se enkrat prek z svojim :) ponekod pa še z osb.

instalacijska ravnina so knauf profili na stene. Da nimaš knauf direkt na skeletu. Odmikaš po potrebi. Tu ni izolacije, ni potrebe nobene

tišina? Z troslojnimi okni ne slišim okolice. pa je 100m stran njiva. In ko laufajo stroji so nemoteči.

• Všeč mi je

tony

Guru
23. jul 2007
11.047
1.886
113
Kaj pa notranji hrup med prostori?

Kako si rešil hrup hoje po stropu iz zgornjega nadstropja? Si dal klasične estrihe?

luka51

Guru
16. avg 2007
15.591
6.907
113
Komplet vse je suhomontažno. Stiro granulat z vezivom med 4-15cm debeline (ker je bla plata v pritličje tak v nulo ravna :), potem 2x osb križno, lepljen in šraufan (ne spomnim se ali je 2x15 ali 2x19), preko variotherm talno in gor lepljen parket. Sliši se majn kot čez klasiko s tistimi par cm izolacije kaj se je dalalo v 90-ih. Predvsem tistega nabijanja ni.
Hrup med prostori je tak kolko vrata prepuščajo v bistvu. Stene so dvojni gips, med "nepomembnimi" 50mm kamene volne in med spalnimi prostori pa 75mm kamene volne. Seveda vsi profili položeni na tisti penast trak in pa na plato.
Med spalnico in dnevno imam 75mm in na tej steni obešen tv. Ko gledajo froci se čez steno ne sliši. Če dam uho na steno se rahlo pridušeno sliši. Tako, da to sploh ni problem. PA je na drugi strani Samostoječt zvočnik in 12" woofer. Seveda govorim o normalni glasnosti.

• Všeč mi je

tony

Guru
23. jul 2007
11.047
1.886
113
"4-15cm debeline (ker je bla plata v pritličje tak v nulo ravna :)"

Ko so plato delali, so morali par gajb prej spiti :valjamse::valjamse::valjamse: (Nekoč sva s fotrom merila sobe in hodnik v 6 metrov široki, 100 let stari bajti... Na eni strani je bila stena pol metra debelejša... Nihče ni vedel od kdaj.)

Zanimivo, v stene si dal pa kameno volno? Kako to, da ne celuloze v kosih ali vpihane izolacije?

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.065
9.270
113
Ja sigurno.... Zato nobenega iz teh bajturin, razen z nogam naprej ne spravis. V teh ceglih je travma, odpovedovanje, identiteta in zadnji branik njihove vrednosti. Ce bi bilo na izi, bi jo bilo na izi tudi z rok spustiti. Naši otroci bodo cez x let pametni: lahko vam, ko vam je bilo vse prineseno pa simpl. Vsi vidijo samo rezultate, poti pa ne.

• Všeč mi je
Reactions: nacek