gradnja hiše z ytongom???

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
ali imate kakšne izkušnje s tem???
s punco sva nekaj gledala, pa se nama zdi ful kul!
poleg tega vem, da sem na suxu že nekaj o tem bral, sam bi rad mal novejše informacije ...

lp
pikc

kako so pa socer cene zidakov, opeke??

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
zdi se vama kul?

no ja..upam da bosta o življenksi odločitvi malo boj razmislila (ne glede v kako smer).

Osebno sem pristaš klasične gradnje (cegel) obdane z dobro izolacijo (15 do 20 cm) - preverjeno, cenovno znosno, zanesljivo.

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
Glede na to, da sva šele v fazi iskanja parcele, ja, zdi se nama kul!
Vsaj glede na to, kar sva na internetu o tem prebrala. Vseeno pa bi se rada o tem še drugje informirala. Ti si pristaš klasične gradnje, v redu. nč narobe s tem.
Pač iščeva še ostale možnosti, kar jih je ...

a teb se zdi tale ytong kej slabi kot navadni cegli??? vsaj na njihovi strani ga hvalijo čez in čez

zato pa rabim primere s prve prakse
wink-1.gif

lp
pikc

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
hvalo moraš iskati drugje..ne pri ponudniku/zastopniku.

Ne vem....meni siporeks ne 'potegne'. Konstrukcijsko se ni za bati da ne bo držal stvari na mestu (sicer ob pomoči klasičnih elementov - torej betona (pa ne mislim tistega med cegli)...samo ne vidim v njemu prednosti, ki bi me prepričal da bi se ob gradnji odločil zanj..torej je višja cena napram navadnemu ceglu neopravičena. To da (kao) ne rabiš izolacije....je lari fari...prav tako jo boš moral dati če boš hotel količkaj varčno hišo. In na koncu dahneš 20 - 30 % več za material, ki pravzaprav slabše služi svojemu nameno od klasičnega cegla.
Poleg tega me moti ker (pretirano) veže nase vlago, tako imaš v prostorih stalno suhe prostore (vlaga na nuli), poleg tega imaš potem same probleme z nosilnostjo (sploh pri raznim omaricah etc) - torej vedno neke kompromise (podobno kot pri knaufu) in drage rešitve.

Običjano pravijo da je s siporeksom hitrejša gradnja..kar se mi zdi osebno brez veze stvar....samo paprije zbiraš vsaj 1 leto, če je na koncu nekaj zgrajeno 14 dni prej je popolnoma vseeno (in neupravičeno višje cene).

(pa da se kdo ne obregne..to je moj vidik...vsak si bo/je pač ustvaril svojega za katerim bo verjetno tudi stal!).

vejca

Pripravnik
Mi imamo hišo grajeno s sipireksom. Takrat ko smo mi gradili še ni nihče vedel da siporeks in beton ne gresta skupaj. Danes se to zida s posebno maso. Beton se ne sme dotikati siporeksa ker potem imaš vlago tako kot jo imamo mi, no razen v primeru da daš takoj gor fasado in ne tako kot mi ko smo že več kot 10 let v hiši in še vedno brez fasade.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
No jaz bi ti povedal vse kontra, kar je rekel Vincent, pa mi ni do krega. Res pa je, da jaz živim v taki hiši, Vincent pa v klasiki.

Sedaj smo pa tam
confused-1.gif

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Kdo je pa rekel, da se je potrebno kregati. Mene tudi zanima, kako je s tem. In vsekakor je dobro slišati to od nekoga, ki ima praktične izkušnje. Ravno zato je forum, da se povejo različna mnenja. Če bi vsi nabijali isto, se bi hitro vsi naveličali brat.
smile-1.gif

ps: za dober opis uporabnosti ytonga ti dam 40 eur
grims-1.gif

lp

ForeignBreed

Pripravnik
17. avg 2007
712
0
16
Bačka Palanka
predvsem če imaš malo pojma lahko zidaš sam.
Tudi glede inštalacij je lazje ker utore rezkaš, konstrukcijsko se pa ni za bat, ker se hišo zida z 30cm sirino siporexa ki ima trdoto in nosilnost, ko armiraš stebre in nosilce pomoje drži bolj kot klasičen cegel...

Koliko je pa dražje je pa vprašanje

- rabiš manj izolacije
- lahko zidaš sam
- načeloma sploh ne rabiš notranjih ometov (ki stanjejo celo premoženje)- narediš po stilu lepilo-mrežica-lepilo in zravnalna masa
- manj štemanja pri notranjih instalacijah in manj svinjarije
- manj delavcev pri gradnji - ne rabiš mešalca in na kubike peska za malto ampak mešaš lepilo z vrtalko
- lahko gradiš sam in gradnja poteka zelo hitro ker je tavelik cegel 60x30x22

Nazadnje urejeno:

PiLLLe

stranger
18. dec 2007
2.068
0
36
Ljubljana/Novo Mesto
Tako je ne. Klasika je zakon, a vsak dan izumljajo nove reci da bi jo nadomestili, ce ne ze iz tega razloga, da se zadeva prej zgradi. Vendar ni vse novo zakon. Ytong so ti gradbeni elementi ki imajo zelo, ampak res zelo radi vlago. Ze ce betoniras preklade, ti siporex rado potegne vlago iz betona in imas problem. Zato imas na voljo tudi ytongove preklade, a to vse kosta.
Ce hoces da je hisa varna in "dobra" se raje obrni na klasiko se pravi good old fashion cegu. V kote in na predelne nosilne stene das stebre iz betona, lahko se posluzis tudi tistih kvadrov ki jih prodajajo za lazjo betonazo (cegli malce drugacne barve, ponavadi iz betona z veliko luknjo). Za izolacijo se pa pod 10cm stiroporja neigraj. Baje da je najboljsa izbira 15cm steklene volne, le ta je malo draga in malo zahtevnejsa za obdelavo zato pa tudi fasaderji racunajo malce vec. A se ti investicija splaca vrjemi.

ForeignBreed

Pripravnik
17. avg 2007
712
0
16
Bačka Palanka
Ce boš rekel stekleno volno boš dobil volno če pa kameno boš pa kameno

V ROLI - tole je steklena volna, ki je mehka in se jo položi na lege oz. se jo priklamfa pod polivinil/alu folijo
45584356.jpg

V PLATAH - tole pa kamena, ki je trda in se jo lahko lepi vertikalno na steno
tervol_bs.gif

Nazadnje urejeno:

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Imam 1/3 klasike in 2/3 siporeksa.Dobil sem delno narejeno hišo, nekaj pa sem zidal sam.
Hotel sem samo povedati, da se mi težave zdijo ravno obratne.
Vrtanje v siporeks je milina, vedno je luknja tam, kot želiš, pri klasiki lahko naletiš na luknjo v ceglu in ne drži, ali pa prideš na rob in ti vse skupaj zategne. Z vlago ni problemov. Lažje je vlago dodajati v prostor, kot se znebiti nadležne plesni. Preklade nad okni in vrati se že dolgo ne zidajo ampak kupijo, tako pri klasiki, kot pri yutongu. Tudi med stiki beton - siporeks ni nobenih problemov.
Edina zamera siporeksu včasih je bila, da ni bilo elementov za vezavo (betonski stebri na vogalih, ki vežejo spodnjo in zgornjo plato). To je sedaj pri Yutongu rešeno.
Yutong ima manjšo toplotno prevodnost in zato je za enako izolativnost potrebno manj stiropora. S tem se cena malo zniža.
Največja prednost Yutonga pa se izkaže, ko je treba polagati električne in vodovodne inštalacije, saj je kopanje kanalov bistveno enostavnejše.

Mimogrede, ko bom sam ponovno zidal, bo pa to montažna ali pa lesena hiša.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
No pa še to, ko gradite hišo, imejte v glavi predvsem kvaliteto bivanja, ta pa ni odvisna od cegla ali yutonga, ampak od drugih dejavnikov. Pa čim več naj drugi delajo za vas
smile-1.gif

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
To Pikec85:

Imam zgrajeno stanovanje iz Ytonga in ne vem, kaj naj rečem, da bi te prepričal. Mi ni potrebno, kajti tako siporeks, kot klasični termo zidak imata svoje prednosti in slabosti.
Moti me edino opazka Vincenta, ki je dejal, da se omarice in podobne stvari težko fiksirajo na stene. Pa to sploh ni res !
Obstajajo posebni vložki, ki stvarem, ki visijo, to delo nemoteno zagotavljajo
smile-1.gif
Skratka, s tem ni težav.

Zidaki Ytong so sami po sebi kar nekaj dražji kot klasični zidaki, se pa na koncu privarčuje z ometom (saj to je že eden napisal, da je potrebna samo mrežica in zaključni sloj). Ja, ampak je pa tu en "haklc": če se ne zida naravnost in pride do krivosti sten, jih s to izravnalno maso nihče ne bo hotel poravnat, ker to traja, traja, (gipsanje, brušenje, ...).... to vem zato, ker se je natanko to zgodilo meni. Zidar ga je "zasral", seveda sem opazil šele, ko mi je bandažer-gipsar nazorno pokazal, kak mimosun je doživel del gradnje
10.gif
)
Kar pa se tiče izolativnosti (fasada pride šele leta 2009), pa se mi tudi zdi, da ni slaba ! Recimo, zidano imam s 30-ko, pa menim, da je občutek toplote večji, kot v hiši, zidani s klasičnim zidakom (pazi, občutek!).
Resda pa je problem z vlago, zna ti udarit tam, kjer so spoji siporeks-beton (nosilci, seveda). Meni se je to že zgodilo, a po svoji trapariji. Prostor, ki ga zaenkrat ne uporabljam (otroška soba), ni bil ne ogrevan, okna pa stalno zaprta in voila !
Potem sem na "oberliht" odprl okno, odprl tudi radiator in stvar se je uredila. Od takrat ni več težav z vlago.

Noker

Nazadnje urejeno:

mitja

Pripravnik
29. jul 2007
430
0
16
še vsi gradbinci imajo hišo iz navadnih ceglov...:)))

foter je gradbinc, pa je delal en prizidek iz siporeksa.....na kocu je bilo toliko izolacije gor da je zgledalo kot da je običen cegu, ki ga imamo zloženega po širini, tako da so zidovi še debelejši......kar pridobiš je le manjša teža....

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
če pogledaš z druge strani, pa je celotna slovenija kraški svet ... torej, da se ti ne sesede v kakšno jamo ... nprimer, slab primer
wink-1.gif